Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR nakke og korsrygg - hva betyr beskrivelsen?

Spørsmål

Tilbakemelding angående mr undersøkelse
MR undersøkelsen viser slitasje/degenerative forandringer i både øvre og nedre deler av ryggsøylen. Det er reduserte plassforhold til nerverøtter i øvre deler av ryggen og i nedre deler av ryggen som kan gi karakteristiske isjias smerter.
Funn og undersøkelsesresultat:
MR cervicalcolumna. (Sagittal T1, sagittal aksial T2 med skråbilder.)
Det er degenerative forandringer i nivå C5/C6 og C6/C7 med er liten skivebukning inni det anteriore skiverom. Lett avflating av medulla nivå C6/C7, men ingen patologisk skiveforandring i medulla. Også øvrige nevroforamnina er åpne. Det er upåfallende signal fra skjelett. Utrettet cervicale lordose.
R: Lette degenerative forandringer. Skivebukning i nivå C6/C7 som gir lett spinal stenose og lett reduserte plassforhold i nevroforamen for venstre C/-rot.
MR lumbalcolumna. (Sagittal T1, sagittal aksial og coronal T2.)
Det er utrettet lumballordose. Upåfallende signal fra skjelett. Upåfallende conus. I nivå L4/L5 er skiven dehydrert men har god høyde. Det er en skivebukning over mot venstre der det er en focal annulusruptur. Det er dorsal dislokasjon og reduserte plassforhold i recessen for venstre L5-rot. I nivå L5/S1 er det bredbasert midstilt skivebukning med overvekt mot høyre. Annulusruptur i midtlinjen. Skivebukningen tangerer begge S1-røtter, men det er gode plassforhold.
R: Degenerative forandringer i de to nederste lumbale skivenivåer med skivebukning med annulusruptur. Reduserte plassforhold i recessen for venstre L5-rot.

1. Kan du "oversette" til litt mer forståelig tekst?
2. Jeg har problemer med gnissing/låsing av tenner om nettene og derav vondt i ansiktet. Ligger med bittskinne. Tannlegen har dokumentert og ønsker å bytte 6 ødelagte tenner. Kan dette ha sammenheng med prolaps i nakken?
3. Vil en Mr undersøkelse vise om man evt. har Behkterevs?
4. Er det noen offentlige leger/spesialister/instutisjoner du vil anbefale for ytterligere rådgivning vedr. disse symptomer?

Svar

Hei!

Jeg forstår at det er gjort en MR av nakke og korsrygg. Jeg må bemerke at jeg ikke kan gjøre en tolkning uten å se bildene. Dette blir bare min forståelse av hva den røntgenlegen som har sett bildene har ment.

Først kort om anatomien. Ryggen deles inn i 4 deler. Nakken eller cervicaldelen har 7 virvler som kalles C1 til C7. Brystryggen eller thoracalcolumna har (vanligvis) 12 virvler, Th1 til Th12. Korsryggen elelr lumbalcolumna har 5 virvler som kalles L1 til L5. Halebenet eller sacrum har 4-5 virvler, disse er som oftest sammensmeltet og kalles S1 til S4 eller S5.

Mellom virvlene ligger skivene, som skal fungere som en støtdemper. Disse består av en ytre bindevevsring og en indre gelepute. Hvis ringen revner kan geleputen "flyte" ut og trykke på nervene - dette kalles et prolaps. Skivene kalles etter virvelen over og under - dvs at skiven L4/L5 ligger mellom 4. og 5. korsryggsvirvel. Ryggmargen eller medulla ligger inne i en kanal som går gjennom virvlene - spinalkanalen. I hver virvel går det nerver ut som går til muskler etc.

Så til beskrivelsen - først nakken:

"Det er degenerative forandringer i nivå C5/C6 og C6/C7 med er liten skivebukning inni det anteriore skiverom. Lett avflating av medulla nivå C6/C7, men ingen patologisk skiveforandring i medulla" - Dette betyr at det er slitasje i to nivåer i nedre del av nakken. Skiven mellom virvlene buker, men det er ikke blitt et prolaps. Bukningen trykker på ryggmargen i kanalen, men det har ikke skjedd noen reaksjon i selve nervene. Det er trange forhold for en av nervene som går ut av ryggmargen på venstre side. Dette kan gi smerter ut i f.eks armen.

Ellers er nakken OK.

Deretter om korsryggen:

"I nivå L4/L5 er skiven dehydrert men har god høyde. Det er en skivebukning over mot venstre der det er en focal annulusruptur. Det er dorsal dislokasjon og reduserte plassforhold i recessen for venstre L5-rot. I nivå L5/S1 er det bredbasert midstilt skivebukning med overvekt mot høyre. Annulusruptur i midtlinjen. Skivebukningen tangerer begge S1-røtter, men det er gode plassforhold" - I nest nederste nivå i korsryggen buker skiven og ringen av bindevev har sprukket. Her er det - slik jeg forstår beskrivelsen - nesten kommet et prolaps, altså at skiven "tyter ut" og presser på nerven, mest mot venstre side. Nerven som går ut av ryggmargen her er tydeligvis påvirket. Også i nederste nivå er det sprekk i ringen med bukning, men her er ikke nervene påvirket.

Sammenfattet: Du har slitasje i nakken i to nivåer. Det er trangt for nervene ut i c6/c7 på venstre side. I korsryggen har du trange forhold i L4/L5 på venstre side. Her er det slitasje i de to nederste nivåer.

Ditt spørsmål nr 2: Nei, dette vil nok ikke gi slike symptomer. Nervene til dette området kommer ikke fra nakken, men direkte fra hjernen via de såkalte hjernenervene. Så et prolaps i nakken vil ikke påvirke kjeveleddene eller tennene. Man kan tenke seg at skuldersmerter fra et prolaps vil gi deg spenningssmerter som bidrar til kjeveplager, men er nok ikke årsak til dette. Jeg tror tannlegen din har rett i at dette ligger i tennene.

Nr 3: En MR vil iallefall gi mistanken om Behkterew. Men man må ofte ha egne sekvenser på MR for å se etter dette. Det ser ut som om det hos deg er gjort det som heter T1 og T2 - sekvenser. For Bekhterew og andre liknende sykdommer er den viktigste sekvensen kalt STIR. Hvis denne ikke er gjort kan man overse tidlige symptomer. Vanlig røntgen er også viktig for å se etter dette. Så for Behkterew ville jeg gjøre en ny MR med STIR - sekvenser samt en vanlig røntgenundersøkelse.

Nr 4: Jeg vet ikke hvor du bor, da vi ikke får noen informasjon som kan identifisere deg. I Oslo er Diakonhjemmets sykehus et av de beste på sykdommer som Behkterew o.l. Du kan få fastlegen din til å henvise deg til lokal reumatologisk avdeling eller en privat reumatolog. Røntgenundersøkelsene og MR kan du få gjort nær sagt hvor som helst. Du kan godt spørre røntgenavdelingen om de har erfaring med f.eks Behkterew og liknende sykdommer - av og til kan også f.eks ultralyd være en god undersøkelse, men dette må gjøres av en spesialist.

Håper dette var svar på det du lurte på. Lykke til!!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgelege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-