Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR-beskrivelse av bekken og hofter

Spørsmål

Hei, har fått svar på MR, men legen kunne ikke gi meg klart svar på betydningen. Vil gjerne vite hva dette betyr på norsk, og om det er mulig å gjøre noe med. Her er beskrivelsen: MR bekken med begge hofteledd:
Det foreligger en asfærisk form av caput femoris bilateralt med CAM deformitet i caput collum overganen på begge sider. Det er en liten ruptur i venstre acetabulare labrum med en minimal cystedannelse. Det esees ingen tegn til ruptur i labrum på høyre side. Det er en 7 mm stor cyste med som ligger i CAM deformiteten i høyre collum. Ingen bruskforandring i hofteleddene bilateralt. Ingen tegn til avaskulær nekrose. Ilipsoas kompleks er uten anmerkning. Normale forhold ved IS-ledd. Musculus piriformis og plexus sacralis ser upåfallende ut. Ingen patoligiske oppfyllinger i lille bekken. Lett grad avtendinose i hamstring seneinnfestninger bilateralt uten tegn til ruptur. Ischiasnerven er uten anmerkning. Normale forhold ved trochanter major vursa. Inget å bemerke ved begge lyskeområder og symfyse.
R: Asfærisk form av caput femoris bilateralt med CAM deformitet som kan disponeres for femoracetabular impingement. En liten ruptur i venstre acetabulare labrum for øvrig ingen manifestasjoner av femoracetabular impingement på begge sider.

Svar

Hei!

Jeg forstår at du har fått tatt en MR-undersøkelse av bekken og hofter. Du skriver ikke hvorfor du har fått gjort dette. Dette bør man egentlig vite når man vurderer både bilder og andres svar på røntgenundersøkelser. Jeg regner med at du har hatt smerter eller andre plager fra hoftene og at dette har gjort at din lege har bedt om en MR.

Så til de uttrykkene du finner i beskrivelsen:

"asfærisk form av caput femoris bilateralt med CAM deformitet i caput collum overganen på begge sider" - CAM-deformitet er en forandring ved overgangen mellom lårbenets hode og lårhalsen, hvor det har dannet seg en benet hevelse som hindrer normal bevegelse i hofteleddet. Dette kalles ofte også "femuroacetabular impingement" og betyr bare at bevegelsen ikke kan foregå på vanlig måte. Årsaken til at denne oppstår er ukjent i de fleste tilfeller.

"Det er en liten ruptur i venstre acetabulare labrum med en minimal cystedannelse" - Dette betyr at det har oppstått en liten sprekk i kanten over hofteleddet. Dette skyldes ofte CAM-deformiteten og at denne presser mot kanten av hofteleddet og gir slitasje. Både cyste og sprekk er tegn på kronisk slitasje i området.

"Ingen bruskforandring i hofteleddene bilateralt. Ingen tegn til avaskulær nekrose" - Det har ikke oppstått slitasje i hofteleddene (ofte kalt artrose) og heller ikke er det tegn til at benvevet har fått for liten blodforsyning. Begge disse kan gi smerter i hoftene.

"Lett grad avtendinose i hamstring seneinnfestninger bilateralt uten tegn til ruptur" - Tendinose betyr egentlig bare at senen er påvirket av en eller annen forandring, i ditt tilfelle sannsynligvis pga CAM-deformiteten. Dette kan gi smerter i senen. Hamstring er en av musklene i området.

De andre linjene beskriver normale funn. De nevnes ofte for at den som leser beskrivelsen skal vite hvor langt forandringene er kommet - hvis f.eks musklene også har forandret utseende er jo skaden større enn når musklene er normale. Dette sier altså noe om situasjonen er mer eller mindre alvorlig.

MR viser altså at du har en forandring ved overgangen mellom lårbenets hode og hals på begge sider. Denne hindrer den normale bevegelsen i hofteleddet og kan gi smerter. Årsaken er ikke sikkert kjent. På venstre side har dette slitt noe mer enn på høyre og har gitt en sprekk i kanten over hofteleddet. Der er nok noe slitasje på motsatt side også, da det har blitt en liten cyste i CAM-deformiteten der. Men slik jeg forstå dette er det absolutt mest på venstre side. Det har ikke utviklet seg slitasje i selve hofteleddet ennå, men dette skjer ofte ved CAM-deformitet.

Jeg synes du bør få en time til vurdering hos en ortoped. Ofte må man operere CAM-deformitet for å hindre at skaden blir større og unngå at man senere må sette inn en hofteprotese. Hva som må gjøres i ditt tilfelle må bli opp til ortopeden og kan ikke avgjøres kun ut fra bildene, men er en vurdering både av bilder, funn, kroppslig undersøkelse og eventuelt blodprøver etc.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på. Lykke til videre!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-