MR av rygg

Spørsmål

Jeg har tatt MR undersøkelse av min rygg og fikk dette svaret, hva betyr det?
MR LS-columna: Skiven L5/S1 er lav, og det er utbredt ødem i endeplatene i dette nivået. Ødemet skyldes sannsynligvis pågående degernertiv prosses, og slike forandringer kan være smertefulle. Her foreligger også skiveprotrusjon som ligger an mot høyre S1-rot, men det er ikke tegn til rotkompresjon. Øvrige mellomvirvelskiver er normale, og det er gode plassforhold i de øvrige nivåene.
R: Degenerative forandringer og skiveprotrusjon L5/S1

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Først vil jeg si at dette blir min tolkning av svaret den aktuelle røntgenlegen har laget. Det er meget vanskelig å tolke bilder kun ut fra svaret, og en korrekt tolkning krever egentlig at man har sett bildene.

Så til det som er beskrevet:

"Skiven L5/S1 er lav" - dette er typisk ved slitasje. Skivene mellom ryggvirvlene inneholder væske som en slags "gele", og denne skal virke som en slags støtdemper slik at virvlene ikke slår mot hverandre. Når det oppstår slitasje - som kan skyldes mange ting fra alder til skader - minker innholdet av væske i skiven, og denne faller noe sammen - blir lavere.

"Utbredt ødem i endeplatene" - endeplatene er den delen av ryggvirvelen som ligger inn mot skiven. Ved slitasje virker ikke støtdemperen godt nok, og virvlene reagerer med en slags betennelse. På MR ser vi dette som økt væskeinnhold i virvelen = ødem. En slik utvikling av slitasje og påfølgende betennelse kan gjøre meget vondt. Dette kalles også ofte "MODIC-forandringer" etter han som først beskrev dette.

"Her foreligger også skiveprotrusjon som ligger an mot høyre S1-rot, men det er ikke tegn til rotkompresjon" - dette betyr at skiven buker noe baktil. En slik skive består av en ytre bindevevsring som holder geleen i midten på plass. Hvis skiven blir svekket - som ved slitasje - kan bindevevsringen bli for svak og ved trykk "buler den ut" baktil. Hvis ringen revner så geleen siver ut har vi et prolaps. Hos deg buker skiven, men ikke nok til at det kan kalles et prolaps. Smertene ved prolaps skyldes at geleen trykker på nervene som går ut fra ryggraden mellom virvlene. Dette har tydeligvis ikke skjedd hos deg, vanligvis ser en ganske godt om skiven trykker på nerven.

I de øvrige delene av korsryggen er det ingen forandringer og det oppfattes da som normalt.

Du skriver at du i 2009 fikk påvist et prolaps i L5/L6. Jeg er litt usikker på om du mener L5/S1 eller om du faktisk har 6 virvler i korsryggen - det er slett ikke uvanlig. Noen stor betydning har dette uansett ikke. Det prolapset du da fikk påvist har sannsynligvis gått tilbake, prolapser vil ofte gå tilbake av seg selv. Som rest har du i dag en liten skivebukning i samme nivår

Konklusjonen blir altså:

Du har lett slitasje i overgangen mellom korsrygg og haleben med en skive som buker lett, kanskje som følge av et tidligere prolaps. Du har ikke prolaps nå, og dine smerter skyldes sannsynligvis sliatsjen som har ført til en moderat betennelse i virvlene inn mot skiven.

At du trener er meget bra - dette kan i seg selv føre til at et prolaps går tilbake. Pass på at en del trening kan forverre symptome, som f.eks løping med feil sko eller feil underlag. Snakk gjerne med en fysioterapeut om dette.
Hvis smertene begynner å hindre deg i dagliglivet bør du nok få en vurdering av en ryggspesialist. Medisiner som demper betennelse kan hjelpe på smerten, men dette må din fastlege eller en spesialist bedømme.

Håper du har fått svar på det du lurte på! Lykke til!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-