Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR av hodet - hva er høysignallesjoner?

Spørsmål

Hei. jeg er en kvinne på 26 år. har vert plaget med kramper i kroppen. type spasmer osv. i en uke i strekk mistet jeg balansen, kom og gikk sammen med hodeverk, nummenhet i ansiktet, manglet refleks i ene fotsålen. fortsat litt balanseprobler. hadde over referanseområde med tromboytter, litt forhøyet CRP, (kun 14) den blodprøven som styrer hypofysen var (husker ikke over eller under referansen) fikk blackouts, osv.. nå er jeg kommet til meg selv igjenn noenlunde. bare sliten etter siste uke. Fikk svar på mr i dag, og skal gjenta på nytt etter 3 mnd. kan noen av symptomene komme av dette? og hva er eventuelt indikasjoner på slike funn?

MR caput: Sammenholdt med MR caput fra 12.09.2017 .Upåfallende
overflaterelieff og slankt, midtstilt ventrikkelsystem. Gjenfinner flekkete, subcorticale forandringer
ved bunnen av to sulci parietalt venstre side, disse har høyt signal på FLAIR og singnal nært grå
substans på T1. Undersøkelse etter iv. kontrast gir ingen holdepunkter for at det dreier seg om
karanomalier, lesjonene lader heller ikke kontrast. På T2* ingen tegn til gjennomgått blødning.
Minimale, punktformete forandringer med høysignal på FLAIR i hvit substans også subcorticalt
frontalt venstre side og punktformede forandringer lateralt for trigonum kollaterale på begge sider.
Funn har usikker etiologi. Upåfallende benmarg. Avbildede bihuler og mastoidceller er luftfylte.R:
USPESIFIKKE HØYSIGNALFORANDINGER SUBCORTICALT

Svar

Hei,

her du vært på MR og fått påvist 2 (så langt jeg kan skjønne) såkalte høysignallesjoner. Dette kalles slik fordi de på en av seriene har høyt eller "lyst" signal.

På MR snakker vi alltid om signal, og det er fordi det er kroppen selv som sender ut det som vi fanger opp. På røntgen, CT etc. ser vi på hvor mye stråling som kroppen "skygger" for, mens på MR er det kroppens egne celler som sender ut signalet som vi fanger opp. I forhold til det normale signalet fra en frisk kropp kan dette være lavt signal eller høyt signal, altså mørkt eller lyst. MR er en meget komplisert undersøkelse, og fysikken bak dette er det svært få som forstår fullt ut.

I hjernen kan slike høysignallesjoner ha forskjellig betydning. Det kan sees ved MS, ved gjennomgått slag og ved økende alder. Man kan også finne dette som et helt vanlig funn uten betydning.

Uten å se bildene kan jeg vanskelig si hva dette betyr, fordi det er også viktig hvordan disse ligger, om de er langs hjernens hulrom, hvor store de er og om de er flere sammen eller enkeltvis. De symptomene du beskriver kan være alt fra ingenting til faktisk sykdom. Så det hjelper også lite.

Radiologen mener tydeligvis at dette ikke er helt klart hva dette er. Så jeg vil foreslå at legen din kontakter radiologen som gjorde dette og spør om dette skal kontrolleres. Eventuelt kan du be om second opinion hos en annen røntgenavdeling. I så fall må du ta bildene med til den avdelingen du vil skal se på dette på nytt. Man må ha alle bildene, men de får du på CD fra avdelingen. Du må også ha en oversikt over dine symptomer og hvorfor undersøkelsen ble gjort.

Beklager at jeg ikke kan si noe sikkert om dette, men MR er nokså komplisert og man må bruke tid og se grundig på alle bildene.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege