Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kuler i huden er som oftest fettkuler, ikke kreft

Spørsmål

Hei,

Var hos allmennlege i februar fordi jeg kjente flere små kuler på innsiden av overarmen. Ikke i selve armhulen, men ca 5 cm ned i retning albuen, medial side. Legen beskrev dem som ca 4-6 mm store, litt harde, men elastiske kuler. Jeg har strekkmerker i samme område, de kom ifm vektoppgang for noen år siden.

Jeg ble henvist til MR, denne ble utført og fikk vite at det ikke var funnet noe galt. Fikk derimot ingen god forklaring på hva kulene gjaldt, annet enn at "MR viste ingen unormale funn". De fant heller ikke forstørrede lymfeknuter i armhulen, dette ble spesifisert.

Men de er der jo fortsatt, og jeg oppfatter dem som ømme og litt vonde, ikke nødvendigvis ved berøring, men om en litt stram jakke e.l strammer over området.

Jeg har også hatt 2 andre MR-undersøkelser i fjor. En var ifm med smerter og blødning i venstre bryst. Ingen funn i bryst eller lymfekjertler. Andre MR var i venstre albue ifm med en senebetennelse etter mye bæring. Konklusjon ble kun muskulær overbelastning. Vet ikke om det er relevant.

Har også hatt noe forhøyede leververdier de siste 5 årene, uten at det er funnet noen grunn til det (har tatt ultralyd av lever også). Verdiene har gått litt opp og ned. Etter fødsel for et år siden var de nesten normale, nå lit opp igjen. Vet ikke om dette er relevant heller.

Alt i alt er jeg nå redd for at dette skyldes kreft et sted som ikke er oppdaget, og at denne har spredd seg. Evt at kulene i armen er lymfekjertler, og at det er for sent å gjøre noe. Bløtvevssarkom har også slått meg.

Så spørsmålet mitt er da; hva er egentlig disse kulene? Bør jeg gjøre noe videre?

Jeg legger ved bilder fra MRen jeg tok. Det var mange, så tok et tilfeldig utvalg

Svar

Hei,

Du sier at du føler noen kuler, men at MR ikke kunne finne disse. Disse ligger altså ikke i armhulen men litt lenger nede.

Jeg kan først si deg at kreft ville man ha funnet på MR. Så det skal du ikke bekymre deg for. Bløtvevssarcom er sjelden, og det er synlig på MR.

Jeg tenker meg at dette er små fettkuler. De kan ofte være vanskelig å se, fordi de har samme utseende som underhudsfettet. Dette er noe som alle kan få, de kan vokse og minke nærmest "av seg selv". Noen ganger kan de også komme frem hvis man går ned i vekt, fordi det da blir mindre fettvev.

Lymfeknuter vil en også se på MR, og dessuten er dette ikke et område hvor vi vanligvis har lymfeknuter.

Bildene du har vedlagt er til mindre nytte, fordi vi må ha alle bilder og serier og bla gjennom. Vi finner ut hva det er ved å si at "den ser slik på den serien og sånn ut på den serien, derfor må dette være slik og slik" - f.eks fettkul.

Dette skal du normalt sett ikke gjøre noe med, men hvis du kan bekrefte at de vokser kan man ta en ny MR. Da mener jeg at den vokser slik at det er tydelig merkbart. Du kan f.eks få fastlege til å se på det om 2-3 mnd for å avklare det.

Hvorfor du har forhøyede leververdier er vanskelig å si. Dette kan ha svært mange årsaker, men vanligst skyldes dette ernæringen. F.eks vil høyt forbruk av sukker kunne utløse høye leververdier. Alkohol kan også gjøre det. Det samme kan bruk av diverse medikamenter, vanligst Paracet. Men det finnes svært mange mulige årsaker, og bare sjelden er dette sykdom. Legen din kan finne ut av dette ved blodprøver og grundige opplysninger fra deg. MR av lever kan av og til være en mulighet, men da bør man først ha en ide om hva som er årsaken.

Oppsummering: Kulene du kjenner vil jeg tro er fettkuler. At dette skal være kreft er MEGET usannsynlig. Du kan få dem kontrollert hos fastlege om ca 3 mnd, og hvis de vokser eller blir flere kan man gjøre en ny MR - men bare da.

Med vennlig hilsen

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-