Kan det være MS?

Spørsmål

Hei. Jeg har i lengre tid hatt flere plager i rygg og nakke.. Januar 2017 skadet jeg leddbåndet i kneet og det ble som en dominoeffekt i kroppen. Stikkende brennende smerter i beina og under føttene, stikkende smerter i skuldre og i armene, Skjelvinger, hodeverk, kvalme, indre uro i kroppen, vondt i muskler. Musklene i bein og rumpe føles stive, blir utslitt av å gå tur. Venstrearmen ble bare verre og verre, kunne ikke løfte den. Har hatt mange behandlinger hos naprapat og tatt 200mg.Orudis som 10 dagers kur. Men uten stor bedring. Tok MR av nakke og hodet 14.02.17 Viser betydelig degenative forandringer C6/C7 med svært trange nevroforamen for venstre C7-rot i nakken. Men det er MR av hodet som bekymrer meg mest. Svar: Det foreligger flere små T2 og FLAIR hyperintens signalforandringer i hvit substans subcorticalt bihemis færisk. Enkelte av disse esjoner er lokalisert inn mot sideventrikkelen og med lengde retningen vinkelrett på ventriklene. Disse forandringene kan gi mistanke om demyeliserende sykdom. Upåfallende corpus callosum. Upåfallende cerebellum Ingen ekspansiv prosess, blødning eller infarkt. Ventrikkelsystemet symmetrisk og normalkalibrert. Upåfallende corticalt relieff.

Anbefalt videre utredning. Har vært hos nevrolog som syns kroppen min generelt var for sterk til at det skulle være MS. Jeg er godt trent og har alltid vært veldig sterk fysisk. De skulle sjekke MR bilder og jeg skulle få videre beskjed om det skulle tas ryggmargsprøve. Har ikke fått svar og ringte sykehuset. Denne nevrologen var da bortreist og kommer ikke tilbake før etter sommeren. Det skulle bringes videre. Min fastlege kan jo ikke si om jeg har MS eller ei, hun håper det bare er aldersbetinget. Hvordan vil du tolke dette? Plager som kommer fra slitasje i rygg og nakke eller er det stor fare for MS Har gått sykemeldt litt av og på siden 15 januar og vet ikke om det er indre stress som holder symptomene vedlike eller om det er mer alvorlig..

Svar

Hei,

Du har altså fått gjort en MR av hodet hvor man sier at det er mistanke om demyeliniserende sykdom. Jeg har ikke sett bildene, så dette blir bare min tolkning av hva radiologen har sagt i rapporten.

T2 og FLAIR er 2 av de såkalte "sekvensene" eller seriene vi gjør på MR. Her beskriver man "hyperintens signalforandringer i hvit substans subcorticalt bihemis færisk. Enkelte av disse lesjoner er lokalisert inn mot sideventrikkelen og med lengde retningen vinkelrett på ventriklene". Det betyr at de ligger og peker oppover fra hulrommene inne i hodet mot hjerneoverflaten. Dette kalles også ofte "Dawsons fingre" etter han som beskrev det først, og det sees bl.a ved MS.

Men jeg tenker at du egentlig er (unnskyld uttrykket) litt for gammel for å utvikle MS. Det trekker i retning av at dette er noe som har med alder å gjøre. Men ut fra beskrivelsen får jeg også inntrykk av at dette er mer enn vi skulle forvente hos en i din alder.

Smertene i armen kan helt klart skyldes funnet i nakken, altså slitasje. Resten kan ikke egentlig forklares fra MR.

Det er derfor vanskelig å si noe i den ene eller andre retning, men helt klart er MS en mulig diagnose. Dette må en nevrolog si noe om, og diagnosen stilles aldri bare på funn på MR. Jeg synes nok likevel at du ikke bør vente til over sommeren. Du kan få din fastlege til å sende en ny henvisning.

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege