Inflammatorisk brystkreft er sjelden

Spørsmål

Hei,
Jeg er 35 år og har de siste ukene vært bekymret for inflammatorisk brystkreft. Det startet med at det piplet blod fra den ene brystvorten da jeg klemte på den. Jeg fødte i juni og ville se om jeg fortsatt hadde noe melk. Jeg ammet bare et par uker ettersom jeg fikk gjentatte brystbetennelser og mye vondt.
For å oppsummere kort; dro til legen, fikk henvisning som jeg selv tok med til Aleris. Fikk mammografi og ultralyd, samt en kort samtale med mammae-radiolog som utførte ultralyden. Hun så ingen grunn til å gjøre noe mer, og sa at alt så bra ut på bildene. Hun sa derimot at blod fra brystvorte KAN være tegn på kreft i tidlig stadium. Var fortsatt bekymret så bestilte i tillegg en MR med kontrast av aktuelt bryst. Bildene kom tilbake, ingenting galt funnet. Ingen forstørrede lymfeknuter heller.
Jeg har fortsatt vondt i det ene brystet. Det føles varmt og en slags flammende smerte innvendig. Det er ikke rødt, og jeg har ikke fortykket hud etc utenpå. Smerten er kun innvendig. Jeg har ikke forsøkt å presse for å se om det fortsatt blør , fikk beskjed om å ikke gjøre dette.
Oppsøkte på nytt fastlegen, som henviste meg til endokrinkirurgisk avdeling ved Ullevål. Fikk så beskjed om at henvisningen var avvist, etter at legen hadde sett på bildene mine.
Jeg vet fortsatt ikke hva som er galt. Jeg har fortsatt vondt. Jeg har lest at inflammatorisk brystkreft er vanskelig å oppdage på både mammografi, ultralyd og MR. Jeg får tydeligvis ikke muligheten til å bli undersøkt videre (biopsi av hud/ vev?) Og jeg er fortsatt redd. Hva gjør jeg da?
Kan du fortelle litt om sjansen for hvorvidt inflammatorisk brystkreft ville blitt oppdaget / mistenkt på en av bildeundersøkelsene jeg har vært på? Er det vanlig at denne typen kreft ikke blir oppdaget? Skal jeg slå meg til ro med svarene jeg har fått, eller fortsette å prøve å bli utredet? Isåfall hvor? Jeg kan jo ikke booke en time hos en endokrinkirurg privat, det har jeg fortstått.

Svar

Hei! Du spør om inflammatorisk brystkreft. Først må jeg peke på at dette er meget sjelden og utgjør mellom 1 og 5 % av alle brystkrefttilfeller.

Det er riktig at symptomene er det samme som ved betennelse. Blod fra brystvorten er likevel ikke vanlig ved inflammatorisk brystkreft.

For å stille diagnosen skal man ha de følgende funn (hentet fra National Cancer Institute i USA):
Raskt økende rødhet, varme og hevelse i bryst. Rødheten skal dekke MINST 1/3 av brystet.
Huden skal se ut som appelsinskall (peau de orange)
Varighet mindre enn 6 måneder.

Vanligvis vil ultralyd gi diagnosen. Mammografi kan være usikkert. MR vil nesten garantert vise forandringer som gir mistanke om dette. Jeg er enig med mammaradiologen som undersøkte deg.

Jeg synes du er godt utredet, og jeg tror ikke at dette er inflammatorisk brystkreft. Det at dette startet ved amming passer godt med brystbetennelse. Det du sier om at du ikke har rødt bryst som dekker mer enn 1/3 utelukker egentlig diagnosen ut fra hva National Cancer Institute sier. Du kan også lese om dette her:

https://www.cancer.gov/types/breast/ibc-fact-sheet

Hvis du fortsatt blør fra brystvorten kan du få gjort en ny ultralyd om 1-2 måneder. Utover det ser jeg ikke behov for kontroll.

Ha en fortsatt god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege