image: Hva kan jeg gjøre mot mine muskelsmerter?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre mot mine muskelsmerter?

Spørsmål

Jeg lurer på hvilken behandlingsform som vil være mest effektiv å velge mot en irritabel setemuskel som også kjennes ut i senefeste? Det er ikke senebetennelse, men kan være en begynnende senebetennelse. Den blir verre av å gå eller etter jeg har gått. Det kjennes ut som man har en sprettball i setet. Skal begynne med tøyningsøvelser hos fysioterapeut, men ønsker å prøve en mer effektiv behandling som som går mer i dybden. Vil ikke prøve trykkbølgebehandling da jeg har dårlig erfaring med dette fra tidligere behandling mot plantar facitt. Jeg har derimot prøvd akupunktur tidligere på setemuskel med positivt resultat. Da tenker jeg i forhold til (utenom fysioterapeut); kiropraktor, manuell terapeut, naprapat, osteopat eller akupunktør eventuelt andre.

Kvinne 53
Svar

Hei.

På bløtvevssmerter slik du har (bløtvev = muskler, sener, slimposer m.v.) så finnes det ingen "Quick fix" eller behandlingsmetoder som er dokumentert mer effektive enn andre. Det mest effektive er tiden, og det å unngå smerteprovoserende aktiviteter og bevegelser. Evt kan du forsøke betennelsesdempende medisiner som fastlegen din kan skrive ut til deg, men det er ikke strengt tatt nødvendig. Noen synes det kan ha god effekt, så kanskje du skulle forsøke det.

Av de behandlingsformene du nevner, kiropraktikk, manuell terapi, naprapati, osteopati eller akupunktur, så er det ingen klar dokumentasjon av hva som hjelper den enkelte best. Det blir mye individuelle valg, og det ene kan være like bra som det andre. Når det er sagt, har jeg som lege lite tro på akupuntur, da dette er utenfor det som jeg kan forstå ut fra kjennskap til hvordan kroppen er satt sammen og fungerer, men samtidig er det neppe farlig og noen rapporterer god nytte av det.

Personlig hadde jeg utvilsomt gått til en fysioterapeut, om jeg var deg. Det er blant annet fordi disse i stor grad jobber med aktive bevegelsesøvelser, som har stor effekt, sammenlignet med mer passive behandlingsformer hvor man "mottar" en eller annen form for behandling.

God bedring.

Illustrasjonsbilde: SpeedKingz / Shutterstock / NTB