Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er benmargsødem?

Spørsmål

Second opinion etter MR.
Bekken og hofter er undersøkt med coronal T1 og STIR. Aksial T2 og STIR samt sagittal PD fatsat. Det er tatt coronal og aksial T1 og STIR over IS-leddene.
Diffust benmargsødem i store deler av sacrum, spesielt på venstre side hvor det mistenkes insuffiensfracturer parasagittalt mot venstre. Ingen diskontinuitet i cortalis. Ingen feilstilling.
IS-leddene er bilateralt veldefinerte og med normale leddspalter. Ikke tegn til inflammatoriske eller større degenerative forandringer i IS-leddene.

Normalt utseeende symfyse. Begge hofteledd er normale. Ikke tegn til artrose, artritt eller hydrops. Ikke tegn til labrumruptur eller paralabrale cyster. Ikke veskeansamling i bursae. Normalt signal fra muskulatur. Normale hamstringssenefester på sittebensknutene. Sacrale plexus samt fremstilte del av ischiasnervene er normale. Fremstilte del av bukveggen er normal. Normale lysker. Ingen patologiske oppfylninger påvises i det lille bekken. GI-traktus kan ike bedømmes.

R: Diffust benmargsødem i sacrum og insufficiensfracturer i venstre del av sacrum, kfr. tekst.

Hva er din tolking av dette resultaet.

Svar

Hei,
Jeg må med en gang si at jeg har ikke sett bildene, og dermed blir mitt svar en vurdering av hva radiologen som så på dette kan ha ment. Jeg har heller ikke tilgang til opplysninger omkring symptomer og funn. For en radiolog er det meget viktig å vite noe om symptomer for å kunne si hva et funn betyr.

Så til svaret:

"Diffust benmargsødem i store deler av sacrum, spesielt på venstre side hvor det mistenkes insuffiensfracturer parasagittalt mot venstre" - Benmargsødem er en reaksjon i benvevet, som betyr at det har blitt usatt for belastning eller skade. Dette ser man på bildene som lyse områder hvor det ikke skal være slike. En av mulighetene er at det har oppstått små sprekker i benhinnen og benvevet. Dette kalles ofte stressbrudd eller insuffisiensfractur. Årsaken til slike er mange, og hva som ligger bak hos deg kan jeg ikke si noe om.Det kan være utløst etter betennelse som reumatisk sykdom, etter fall/skade eller mange andre årsaker.

Dette ligger i sacrum, som er nedre del av ryggraden, bak endetarmen nederst. Du kjenner spissen av denne (halebenet) øverst i "rompesprekken" baktil. Mest er dette på venstre side, men man ser dette på begge sider.

Ellers beskrives normale forhold, og man finner ikke annet galt.

Jeg oppfatter dette som at du kan ha såkalte stressbrudd i nedre del av ryggraden, som er synlig på bildene som såkalt benmargsødem. Årsaken kan jeg ikke si noe om.

Ha en fortsatt god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-