image: Fremre kneleddssmerter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremre kneleddssmerter

Spørsmål

Jeg har hatt knesmerter i circa 7 år med betydelig forverring siste 2 år. Har vært til leger mange ganger opp igjennom, men ingen har henvist til MR. Føler ikke at jeg har blitt tatt på alvor før i 2019 da min nye fastlege henviste til MR. Fikk da påvist Chondromalacia patella i begge kne. Har betennelse i patellarsenen og ødem i begge kne.

Det knaser og knekker noe helt forferdelig når jeg bøyer knærne, uansett om jeg legger vekt på dem eller ikke. Det er smertefullt å strekke ut bena å sitte med dem bøyd.

Jeg sliter stort med å gå i trapper og oppoverbakker, da knærne er ekstremt smertefulle og "svikter".

Som barn/ungdom gikk jeg på fotball og senere har jeg jogget en del, men har sluttet med jogging for lenge siden. Jeg har også problemer med ryggen (skjevhet og skiveutglidninger), men lever greit med det ved å trene + jevnlig behandling hos kiropraktor.

Når det gjelder knærne mine føler jeg at livskvaliteten har blitt betraktelig dårligere. Jeg har forsøkt gåturer i ulendt og mykt terreng, avlastning, tilpasset trening (fysio) for knærne mine, trykkbølgebehandling, flere kurer med betennelsesdempende (både gel og tabletter), massasje, kuldeomslag, teiping v. aktivitet - alt helt uten effekt.

Siden jeg også har psykiske lidelser og fibromyalgi er det å gå tur i for eksempel fjellet og være aktiv et stort behov for meg. Jeg er veldig glad i å danse, noe jeg ikke klarer mer. Jeg har nå sluttet å gå tur, fordi det er så smertefullt.

Til tider er knærne ganske hovne. I blant får jeg ikke sove på grunn av smerter. Alt dette føles så invalidiserende. Jeg har ikke noe håp om å kunne løpe mange kilometer igjen, kun et håp om å fungere noenlunde normalt.

Fastlegen anbefaler ikke operasjon. Han vil heller ikke henvise meg til spesialist, noe jeg ikke helt skjønner. Jeg har ei venninne som har hatt operasjon i begge knær for denne tilstanden og hun er nesten helt i orden igjen etter lang opptrening.

Jeg lurer på om det er mulig å operere og hvor vanlig denne operasjonen er?

Kvinne 26
Svar

Hei!

Smerter i fremre del av kneleddet, og spesielt ved aktiviteter slik som du beskriver, er en svært vanlig plage. Yngre kvinner er også overrepresentert i så måte. Chondromalacia patellae er en beskrivelse av at brusken mellom kneskålen og lårbeinet er begynt å skades.

Med mindre det kan påvises forhold i eller rundt knærne dine, som kan vedlikeholde, eller forverre tilstanden, er det lite man kan gjøre med dette kirurgisk. Det meste av det som er skrevet om denne tilstanden begynner å bli noen år gammelt, og det er ikke nyere kunnskap som tilsier at en operasjon vil hjelpe.

Veiledet trening som stabiliserer kneskålens sporing mot lårbeinet, og styrking av kjernemuskulatur vil oftere være den behandlingen man ender opp med.

Siden du er så mye plaget ville det være lurt om du fikk vurdering av en ortoped, slik at eventuelle avvik i og rundt kneet kan vurderes. Slike avvik kan i noen tilfeller være mulig å korrigere kirugisk, og på den måten redusere plagene fra leddet mellom kneskålen og lårbeinet.

Lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: BigBlueStudio / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-