Cyster i nyrene skal av og til følges opp

Spørsmål

Hei!

Jeg har i 1,5 år vært plaget av smerter i abdomen som kommer ved fysisk aktivitet. Smertene har vært lokalisert både på venstre og høyre side. I starten var jeg mest plaget med smerter venstre side, mens nå er det i hovedsak høyre side under ribbeina som strekker seg nedover mot bekken. Kommer typisk ved løping/aerobic og også ved rask gange- spesielt i nedoverbakke. Det kjennes ut som sting som gir seg med en gang aktiviteten avsluttes. Jeg er normalt en aktiv jente, og dette er noe som reduserer min livskvalitet. Jeg har vært til flere undersøkelser. MR og rtg av hofte/bekken er normalt, ingen patologi påvist. Gynekologisk undersøkelse med normale forhold. Orienterende blodprøver tatt tidligere i år viser normale forhold mtp lever og nyre. Urinprøve normal. Var til koloskopi 14/11/16 som heller ikke viste noe patologi. Negativ fecaltest og FOB. Har ikke hatt feber. Ikke UVI. I forbindelse med et CT abdomen/bekken fikk jeg tilsendt følgende resultat:

CT abdomen og bekken 23.09.16. Med iv. og positiv peroral kontrast. I høyre nyre er det ventralt en 18mm stor lav tett struktur/cyste. Langs innerveggen på denne er det en 2mm bred, sannsynlig kontrastladende rand med trekantet tverrsnitt, som om det utgikk et septum herifra. Selve cysteveggen går i ett med kontrastladende parenchym, og lar seg derfor ikke karakterisere. Forøvrig er det normale forhold i de parenchymatøse organene. Ingen lymfadenopathi. Ingen ascites. Upåfallende skjelett.

I etterkant av denne undersøkelsen tok jeg ny urinprøve (normal) og senkning (18). Det er ingen cystenyresykdom i familien, men mye kreftsykdom i tykktarm, samt mye hjertesykdom. Jeg er henvist til urolog men synes ting tar lang tid og jeg går mye og engster meg. Jeg har fått beskjed om at smertene sannsynligvis ikke henger sammen med cysten på høyre side. Jobber selv på lindrende avdeling, og tenker umiddelbart noe malignt.

Har du noen tanker om denne CT beskrivelsen?

Mvh jente 23 år (164 cm høy, 63kg).

Svar

Hei, du har fått gjort en CT og fått påvist en cyste. Dette er et særdeles vanlig funn, og mange radiologer nevner ikke engang dette. Jeg mener at det likevel skal nevnes, fordi man da vet at det er en cyste der.

Cyster skal klassifiseres i henhold til den såkalte Bosniaks klassifikasjon. Rundt 90 % av alle cyster er Bosniak type 1. 10 % er enten 2, 2f, 3 eller 4. Type 4 er egentlig nyrekreft. Type 3 er et forstadium til kreft, mens type 2f skal følges opp - det er likevel ikke et forstadium til kreft. Type 2 er egentlig ikke sykelig men ser litt annerledes ut enn de helt simple.

Hos deg beskriver man en cyste hvor man mener å se et septum, altså en skillevegg i cysten. Dette betyr at man egentlig skal klassifisere denne som type 2 eller 2f. Men ofte når man mener å se et septum er dette egentlig bare to cyster som ligger tett sammen med vanlig nyrevev mellom. Uansett er dette ikke nyrekreft, men et funn som ikke har noen betydning. Serien er likevel gjort som en vanlig CT abdomen og bekken, og denne er ikke gjort for å se spesielt på nyrene.

For å karakterisere slike cyster skal man derfor egentlig utføre en CT nyrer i 3 faser - før kontrast, etter 70 sekunder og i senfase etter 7-10 minutter. Jeg synes du skal få gjort dette. Ikke fordi jeg tror du har noe galt i nyren, men fordi det hører med å gjøre dette når man har reist mistanke om en såkalt atypisk cyste.

Jeg foreslår at du får din lege til å henvise deg til en CT nyrer i trefase, så kan man få avklart dette skikkelig. Dette kan du få gjort på sykehus eller på et privat røntgeninstitutt. Hvis du går privat, sjekk at de har refusjonsavtale først. Ellers kan det bli ganske dyrt, med refusjon betaler du samme egenandel som på sykehus. Men jeg vil gjøre det helt klart: ut fra CT-beskrivelsen er dette ikke nyrekreft.

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege