Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utholdenhetsidrett og smerter i leggene

Spørsmål

Jeg har i tre måneder vært plaget med smerter i begge legger. Legen min kaller det beinhinnebetennelse, og sier det bare er å vente til det går over. Foranledningen er at jeg økte treningsmengden for å trene til halvmaraton. Jeg er relativt godt trent, og har deltatt i flere kortere mosjonsløp og motbakkeløp. Halvmaraton var et steg opp, og det kan se ut til at jeg justerte opp treningsmengden for brått. Jeg har nå forsøkt fysioterapi, medikamentell behandling og hvile uten hell. Jeg har ikke løpt en meter siden jeg fikk dette, men det er ingen bedring å spore. Tvert i mot gjør også den alternative treningen jeg forsøker meg på vondt; både sykling, svømming og gåing gir smerter, og ofte kommer smertene også umotivert under hvile. Det arter seg oftest som smerter som kjennes som de sitter inni selve skinnleggen og stråler helt opp mot kneet, og i blant som prikking på baksiden av leggen. Jeg kjenner at jeg er øm i muskulaturen, men kan ikke provosere det ved å trykke på den. Når jeg stryker midt på leggene, kjennes de "knudrete". Det begynner å gå på humøret løs, for jeg har en stillesittende jobb, og er helt avhengig av å trene. Jeg opplever at min lege enten ikke tar situasjonen helt på alvor, eventuelt at han ikke vet hva han skal gjøre videre. Mine spørsmål til deg er: 1. Er diagnosen rett, eller kan dette dreie seg om andre ting? 2. Hva er veien videre - kan f.eks. røntgen/CT/MR si noe mer om situasjonen? 3. Hva slags spesialist kan/bør jeg be om å bli henvist til? 4. Hvor aktuelt er operasjon for en mosjonist, og hvor høy er risiko og sukksessrate?

Mann 35
Svar

Hei! 


Takk for en veldig informativ og god oppsummering av dine plager. Fine og konkrete spørsmål som er svært aktuelle. Uavhengig av hva slags nivå man driver idrett på, er slike situasjoner svært frustrerende, og jeg forstår godt at man kan bli fortvilt. Jeg skal videre forsøke å svare så godt som mulig på dine spørsmål, og vi tar det i kronologisk rekkefølge. Men først en kort oppsummering slik jeg har forstått det:


Du er en godt trent mann på 35 som har økt treningsmengden relativt raskt. Det har medført smerter dypt i begge skinnlegger, initialt relatert til aktuell aktivitet (løping), men etterhvert også under alternative aktiviteter (bla.a sykling, svømming) og i hvile. 


1) 4 diagnoser er her aktuelle: 1) beinhinnebetennelse 2) tendinopati (senebetennelse) i leggsene(r) 3) stressbrudd 4) kronisk kompartmentsyndrom. 


Beinhinnebetennelse og tendinopati vil ofte foreligge simultant og er sannsynligvis 2 sider av samme sak. Stressbrudd er små brudd/sprekker i bein som kan oppstå ved overbelastning, særlig hvis treningsmengden har tiltatt. Stressbrudd i skinnlegg (tibia) forekommer. Musklene i leggene er samlet i det vi kaller losjer (kompartment) - det er 4 stk. Losjene er avgrenset av kraftige og stive seneplater (fascier) som ikke er ettergivelige, og ved volumekspansjon, vil trykket i en losje kunne stige. Dette kan gi smerter. Når det skjer i forbindelse med aktivitet kalles det kronisk kompartmentsyndrom. Det kan være invalidiserende, men ikke farlig. Det er derfor svært viktig å ikke sammenblande dette med akutt kompartmentsyndrom som oppstår ved traumer/skader. Dette er en tilstand som i værste fall kan ødelegge muskulatur. 


Symptomene og funnene kan være nokså like mellom alle disse tilstandene, og på bakgrunn av din sykehistorie, kan man ikke si sikkert at det er den ene eller andre tilstanden. Det at du opplever smerter ved alternativ aktivitet og i hvile øker imidl alvorlighetsgraden og jeg mener det er viktig å tenke på alternativene til beinhinnebetennelse (altså 2-3 andre diagnosene over) i ditt tilfelle 


2) Veien videre er helt klart ytterligere utredning. Jeg vil anbefale vanlig konvensjonell rtg av legg (+ kne og ankel) da dette kan avsløre beinhinnereaksjon og stressbrudd. Hvis rtg er normalt, bør det tas MR legg som kan påvise stressbrudd som ikke syns på rtg samt gi informasjon om sykdom/skade i beinhinne og sener. Når det gjelder kronisk kompartmentsyndrom, kan det være aktuelt å gjøre trykkmålinger i losjene etter aktivitet - dette må foretas av spesialist. 


3) Er det etter bildediagnostikk fortsatt usikkerthet vedrørende diagnose og/eller terapi, bør du henvises til ortoped. Likeledes om man mistenker kronisk kompartmentsyndrom. 


4) Alle former for behandling er like aktuell hos deg og mosjonister som hos toppidrettsutøvere. Når det gjelder alle disse tilstandene vil de fleste komme til mål med ikke-operativ behandling, men noen kan være i behov av, og ha nytte av operasjon. Både ved kronisk invalidiserende beinhinnebetennelse og kronisk kompartmentsyndrom som ikke svarer på ikke-operativ behandling, kan det være aktuelt å tilby spalting av en eller flere av disse senehinnene (fascie) som danner losjene som nevnt over. Hvis en operatør tilbyr deg inngrepet, vil man ha en forventning om  at nytten er større en risikoen, men 100 % symptomfrihet eller tilfredsstillelse kan ikke garanteres for slike type inngrep. Jeg kan dessverre ikke gi deg mer konkrete tall  basert på det vi vet pr nå. 


Håper dette var informativt og at du får hjelp på veien videre tilbake til å kunne nyte gleden av trening! 


Lykke til !


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-