Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ustabil ankel

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 68 år. I løpet av siste året har jeg falt i gulvet/bakken 3 ganger på grunn av plutselig svikt i ankelen. Første gangen sto jeg på en fot (den som sviktet) og tok av meg langbuksa. Ankelen sviktet og jeg falt bakover så lang jeg var, slo hodet i veggen så tennene klapret mot hverandre. Andre gang skulle jeg gå ned fra en fortauskant. Plutselig lå jeg på alle fire. Tredje gang gikk jeg bare på gulvet hjemme. Plutselig kjente jeg det skjedde noe med ankelen og så ramlet jeg bakover med hodet i gulvet. Ting skjer så fort at jeg har ingen mulighet til å ta meg for. Har vært heldig for jeg har ikke skadet meg. Men hvor lenge har jeg sånn flaks? Har i mange år hatt problem med at ankelen svikter, men tidligere bare når jeg har gått ned trapper. Har aldri ramlet før, men må alltid holde meg i rekkverket. Har snakket med en vikar for min fastlege om dette. Hun sendte meg på røntgen. Noe begynnende artrose, men ikke noe hun brydde seg med. Hun skrev på henvisningen til røntgen at det ikke var droppfot. Nå lurer jeg på om du har en ide om hva som lager disse problemene for meg. På forhånd takk for svar.

Kvinne 68
Svar

Hei!

Det du beskriver høres ut som ettergivelse i ankelleddet ditt. Sannsynligvis har du etter gjentatte episoder med overtråkk, strukket leddbåndene som skal stabilisere ankelen din og på den måten forhindre slike episoder. Enten har de senere episodene tatt fra deg siste rest av substans som var i leddbåndende, eller så kan man tenke seg at etterhvert som du har blitt litt eldre, har det øvrige sanseapparatet også blitt mindre responsivt. Ved manglende leddbånd, er man avhengig av musklene, og raske signaler fra sener og ledd, for å opprettholde balansen og unngå slike episoder. Man vet at disse sanseinntrykkene, og reaksjonsevnen til muskulaturen kan svekkes med årene.

Diagnosen er meget enkel å stille ved å undersøke balansen din, og ikke minst stabiliteten i ankelen. Inntil videre vil du kunne ha nytte av å henvises for ankelstabiliserende trening hos fysioterapeut, samt kanskje lære hvordan du kan teipe ankelen din. Hos noen vil kirurgi kunne gi et godt resultat, hvis ingen andre tiltak har ført frem.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-