Smerter rundt hofteleddet

Spørsmål

Jeg har i rundt tre år hatt smerter på utsiden av venstre hofte. Første gang akutt ifbm løping. Siden har jeg hatt vondt på det samme punktet, smertene varierer og er ved lite aktivitet milde eller fraværende. Mer aktivitet = mer smerte, dette er helt forutsigbart, da blir det en stikkende, sterk smerte som jeg ikke kan ignorere. Siste tiden hatt en mild vedvarende smerte fra punktet, også i hvile. litt sviende, brennende, murrende, når jeg er i ro, og mer stikkende hvis jeg er mer aktiv. Det vonde punktet virker å være i nærheten av nedre del av hoftekulen, litt bak mot rumpa. På høyde med midtre del av rumpa. Ofte kommer det et høyt smell fra hoften, når den beveges fra en posisjon til en annen. relevant MR svar: "På venstre side ses en lett utposing ved overgang caput femori til lårhalsen, obs dette kunne eventuelt provosere cam-impingement. Dette må sammenholdes med klinikk. Det ses ingen åpenbar labrumskade i venstre hofte. Man identifiserer anatomiske forhold som predisponerer for ischiofemoralt impingement." Jeg har enda ikke vært hos min fastlege for å diskutere dette svaret. Jeg mistenker at jeg kommer til å havne i en situasjon der ingen vet om denne lette utposningen og eventuelle cam-impingement er årsaken til mine problemer, eller ei. og jeg har allerede "ventet å sett om dette går over av seg selv" i to, tre år.Jeg ser at dette kan opereres, men det er vanskelig å finne ut om dette bør gjøres, om det virker forebyggende mot fremtidig hofteskade, eller ei. Jeg ville nok forsøkt operasjon både med tanke på nåværende smerter og for å unngå slitasje med tiden, dersom det er gode holdepunkter for dette, jeg tror en opptrenings/fysioterapi-aktig tilgang allerede er forsøkt av meg selv, gjennom ulike former for trening & avlastning. Jeg forstår heller ikke om setningen "kunne eventuelt provosere cam-impingement" betyr om det foreligger et impingement eller ei. Kan du dele dine tanker rundt sannsynlig årsakssammenheng og anbefalt behandling i dette tilfellet?

Mann 30
Svar

Hei!


I utgangspunktet har du ikke fått noen diagnose, kun tatt et MR-bilde hvor røntgenlegen antyder hva han finner, og hva dette potensielt kan representere. For at du skal kunne få en diagnose, er du nødt til å vurderes av en fagperson som kan dette, være seg fastlege, ortoped eller andre.


Min første tanke etter å ha lest det du skriver, er at dette er klassisk "snapping hip". Disse kommer stort sett som to typer, enten ekstern, hvor en kraftig seneplate glir over hoftekulen, og kan avstedkomme kraftige og hørbare smell, og gi opphav til smerter i det områedet du beskriver. En annen type er såkalt intern snapping hip, hvor en kraftig hoftebøyer glir over ulike strukturer rundt hofteleddet, og kan gi følbare smell, men mer dypt inne i hoften.


En annen lidelse som kan gi litt plager i ditt beskrevne område, er en tilstand som kalles meralgia parestetika, hvor en følenerve til låret er i beknip under lyskebåndet. Dette gir ikke smell og knepp, men mer brennende smerter på utsiden av låret. 


Femuroacetabulær impingement, vil si at det kan oppstå en mekanisk konflikt mellom hofteskålen og hoftekulen. Den kanskje vanligste er CAM-lesjonen, som vil si at det er litt avvikende fassong i overgangen mellom lårhalsen og hoftekulen, og at dette området kan stukes mot hofteskålen, spesielt når man bøyer svært dypt ned i hoften. Vedrørende "kunne eventuelt provosere cam-impingement", representer nok det kun en tullete skrivefeil pga bruk av talegjenkjenning på røntgenavdelingen. Jeg vil tro det skulle stå "kunne eventuelt representere cam-impingement"...


Når det gjelder ischiofemoral impingement, er dette en tilstand som oppstår når det er kort avstand mellom en beinet forhøyning på innsiden av lårbeinet, og bekkenringen. Da kan i teorien muskler havne i beknip mellom disse beinete strukturene. Dette kan også gi smell og knepp, samt smerter, men disse smertene er langt oftere tilstede på innsiden av låret, og ikke utsiden. Røntgenlegen antyder vel også at det ikke ses noen aktuelle forandringer som skulle tyde på at du har dette, men at din beinete antomi gjør at det må vurderes som en mulig diagnose, hvis plagen dine ellers tilsier det.


Da du har gått lenge, anbefaler jeg deg å få en god vurdering av dette. Jeg heller mot ekstern snapping hip. Dette er problem som kan avhjelpes med kirurgi hvis ikke kosnervativ behandling fungerer.


Lykke til!