Ovetråkk ankel

Spørsmål

Hei! For 3 mnd siden tråkket jeg over med høyrefoten. Det var veldig smertefullt med det samme, og jeg hovnet opp og ble blå over ankelkulen på utsiden av foten. Jeg klarte imidlertid å belaste foten uten veldig sterke smerter. Jeg oppsøkte ikke lege i etterkant. Saken er at jeg fremdeles er hoven og litt rød over kulen. Hevelsen har sefølgelig gått betraktelig tilbake, men det er tydelig forskjell på høyre og venstre fot. Jeg belaster som normalt, trener og går turer. Men jeg kjenner at foten blir vond når jeg har brukt den over en tid. Jeg får takvise smerter over og under kulen. Jeg får heller ikke til å bevege foten like smidig som venstre fot. Er dette normalt etter så lang tid? Burde jeg få legen min til å se på det?

Kvinne 45
Svar

Hei og takk for spørsmål!

Dette er en veldig vanlig skade. Det er 3 leddbånd (ligamenter) på utsiden som stabiliserer ankelen. Ved et klassisk overtråkk som du beskriver, skader man ett (vanligvis) eller flere av disse (sjelden alle 3). Dette gir blødning og tilhelingsprosesser som fører til at det blir blått, hovent og smertefullt. Som regel avtar de mest intense symptomene ila av 1-2 uker og man opptar lett aktivitet. Etter ca 4 uker vil de fleste kunne gå vanlig uten symptomer.  Tilhelingsprossesen for leddbånd tar imidlertid opp mot 12 uker. Vedvarende symptomer slik du beskriver, er ikke uvanlig selv 3 mnd etter skade. Det at du tidlig klarte å belaste foten og at du nå belaster som normalt og trener, taler veldig sterkt for at det ikke har oppstått komlikasjoner. 

Som alltid ved slike skader, vil jeg anbefale deg å begynne med stabilitetstrening i form av balansebrett o.l. Dette for å forhindre nye overtråkk i framtiden. 

Om du stadig opplever smerter, hevelse eller ustabil ankel 6 mnd etter skade (altså om ca 3 mnd), syns jeg det er rimelig at du oppsøker legen din for ytterligere undersøkelser. 

God bedring!