Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overtrening/dårlig form

Spørsmål

Hei igjen og takk for svar! Da trenger jeg ikke bekymre meg over dette med forhøyet blodtrykk og feiltrening siden det var fint når jeg var hos legen for en måned siden og tok ymse prøver og blodtrykk?. Og siden det med overtrening er mest aktuelt for idrettsutøvere? Kan det være lurt å drive med alternativ trening for å komme skikkelig i form igjen, eller er det bare å løpe mindre og ta litt fri slik som jeg nå gjør? Litt usikker på hvor korte turene skal være nå da jeg vanligvis løper de rolige turene på rundt en time eller langtur på ca. 90 min. Kan jeg legge inn litt intervaller av og til om kroppen tillater det? Hva skal jeg da følge med på? At pulsen oppfører seg "normalt", og at kroppen ikke er tung på en fart som vanligvis ikke er så tung? Om du har noen gode tips til meg så er det supert. Her lyst til å komme tilbake så snart som mulig da treningen gir meg mye, men er selvfølgelig innstilt på at jeg må ta den tiden som trengs. Tilde.

Kvinne
Svar

Hei!

Med fine prøver og blodtrykk samt at overtrening er mest aktuelt for idrettsutøvere, syns jeg ikke du skal bekymre deg. 

Foreslår at du forsøker 50 % reduksjon i varighet, altså rolige turer på ca 30 min og den lengre på ca 45 min, men rolig. Dersom du har trent mer enn 3 økter i uka, kan du nøye deg med 3 nå (2 korte, 1 lengre). Om du tidligere trente 3, kan du redusere til 2 nå. Evaluér når uka er omme: om øktene kjentes greie ut, kan du øke med 5-10 min på en elle flere av øktene den neste uka, og så videre inntil du er tilbake der du ønsker å være. 

Når du har trent 2 uker med god følelse, kan du forsøke å legge inn høyere intensitet i form av intervaller. Her også kan du bruke 50 %-prinsippet. F.eks dersom du har trent 4 x 4 min med total dragtid 16 min, kan du begynne med total dragtid på 8-9 min i form av 3 x 3 min eller 2 x 4 min. Dersom det kjennes bra, kan du justere total dragtid med noen minutter pr uke inntil du er på ditt vanlige nivå. Ikke ta deg helt ut på dragene i denne perioden, la 90 % av maks være en øvre grense. Dersom du har trent 2 intervaller pr uke, kan du legge til dag 2 når du begynner å nå normal total dragtid på økt 1. Jeg vil anbefale at du har min. 3 dager mellom hver intervalløkt. 

Alternativ trening er veldig lurt, også forebyggende når du er tilbake på normalt nivå igjen. Styrketrening, sykling, svømming, yoga +++  . Ulike aktiviteter tar i bruk muskulaturen på forskjellige måter og er gunstig for å unngå ensidig belastning og utvikle andre deler av kroppen.

Puls i forhold til fart og intensitet kan være en god parameter på om kroppen fungerer normalt. Pulsen må imidlertid alltid sammenholdes med følelsen. Som du sier: kjennes dette normalt tungt eller lett ut i forhold til farten du løper på. 

Håper dette var til hjelp. Det er ment som en skisse. Du må gjerne justere opp eller ned avhengig av hvordan du kjenner deg og hvor fort du blir bra. 

  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-