Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leddbåndsskade ankel

Spørsmål

Hei! Jeg er en idrettsutøver(driver med turn) som har store problemer med anklene mine. Har tidligere påvist flere ligamentsbrudd i venstre ankel, og delvis ruptur i høyre. I ettertid har jeg vært plaget med smerter mellom vristen og leggen (inni leddet). Ankelen er konstant hoven, og har sett slik ut i en god måned. Håper jeg kan få hjelp.

Kvinne 20

Kvinne 20
Svar

Hei!

Takk for spørsmål og illustrativt bilde. Dette er en svært vanlig idrettsmedisinsk problemstilling og således av interesse også for andre lesere.

Ankelleddet er det vi kaller et hengselledd som tillater at foten beveges opp og ned i forhold til leggen. Det stabiliseres av flere sterke leddbånd (ligament) både på inn -og utside. Dette er imidlertid ikke en "perfekt" konstruksjon, reflektert i at svært mange opplever å tråkke over/vrikke foten ila livet. Den klassiske og vanligste måten å tråkke over på, gir større eller mindre skade på leddbåndene på utsiden avhengig av energien i skadeøyeblikket. Førtegangs overtråkk gir sterke smerter og hevelse, ofte på nivå med bruddskade. De skadede leddbåndene gror (delvis som arrvev) ila 8-12 uker og de fleste blir bra, selv om det ikke er uvanlig å oppleve gjentatte overtråkk i etterkant.

Noen vil dessverre få komplikasjoner. Den vanligste er ustabil ankel som gir så ofte overtråkk at det er til hinder for idrett eller normal aktivitet. Dette er som regel en følge av gjentatte overtråkk og totalskade på ett eller flere leddbånd. Den andre komplikasjonen er skade på brusken i selve ankelleddet. Det kan skje i forbindelse med en enkelt overtråkkshendelse, men kan også være en følge av den første komplikasjonen, nemlig at man går med ustabil ankel over lengre tid.

Du har vedvarende symptomer utover det som er å forvente ved et normalt hendelsesforløp, og det er grunn til å mistenke at det har oppstått komplikasjoner. Hevelsen kan komme fra leddhinnen og være tegn på bruskskade eller skyldes at leddet er ustabilt. Ved tap av stabiliserende leddbånd, vil man kompensere med bruk av muskulatur og senere for å stabilisere leddet. Det kan gi overbelastning og senebetennelse med hoven senehinne (og som kan forklare hevelsen du opplever)

Jeg syns du bør kontakte din fastlege for nærmere undersøkelse. Det bør tas vanlig røntgen av ankelen(e) og med mindre bruskskade helt kan utelukkes, bør det vurderes nærmere med enten CT eller MR. Det vil for de fleste almennleger være rimelig å søke hjelp hos spesialist, dvs. enten konferere eller henvise deg til ortopedisk vurdering.

Du kan gå på beina og drive vanlig aktivitet inntil smertegrense, men inntil dette er avklart, ville jeg avstått fra idrett.

Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-