Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Knesmerter i forbindelse med fysisk aktivitet

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 50 år som er en aktiv fitbit walker. Jeg har siden 2016 da jeg begynnte med å gå 2-3 dager i uken i sommer halvåret, utvidet jeg i år fra medio mai 2018 å gå raskt på kuperte skogsveier bestående for det meste av sand/grus. Dette har jeg gjort 5 dager i uken. Med hvile i helgene. Mine daglige skritt har ligget mellom 30-45000 skritt. De to siste ukene i september økte jeg morgen økten til ca 5 timers gåing og ca 35000 skritt. Den siste uken merket jeg før første gang smerter i både venstre og høyre ben. Begynnte treningen igjen etter en rolig uke og helg,etter ca 20000 skritt kjente jeg smerten som jeg kjente siste uken i september igjen.den er værst i nedover eller flatt,blir borte ved hvile.har problemer med å gå skikkelig i dag etter kveldsøkten.smerten sitter ved utsiden av venstre kne omtrent der den store senen går inn til kneet. Mistenker sterkt at jeg har runners knee, men ikke sikker. Lurer på hva jeg evt bør gjøre nå.oppsøke fysioterapi eller hvile og uttøyning? Vh john flater

Svar

Hei og takk for spørsmål! Imponerende antall skritt og timer du legger ned!

Slik jeg forstår det, har du økt belastningen ganske mye og raskt siden mai i år. Det er dermed ikke urimelig at du nå føler på symptomer på belastningsskader. Dette kan meget vel være Runner's knee som er betennelsesforandringer på utsiden av kneet som følge av overbelastning. Denne tilstanden har jeg skrevet en mer detaljert artikkel om på Lommelegen, som du kan finne ved å benytte deg av søkemotoren øverst til høyre på hovedsiden. 

Alternativt kan det være plager knyttet til kneskålen (patellofemorale smerter) eller i selve kneleddet, som f.eks. begynnende slitasjegikt. (artrose). 

Da det mest sannsynlig er forbigående og relatert til overbelastning, vil jeg anbefale deg å skru ned aktivitetsnivået noen hakk en periode. Hold deg til en lengde og mengde skritt som er godt innenfor tilkomst av smerter. Om du ønsker å fortsette å gå morgen og kveld, kan 2 kortere turer være vel så bra. 

Innfør gjerne en ny aktivitet som gir blodgjennomstrømming og endret aktivering av muskulaturen, f.eks. sykkel eller svømming. Styrketrening av sete, hofte, fram -og bakside lår med lett og forsiktig økende belastning kan være gunstig. Anbefaler også tøyeøvelser av de samme områdene.  Veiledning av fysioterapeut kan være nyttig dersom du føler behov for det.  Vurder imidlertid totalbelastningen og variér, det er neppe gusntig å gjøre alt dette hver eneste dag.

Etterhvert som du blir bedre kan du gradvis vende tilbake til belastningen du hadde i utgangspunktet, men husk å øk gradvis. 

Dersom disse tiltakene ikke gir noen effekt ila 6-8 uker, vil jeg anbefale deg å oppsøke din fastlege for ytterligere utredning. 

God bedring og lykke til med treningen ! 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-