Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kneskade i forbindelse med snowboard

Spørsmål

Min datter, 16 år, er en erfaren snowboarder. Hun ble påkjørt og falt på knærne fra en meters høyde i en isete løype. Nå har hun hovne knær. Spesielt det høyre. Det hovnet opp med en gang. Begge knærne er svakt blå. Det er vondt å gå og det er også vondt når hun sitter stille. Hva tror du skaden kan være? Og hva er ditt råd: sitte stille eller være i bevegelse?

Kvinne 16
Svar

Hei, takk for spørsmål og bilde. Ikke slik man ønsker å innlede påsken.


Det dreier seg om det vi kaller et direkte traume mot fremsiden av knærne ( i motsetning til f.eks. en vridningsskade). Skademekanismen er viktig, da den kan si mye om hvilke strukturer som kan være skadet. 


Her er det i hovedsaklig 2 muligheter: 

 1) leddnært brudd: gir rask leddhevelse (hele kneet blåser seg opp) , smerter ved bevegelse og i hvile. Krever/ bør undersøkes og behandles i samråd med lege. 

 2) bløtdelsskade/kontusjon: "slagskade" i omliggende vev (fett, muskulatur, bindevev) og bein, men ikke bruddannelse. Gir lokal hevelse og blåmerke samt smerter som kan være vanskelig å skille fra brudd, men ofte ikke fullt så intense hvilesmerter. Ufarlig og går over av seg selv ila ca 1-2 uker.


Teksten du beskriver kan ikke utelukke bruddskade og på bildet kan jeg ikke utelukke hevelse i kneleddet. Datteren din bør undersøkes av lege med røntgen innen få dager (i kveld/natt ikke nødvendig). 


Forsiktig bevegelse av kneleddene uten belastning (når hun sitter/ligger) er greit, ellers bør hun avlaste så godt det lar seg gjøre inntil avklaring. Dette er ikke så lett enn så lenge begge knærne er skadet, men spesielt det værste/høyre bør avlastes. 


Lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-