Kneskade i forbindelse med snowboard

Spørsmål

Min datter, 16 år, er en erfaren snowboarder. Hun ble påkjørt og falt på knærne fra en meters høyde i en isete løype. Nå har hun hovne knær. Spesielt det høyre. Det hovnet opp med en gang. Begge knærne er svakt blå. Det er vondt å gå og det er også vondt når hun sitter stille. Hva tror du skaden kan være? Og hva er ditt råd: sitte stille eller være i bevegelse?

Kvinne 16
Svar

Hei, takk for spørsmål og bilde. Ikke slik man ønsker å innlede påsken.


Det dreier seg om det vi kaller et direkte traume mot fremsiden av knærne ( i motsetning til f.eks. en vridningsskade). Skademekanismen er viktig, da den kan si mye om hvilke strukturer som kan være skadet. 


Her er det i hovedsaklig 2 muligheter: 

 1) leddnært brudd: gir rask leddhevelse (hele kneet blåser seg opp) , smerter ved bevegelse og i hvile. Krever/ bør undersøkes og behandles i samråd med lege. 

 2) bløtdelsskade/kontusjon: "slagskade" i omliggende vev (fett, muskulatur, bindevev) og bein, men ikke bruddannelse. Gir lokal hevelse og blåmerke samt smerter som kan være vanskelig å skille fra brudd, men ofte ikke fullt så intense hvilesmerter. Ufarlig og går over av seg selv ila ca 1-2 uker.


Teksten du beskriver kan ikke utelukke bruddskade og på bildet kan jeg ikke utelukke hevelse i kneleddet. Datteren din bør undersøkes av lege med røntgen innen få dager (i kveld/natt ikke nødvendig). 


Forsiktig bevegelse av kneleddene uten belastning (når hun sitter/ligger) er greit, ellers bør hun avlaste så godt det lar seg gjøre inntil avklaring. Dette er ikke så lett enn så lenge begge knærne er skadet, men spesielt det værste/høyre bør avlastes. 


Lykke til !