Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Instabilitet/ustabilt kne etter skade

Spørsmål

Hei! Fikk for 1,5 år siden enskade i kneet som ikke har blitt helt bra og lurer på hva det kan være. Det som skjedde var at jeg i en fotballkamp plantet foten i gresset, og kneet ble bøyd bakover. Hørte et lyd, som om noe røk. Var veldig vondt der og da, men valgte å fortsette kampen (sikkert ikke lurt). Det føltes veldig merkelig ved retningsforandringer og jeg måtte gå av etter 5-10 min. Jeg kunne fint gå på det, var mest smerter/ubehag ved retningsforandring og bøying. På natten ble det veldig vondt og jeg klarte ikke å bevege kneet særlig i noen retning. Våknet flere ganger ila natten pga smerter. Kneet var i ca en uke ubrukelig (brukte krykker). Etter ca 1-2 mnd begynte jeg å trene normalt. Nå, 1,5 år etter føles kneet litt rart, og knaker veldig hvis jeg har sittet på huk, kan bøyes mye lengre bak enn det andre kneet hvis jeg retter beina og føles generelt litt ustabilt til tider. Har du noen anelse om hva det kan være og om jeg må sjekke det hos en (real life) lege?

Kvinne 18
Svar

Hei!  


Takk for godt spørsmål og god beskrivelse av skademekanisme og symptomer.  Du er altså en ung jente på 18 år som for 1.5 år siden skadet kneet i forbindelse med fotball og har i etterkant opplevd ustabilt kne/instabilitet.


Dette vekker sterk mistanke om at du har skadet det fremre korsbåndet ditt. Typisk for slik skade er vridning/retningsforandring i kneet, akutt smerte og hevelse som tiltar ila første døgn (pga innblødning i kneet). Hevelsen/blødningen suges opp av kroppen ila første 2 uker og man får gradvis mindre smerte og bedre bevegelighet. Man vil etterhvert kunne klare å returnere til normal dagligdags aktivitet, men veldig mange  vil oppleve kneet som ustabilt om man ikke kun beveger seg i fartsretningen (dvs foretar retningsforandringer, f.eks ved finting i håndball/fotball). Instabiliteteten følges gjerne av ubehag/smerter og kan gi frykt/vegring mot aktuelle bevegelser. 


Kneet er et ledd som må tillate god bevegelighet (strekk og bøy), samtidig som det må være stabilt og tåle stor belastning under aktivitet. For å forhindre at leggen beveger seg sidelengs i forhold til låret (sideveis bevegelse av kneleddet), har man leddbånd på innside og utside. Tilsvarende, for å forhindre at leggen bevegeser seg forover eller bakover i forhold til låret (fremre/bakre bevegelse av kneleddet), har man et fremre og bakre korsbånd. Skade på en eller flere av disse sktrukturene, kan gi problemer med ustabilt kne ved ulike bevegelser. 


Fotball er en vanlig årsak til skade på fremre korsbånd og det forekommer noe oftere hos jenter enn hos gutter, sannsynligvis på grunn av kjønnenes noe ulik anatomi. Man kan skade kun korsbåndet isolert, men ofte vil det også være ledsagende skader på andre strukturer i kneet, som sidebånd, menisk og leddbrusk. Skade på det bakre korsbåndet er forøvrig mye sjeldnere. 


Dette syns jeg absolutt du bør få undersøkt nøye av din fastlege, og du kan gjerne bestille time relativt snarlig.  Legen vil da be om en deltajert beskrivelse av skademekanismen og symptomene du opplevde akutt og nå i etterkant, slik du har beskrevet for meg over. Han/hun vil så undersøke kneet ditt, spesielt bevegeligheten og utføre spesielle tester mhp stabiliteten. Hvis legen ikke helt sikkert kan utelukke mistanken om skade på en struktur inne i kneet, vil vedkommende henvise deg til en MR som kan gi ytterligere informasjon. 


Skulle det vise seg at du har skade på det fremre korsbåndet, vil det bli aktuelt med en henvisning til en spesialist i ortopedisk kirurgi. Den vanligste håndteringen av slike type skade i Norge, er i første omgang strukturert opptrening med fysioterapeut (spesielt styrke av fremside/bakside lårmuskulatur) for å se om man oppnår tilstrekkelig stabilitet til at kneet fungerer godt i forhold til den enkeltes behov.  Hvis kneet etter dette forblir ustabilt, er det aktuelt med operasjon og rekonstruksjon av korsbåndet med en sene fra et annet sted på kneet. De fleste som driver aktiv idrett med stor sideveis belastning, vil trenge operasjon for å oppnå tilfredsstillende resultat. 


Symptomene du opplever kan selvfølgelig også være bundet i årsaker som er mindre alvorlige enn en korsbåndskade, f.eks. muskulær ubalanse. Det er imidlertid viktig å først finne ut av/utelukke skade som kan påvirke din framtidige knehelse. 


Lykke til !
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-