Hevelse kne

Spørsmål

Jeg har en datter på 16 år som har hevelse ( vann) i venstre kne. Hun har hatt dette veldig lenge. Hun har vært hos lege og han har tatt nødvendige prøver ( leddgikt blant annet, betennelse). Hun har også vært i MR røntgen og heller ikke her fant de ut hva årsaken er. Ingen skade påvist, kun væske i kneet. Legen mener kneet kunne være overbelastet, noe annet fant han ikke ut. Kneet er ikke rødt eller varmt ( betennelse evt.). Min datter går på idrettlinja vid.skole og er aktiv. Kneet gjør at hun ikke kan bruke kneet som hun ønsker da det er vanskelig å bøye det uten at det gjør vondt. Det må sies at hun har schlatters på høyre kne og antydning på venstre kne. Kanskje det kan irritere kneet slik at det blir hevelse? Hva kan årsaken være? Går dette over av seg selv? Bør hun bruke knestøtte under trening? P:S: Hun har ingen sykdommer fra før. Hilsen bekymret mor

Kvinne 15
Svar

Hei og takk for spørsmål!


En ung voksen skal normalt sett ikke hat økt mengde væske/hevelse i kneleddet over lengre tid. Det betyr enten 

1) diagnosen er feil: er kneet synlig hovent og er denne væsken inne i selve kneleddet? det kan være vanskelig for lekfolk og alm.leger å avgjøre. Er væska kun påvist på MR så er det legitimt å spørre om radiologen har vurdert riktig. Noen få ml væske er normalt. 

2) det er en underliggende sykdom eller skade som ikke er påvist og som gir irritasjon i leddhinnen som gjør at denne produserer mer væske enn vanlig. F.eks. kan MR overse en meniskskade. Har hun hatt en vridningsskade i kneet under aktivitet? En annen mulighet er steril betennelse etter en vanlig virusinfeksjon. 

Schlatters gir ikke hevelse i selve kneleddet. 

Smerter ved bøying og evt tidl vridningsskade kan indikere meniskskade, og da forslår jeg vurdering av ortoped. Ellers er det ingen alarmerende symptomer som gir mistanke om noe alvorlig, og man kan se det an. Hun kan da være i aktivitet inntil smertegrense. Støttestrømpe har ingen funksjon. Dersom uendret tilstand ila. 8 uker er det rimelig med henvisning til ortoped som kan vurdere totalbildet med symptomer, funn og MR. 

God bedring!