Tennisalbue

Ved tennisalbue er smerte som stråler nedover armen det karakteristiske symptomet.

SMERTER I ALBUEN: Tennisalbue eller golfalbue er en ganske vanlig tilstand som gir smerter i albuen som stråler nedover i armen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I ALBUEN: Tennisalbue eller golfalbue er en ganske vanlig tilstand som gir smerter i albuen som stråler nedover i armen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tennisalbue har den medisinske betegnelsene epicondylitt lateralis eller lateral epicondalgi. Smerter og plager i albuene er et kjent problem blant både tennisspillere og golfspillere, men forekommer også blant mennesker som ikke holder på med denne type idrett.

Senebetennelse i håndledd kan være beslektet tilstand.

TENNISALBUE: Det er senefestet som er rammet, og som medfører smerte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk bildetekst: Lommelegen.no
TENNISALBUE: Det er senefestet som er rammet, og som medfører smerte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk bildetekst: Lommelegen.no Vis mer

Forekomst

I midten av 1800-tallet da tennis var populær i Storbritannia omtalte en britisk kirurg tennisarm for første gang i en publisert artikkel. (1)

På 70-tallet viste en studie at 40 % av tennisspillere hadde opplevd smerter i albuen i et livsløpsperspektiv (1). Forekomst av tennisalbuen i normalbefolkningen ligger rundt 1% ifølge en nyere studie (3).

LES OGSÅ: Derfor får du senebetennelse

Årsaker

Det kan være ulike årsaker som kan føre til en tennisalbue, for eksempel (listen er ikke nødvendigvis uttømmende):

  • Overbelastning: Overbelastningen kan oppstå akutt, for eksempel når man gjør en uvant monoton aktivitet. Overbelastningen kan også være kronisk dersom man utsetter seg for gjentatte bevegelser over tid.
  • Siltasje
  • Skade

(2)

Mulige risikofaktorer

  • Monoton aktivitet med gjentatte bevegelser
  • Tungt fysisk arbeid
  • Overvekt
  • Alder
  • Røyking

(3)

Hva skjer i kroppen ved tennisalbue?

Selv om det latinske ordet for sykdommen antyder det, antar man i dag ikke at tilstanden skyldes en aktiv betennelsesprosess. Man antar heller at det dreier seg om en kronisk tendinopati.

Symptomer ved tennisalbue

  • Smerter i albuen
  • Smertene kan stråle ut til underarmen
  • Lokale smerter ved trykk på lateral kondyl
  • Smerter i albue ved motstand mot bakoverbøyd håndledd (ekstensjon)

LES OGSÅ: Skuldersmerter - hva kan årsaken være?

Diagnostikk

Diagnosen stilles som regel ved klinisk undersøkelse. Det er vanligvis ikke nødvendig med billeddiagnostikk.

Behandling

Behandling med det som er kjent som «kortison-sprøyte» kan i mange tilfeller gi en bedring dersom tilstanden er kortvarig (seks uker), men forebygger ikke tilbakefall. (3)

Langtidsvirkningen av en slik behandling er omdiskuterte og antas i verste fall til å kunne føre til skader.

Prognose

Prognosen er som regel god, men ubehandlet kan tilstanden være langvarig.

Kilder: 1) http://tidsskriftet.no/2015/08/sprakspalten/sportslig-sprakforvirring, 2) www.legemiddelhandboka.no, 3) www.uptodate.com

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer