Avrevet akillessene

Symptomene på denne akutte skaden er at man hører et smell, får store smerter i leggen og problemer med å stå på det skadde beinet.

STORE SMERTER: Ved akillesseneskade vil du få smerter og problemer med å gå på det skadde beinet. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STORE SMERTER: Ved akillesseneskade vil du få smerter og problemer med å gå på det skadde beinet. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er avrevet akillessene?

Akillessenen er senen som fester tykkleggsmuskelen gastrocnemius til hælen. Hvis tykkleggsmuskelen trekker seg kraftig sammen, kan akillessenen ryke. Skaden oppstår ofte under idrettsaktivitet.

Avrevet akillessene har den medisinske betegnelsen akillesseneruptur.

Hvem er mest utsatt?

Denne skaden rammer oftere middelaldrende, med begynnende degenerative forandringer i akillessenen. (1)

Idrett med rask akselerasjon (rask igangsetting av aktivitet, og bråstopp) som for eksempel tennis, basketball, fotball, håndball, kampsport. (3)

image: Hvordan bli kvitt betennelse i akillessenen?

Hvordan bli kvitt betennelse i akillessenen?

Symptomer

Du kan høre et smell idet akillessenen ryker. Noen forteller det oppleves som å bli sparket hardt på baksiden av leggen. (3)

Det gjør svært vondt, og du får problemer med å holde balansen. Du greier ikke å gå på tå på den skadde siden. (1)

Kan det være noe annet?

Symptombildet kan ligne på det vi ser hvis man får en strekk eller avrivning av muskelen i leggen som heter gastrocnemius. (1)

LES OGSÅ:
image: Vondt i leggen? Dette kan være årsaker

Vondt i leggen? Dette kan være årsaker

Behandling

Ved mistanke om akilleseneruptur er RICE-metoden riktig akuttbehandling (ro, is, kompressjon og heve skadestedet)

Kontakt legevakt eller skadeakutt omgående, som vil undersøke deg for å avgjøre om senen er avrevet. Hvis det er tilfelle vil du innlegges øyeblikkelig i kirurgisk avdeling for videre behandling. Behandlingen er vanligvis operasjon. Konservativ behandling med gips kan være aktuelt hos eldre eller inaktive personer. (1)

Prognose

Circa 80 prosent av idrettsutøvere fortsetter med sin idrett, etter behandling og rehabilitering. Forebygging av ny skade på akillessenen er viktig fordi 10 prosent av alle akillessenenbrudd forekommer i tidligere skadede sener. (3)

Kilder

Revisjon og utvidelse 26.09.2018: Sykepleier Elisabeth Lofthus.
Kilder ved revisjon: 1) Lvh.no 2) Medscape 3) Uptodate
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger 01.01.2000