Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i ribbebeinsbuen etter fall

Spørsmål

Falt temmelig stygt ned en trapp torsdag ettermiddag. Kjente ikke noe samme kveld, men hadde tiltagende vondt fra morgenen etter. Venstre del av ribbekassen både foran og bak. Gikk 2 mil på ski lørdag, siden jeg tenkte at det var like greit. Gikk fint, måtte bruke 1 arm opp noen bakker. Men, etter det har jeg hatt veldig vondt. Nesten ikke mulig å sove om natten. Antar at det er ribbensbrudd/ brist. Tar paracet. Har lest at smerten er på sitt verste etter 7-8 dager. Kan ikke si jeg gleder meg, gitt smertene på nåværende tidspunkt. Noen gode råd? PS: Kjenner ingenting på utsiden av huden. Har ikke blåmerker, og er heller ikke tungpustet

Kvinne 56
Svar

Hei!  Takk for fint spørsmål og god beskrivelse.  Du har altså falt i trapp for ca 4 døgn siden og har tiltakende smerter i venstre del av ribbeinsbuen/brystkassen. 


Jeg er helt enig i din antakelse om at dette høyst sannsynlig er brudd i et eller flere ribbein i brystkassen på venstre side. Ribbeina strekker seg fra brystbeinet fortil til ryggsøylen baktil og bidrar til å danne brystkassen som skal beskytte flere av kroppens viktige indre organer. 

Brudd i et eller flere ribbebein er svært vanlig og forekommer ofte etter fall slik du beskriver. Smertene sitter gjerne på den siden man fallt, og kan gjerne strekke seg diffust fortil og baktil. De forverres gjerne ved aktivitet samt ved bevegelse av brystkassen som følge av dyp innpust, hoste eller bruk av bukpressa ved toilettbesøk. Ofte beskrives de som stikkende, spesielt ved hoste/dyp innpust. 

Helt riktig som du beskriver, kommer smertetoppen gjerne et sted mellom 7-14 dager etter skaden. Dette er litt særegent for ribbeina, da de fleste andre brudd gir mest smerter til å begynne med. Etter denne perioden vil smertene være gradvis avtakende og man forventer full symptomfrihet ila 6-8 uker. 


Behandlingen av ribbeinsbrudd er smertekontroll. For å kupere smertene anbefaler jeg i første omgang Paracet 1000 mg (1 g) 4 ganger daglig (4 g pr døgn). Hvis dette ikke er tilstrekkelig bør man legge til Ibux/Ibuprofen 600 mg 3 ganger daglig (1800 mg pr døgn).  Du kan bruke reseptfrie pakker kjøpt på butikken,  men det blir en del tabletter da man kun får kjøpt Paracet i styrken 500 mg og Ibux i 200 mg. Alternativet er å få utskrevet en resept av lege på preparatene i sterkere dose.  

Hos noen vil ikke dette heller være god nok smertebehandling, spesielt kan natten være utfordrende. Det vil da bli aktuelt med sterkere smertestillende en kort periode, f.eks. Paralgin Forte eller Tramadol. Disse må utskrives av lege. 


Ukompliserte ribbeinsbrudd kan belastes inntil smertegrense, dvs at man ikke behøver noen form for aktivtetsrestriksjoner, annet enn det man selv opplever som akseptabelt smertenivå. 


Potensielle komplikasjoner til ribbeinsbrudd er skader på lunge og/eller lungesekk. Dette er sjelden ved lavenergiskade som du har blitt utsatt for. Opplysningen du gir om fravær av tungpust og ytre skade er god og gir meg trygghet på at din skade er ukomplisert. 


Som oppsummering, vil kroppen tilhele skaden på egen hånd, men det krever litt tålmodighet da symptomene varer 1-2 mnd. Om smertene blir for sterke og vanskelig å kupere på egen hånd, kan du oppsøke din fastlege som kan hjelpe deg videre. 


Lykke til !
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-