Brudd i foten (proksimal 5. metatars)

Spørsmål

Hei, For 2.5 uke siden vrikket jeg foten og fikk noe som kalles «Jones Fracture» i midtfoten.. Var på legevakten, fikk midlertidig gips på og ble deretter sendt videre til en fotspesialist ( Podolog). Har vært hos denne podologen 2 ganger nå, og sist tok han vekk gipsen og tok på bandasje. Dette gjorde han fordi han mener jeg burde ta en operasjon, og deretter få på gips, for det er visstnok et komplisert brudd som gror sakte, i verste fall gror det ikke uten denne operasjonen. Grunnen for at jeg skriver her er fordi jeg er litt usikker. Jeg bor nemlig i USA, og er redd for at de forhaster seg litt med denne operasjonen (sittet opp neste onsdag). Er litt usikker på om de vil tjene mer penger eller om det virkelig er nødvendig med denne operasjonen. Hva synes du? Hva er din erfaring med et slikt brudd? Burde jeg vente flere uker å se om det faktisk gror? Har også fått litt nedsatt følelse i storetåen, samme fot som bruddet, jeg kjenner om jeg kniper på tåen men selve huden kjennes bedøvet. Er det noe jeg burde bekymre meg over, eller er det normalt? (Var veldig hoven i foten så kan det ha noe med det å gjøre)?Tærene er ikke blå eller lilla til din informasjon. Hadde også planer om å reise hjem til Norge en uke i oktober (8t flytur), men fikk beskjed om at det var helt utelukket å fly så langt med denne foten. Synes selv det høres fornuftig ut. Er du enig i det eller kan man fly med brudd? Kunne du også vært så grei å forklart meg litt om opptreningen? Pr no kan jeg ikke gå på foten i det hele tatt. Hvordan er det når man ikke har brukt foten på så lang tid (etter endt behandling, ca 8 uker har jeg fått beskjed om)? Vedlagt kan du se et røntgenbilde av foten dagen etter dette skjedde. Mvh kvinne 29.

Svar

Hei og takk for spørsmål! 

Du berører en interessant, men også vanskelig del av ortopedien/fotkirurgien. Jeg skal forsøke å forklare lettfattelig. 

Benet du har brudd i kalles 5. metatars. Brudd i den enden kalles for proksimale brudd og deles inn i 3 typer basert på hvor bruddlinjen forløper på røntgenbilder. Dette er viktig pga forskjellig anatomi og tilhelingspotensiale.   

 1) avulsjon (avrivning/kantbrudd): god blodforsyning --> gror godt--> vanligvis belastning inntil smertegrense i stiv såle, tilheling ca 6-8 uker. De fleste symptomfri v/ gange noen uker tidl. 

2) akutt proksimalt diafysært brudd (Jones) - dårlig blodforsyning--> dårlig tilheling. Ikke-operativ beh. med gips og avlastning i 8-16 uker. Kanskje så mange som 50 % viser ufullstendig tilheling v/ 12-16 uker. Flere studier tyder på mindre risiko for manglende tilheling ved tidlig kirurgi. Gjøres med skrue, typisk etterfulgt av gips i 2 uker og belastningsrestriksjon i stiv såle i ytterligere 4-6 uker. Ulempen med kirurgi er at det ikke er noen garanti for tilheling samt muligheter for kirurgiske komplikasjoner. Behandlingsvalg bør gjøres etter en diskusjon mellom operatør og pasient basert på denne type informasjon. 

3) stressbrudd  - brudd som skyldes overbelastning over tid og man har da hatt belastningssmerter i lang tid (måneder). Gror aller dårligst og de fleste anbefaler operativ behandling med skrue. 

Det som gjør dette ytterligere komplisert er at man ikke holder tunga rett i munnen når det gjelder klassifikasjonen. Noen omtaler alle 3 typer som Jonesbrudd, mens andre bare type 2, altså ekte Jones. 

Jeg kan ikke konkludere fra vedlagt bilde - man trenger bedre oppløsning og flere projeksjoner (sett fra ulike vinkler). Det kan dog se ut som at det foreligger en avulsjonsskade (type 1 over). Vrikking av fot passer også best med denne type brudd og ikke med ekte Jones (type 2).  Det ser ikke ut som stressbrudd og du nevner heller ikke noen om belastningssmerter før det aktuelle. 

For å konkludere fra det ovenstående : har du type 1-skade er det langt mindre grunn til å operere enn om du har type 2 / ekte Jones. 

Hva du skal gjøre videre er vanskelig å gi gode råd om. Du kan utfordre operatøren på dette, alternativt søke råd hos en annen operatør (second opinion). Økonomiske incentiver kan ikke utelukkes i USA. 

Grunnen til å være restriktiv mot flytur må være risikoen for blodpropp i foten. Langvarig imobilisering, brudd, gips og evt kir. kan alle være risikofaktorer for dette. Risikoen er lav for dette bruddet og påfølgende beh. Det er mulig man bør unngå langvarig flyreise så lenge man har gips eller avlaster helt. Jeg har ikke tall på dette og kan ikke gi deg konkret anbefaling. Det vil også avhenge av om du har andre risikofaktorer. 

God bedring !