Tommelen er svært viktig for menneskers håndfunksjon, og brukes til det meste av fysiske gjøremål i dagliglivet - følgelig er den samtidig også ganske utsatt for skade.
Skader og smerter i tommelen er en vanlig grunn til å søke lege. Årsaken til disse smertene kan være åpenbare, som ved et fysisk traume mot tommelen, men smerter i tommelen kan også komme mer snikende, som for eksempel ved utvikling av slitasjegikt over flere år.
Tommelen, som de andre fingrene, er mer komplisert oppbygd enn man kanskje skulle tro.
Selve tommelen består av to rørknokler med to leddforbindelser - ett såkalt hengselledd som finnes i mellom de to benene tommelen består av slik at tommelen kan bøyes og rettes ut, og et kuleledd som tommelen roterer på. Alle bevegelsene man kan gjøre med tommelen er avhengige av at mange ulike strukturer, som muskler, sener, ledd og leddbånd, samt blod- og nerveforsyning, fungerer som de skal.

Vi skal se litt nærmere på ulike typer tommelskader. (1)
LES OGSÅ: Beinbrudd
1. Akutt smerte:
Akutt, eller plutselig smerte i tommelen, kommer som regel av en overbelastning eller et fysisk traume.
Som en fellesnevner gir slike skader ofte abrupt hevelse, rødme og nedsatt funksjon av tommelen i tillegg til smerte. I noen tilfeller kan man også få en feilstilling.
Slike skader av tommelen er veldig vanlige for eksempel ved ballspill.

LES OGSÅ: Lager hendene dine lyd når du «knekker» dem?
Brukket tommel
Brudd i tommelen forekommer hyppig. Ved kraftig nok direkte traume mot fingertuppene, ved vridning eller ulike andre typer slag, kan benene i tommelen brekke.
Ved en brukket tommel opplever man typisk straks kraftig smerte, tommelen blir hoven og blå, og man får problemer med å bruke hånden. Man kan av og til se en feilstilling i tommelen, som tegn på at noen av benene ikke lengre står i sin vanlige posisjon.
Et mindre brudd i tommelen trenger dog ikke gi alle disse symptomene, og blir lettere oversett. De fleste brudd i tommelen er lukkede, som vil si at huden over skaden er intakt.
Ved et åpent brudd finnes det en åpning til huden over bruddet, og en slik skade er mer utsatt for infeksjon og må som regel opereres. Dersom man grunnet en skade mister følelsen som tegn på nerveskade, eller tommelen blir hvit som følge av manglende blodforsyning, er skaden straks mye mer alvorlig. Andre ben i relasjon til tommelen kan også skades, som for eksempel båtbenet (scaphoidbenet), som er et lite ben i håndroten - det kan få store konsekvenser for bruken av tommelen om et brudd i håndroten ikke fanges opp og behandles korrekt. (3)
LES OGSÅ: Kul på hånden? Det kan være et ganglion
Forstuet tommel
Forstuing er et begrep man bruker når ledd- og leddbånd strekkes for mye, slik at det gir en skade og påfølgende smerte og hevelse, men uten at det oppstår et benbrudd.
Det er ikke alltid like enkelt å skille en forstuing fra et lukket brudd, og de kan ofte oppleves som like vonde. Et annet eksempel på en veldig vanlig forstuing er når man vrikker ankelen, og man kan da ende opp med krykker i opptil en uke, til tross for at man ikke har brukket noe.
LES OGSÅ: Hvordan behandle overtråkk eller forstuing?
Luksasjon - tommel ut av ledd
Luksasjon, eller å få ben ut av ledd, kan også ramme benene i tommelen. Man vil da ofte se en tydelig feilstilling i tommelen, i tillegg til at man opplever smerte og vanskeligheter med å bruke hånden.
Om man har en feilstilling i tommelen, er det ganske stor sjanse for at det også foreligger et brudd, noe som må utelukkes med røntgen i tillegg til behandling av feilstillingen.
Andre skader
Tommelen kan utsettes for mange andre ulike typer skader, og som nevnt finnes det mange strukturer som ved skade vil kunne gi nedsatt funksjon av tommelen. Kutt-, stikk-, brann- og andre sårskader er bare noen av ulike skadetyper som kan ramme strukturer i og rundt tommelen.

LES OGSÅ: Hva er egentlig en strekk - og hvordan behandle den?
Diagnostikk og behandling
Ved mistanke om brudd eller ved feilstilling i tommelen må man oppsøke lege for nærmere undersøkelse, eventuell reponering (få rettet opp en feilstilling), og for å få tatt et røntgenbilde for å se om det foreligger et brudd.
Avhengig av typen brudd vil man da enten bli behandlet med gips eller en annen form for immobilisering, som er det vanligste, eller bli operert ved mer alvorlige bruddtyper (som ved flere samtidige brudd, åpne brudd, med flere). Slik immobilisering må man som regel ha i flere uker, og det er da viktig å komme i gang med trening både underveis og etterpå, for å forhindre en varig svekkelse av tommelen. Noen forstuinger kan også bli hjulpet av kortvarig immobilisering.
Spesielle eller alvorlige skader må følges opp av håndspesialist da det kan få store konsekvenser for videre bruk av hånden om de ikke behandles korrekt. Dersom man ikke kontakter lege da man ikke tror at skaden er særlig stor, kan man behandle smerter og hevelse med det generelle RICE-prinsippet, samt benytte reseptfrie smertestillende medikamenter. Disse prinsippene gjelder for de aller fleste akutte skader av bevegelsesapparatet. (2) (3)
LES OGSÅ: Psoriasisleddgikt
2. Langvarige smerter:
Tommelen så vel som de andre fingrene kan rammes av sykdommer og lidelser ut over de akutte skadene. Årsaken til disse er gjerne mindre åpenbare, og må ofte utredes mer grundig med diverse prøver. Eksempler på slike sykdommer som kan ramme tommelen er:
- Slitasjegikt
Tommelens grunnledd er et svært vanlig sted å utvikle slitasjegikt, også kjent som artrose, og som forvirrende nok ikke er en egentlig giktlidelse, som beskrives nærmere nedenfor.
Slitasjegikt rammer som oftest eldre, og vanligvis kvinner. Slitasjegikt skyldes at den glatte bruskoverflaten som finnes på hver side av et ledd slites ned over tid og gir blant annet smerter, hevelse og nedsatt bevegelse i leddet. (5)
- Senebetennelse
De mange sener og senefester i hånden, inkludert i tommelen, kan bli betente om de utsettes for overbelastning, eller traumatisk skade. Senebetennelse vil typisk gi smerter ved bevegelse, og om det blir trangt for senene kan bevegelser bli vanskelige.
- Giktlidelser
Leddgikt og andre typer giktlidelser som for eksempel urinsyregikt eller psoriasisartritt, i gruppen kjent som revmatiske tilstander, er betennelsestilstander som rammer deler av ledd.
Dette vil kunne gi smerter, hevelse og rødme i ledd, blant annet i tommelen, men rammer som regel flere ledd i kroppen samtidig. Disse sykdommene skyldes at immunsystemet angriper leddene på et eller annet vis.
Man vil ofte, men ikke alltid, kunne være arvelig disponert om man får slike lidelser. Med mistanke om revmatisk sykdom må man søke lege for videre utredning, og det finnes mange gode behandlingsalternativer.
LES OGSÅ: Senebetennelse - hvilke symptomer gir det?
Andre tilstander
Noen andre tilstander som kan gi smerter i tommelen:
- Nervesmerter/nerveskade
- Neglrotbetennelse
- Muskellidelser
Kilder: 1) Uptodate 2) Lvh.no 3) Legehandboka.no 4) Lommelegen.no 5) Legehandboka 6) Legehandboka