Brudd i skulderblad

Brudd i skulderbladet er relativt sjelden og ofte knyttet til ulykker.

SKULDERBLADENE: Skulderbladene er flate, trekantet knokler som ligger på baksiden av brystkassen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SKULDERBLADENE: Skulderbladene er flate, trekantet knokler som ligger på baksiden av brystkassen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Skulderbladet heter scapula på medisinsk fagspråk og brudd i denne scapulafraktur.

Denne skaden er sjeldnere enn kragebeinsbrudd, da den som regel krever høy energi mot bryskassen (thorax) som for eksempel etter trafikkulykker eller høye fall, og idet er ganske vanlig med samtidige skader av ribben og lungevev.

Symptomer

Symptomene er smerter i skulderregion/rygg, forverret ved bevegelse av armen på samme side. Diagnosen stilles med røntgenbilder, men det kan bli supplert med CT dersom man mistenker et mer komplekst bruddsystem.

SCAPULA: Skulderbladet er en stor, flat beinstruktur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SCAPULA: Skulderbladet er en stor, flat beinstruktur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva bør man gjøre?

ved mistanke om brudd i skulderbladet bør man kontakte lege for undersøkelse. Diagnosen stilles ved hjelp av vanlig røntgenbilder.

LES OGSÅ: Kragebein ute av ledd

Behandling

Behandlingen er vanligvis konservativ (ikke-operativ) med avlastning i fatle slik som for kragebeinsbrudd. Tilhelingstiden kan også forventes å være noenlunde lik.

Skulderbladet består av «koppen» i skulderleddet (leddhodet sitter på overarmsbeinet). Dersom denne eller området rundt denne er affisert av bruddsystemet, kan det bli aktuelt med operasjon.

En særlig situasjon, som på grunn av instabilitet kalles «floating shoulder», krever operativ behandling. Denne situasjonen oppstår som følge av brudd i kragebein og skulderblad på samme side.

Våre leger har svart på spørsmål om skulderbladet:

LES OGSÅ:
image: Subakromialt smertesyndrom

Subakromialt smertesyndrom