Brudd i overarmen

Brudd i overarmen har ulike symptomer og behandlingen kommer an på hvor i overarmen bruddet befinner seg.

OVERARMEN: Et brudd i overarmen vil ha forskjellig behandling ut fra område bruddet skjer i. Den vanligste type brudd er i skaftet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock.
OVERARMEN: Et brudd i overarmen vil ha forskjellig behandling ut fra område bruddet skjer i. Den vanligste type brudd er i skaftet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brudd i overarm kan deles inn i tre typer.

  1. Brudd i overarmshalsen: Dersom det er brudd øverst i overarmen, relateres dette til skulderen og omtales som «brudd i skulder».
  2. Overarmsskafbrudd: Brudd midt på overarmen kalles gjerne overarmskaftbrudd.
  3. Brudd nederst i overarmen: Ved brudd helt nederst i overarmen, går dette gjerne inn i selve albuleddet og blir derfor mer omfattende. Brudd i albuen.

LES OGSÅ: Ulike beinbrudd – oversikt

RØNTGENBILDE VISER BRUDD I OVERARMSHALSEN: Hvis overarmen brekker så langt opp som du ser her, anses bruddet som relatert til skulderen.
RØNTGENBILDE VISER BRUDD I OVERARMSHALSEN: Hvis overarmen brekker så langt opp som du ser her, anses bruddet som relatert til skulderen. Vis mer

1. Brudd i overarmshalsen

Vanlig brudd hos eldre som faller og tar seg for med hånden. Medisinsk betegnelse: fraktur i collum chirurgicum.

I øvre ende av overarmsbeinet, like nedenfor leddhodet, er det et smalere parti på knokkelen. Det kalles "overarmshalsen" og er et vanlig sted å få brudd ved fall på skulderen eller ved fall på utstrakt arm. Det er flest middelaldrende og eldre som brekker overarmen på dette stedet, og det har sammenheng med benskjørhet (osteoporose).

LES OGSÅ: Brudd i kragebeinet

Symptomer

Smerter i skulderen. Smertene blir verre hvis du forsøker å bevege armen. Hevelse og blå hud som følge av blødning ses gjerne.

OPERASJON: De fleste brudd i overarmshalsen heler seg selv, men i noen tilfeller kan en operasjon bli nødvendig. Her ser man at skulderen har blitt stabilisert med skruer. Skulderprotese kan også være aktuelt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OPERASJON: De fleste brudd i overarmshalsen heler seg selv, men i noen tilfeller kan en operasjon bli nødvendig. Her ser man at skulderen har blitt stabilisert med skruer. Skulderprotese kan også være aktuelt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Kontakt lege som vil gjøre en rask undersøkelse. Diagnosen stilles vanligvis enkelt med vanlige røntgenbilder. Av og til kan CT være nødvendig, men først og fremst for å kartlegge bruddsystemet nærmere der man mistenker en mer komplisert situasjon.

Brudd som står i tilstrekkelig god stilling behandles konservativt (ikke-operativt). Dette er majoriteten. Behandlingen er da avlastning i fatle 1–2 uker, men deretter bør man starte forsiktige bevegelsesøvelser. I begynnelsen dreier dette seg om enkle pendelbevegelser med gradvis økende utslag, før man etter hvert begynner å løfte armen i mer normale bevegelsesmønstre. Det anbefales å ha veiledning av en fysioterapeut mens treningen pågår. Rehabiliteringen er lang, og man kan faktisk ikke forvente å gjenvinne komplett normal bevegelse i skulderen igjen. Målet er å oppnå en funksjon som er god nok for det man skal bruke skulderen til, og det kan ofte ta 10–12 måneder.

LES OGSÅ:
image: «Skipper’n-muskel». Disse er mest utsatt for skaden

«Skipper’n-muskel». Disse er mest utsatt for skaden

Dersom bruddet er komplisert, for eksempel som følge av stor knusing (delt i flere deler) eller veldig feilstilt, kan det bli aktuelt med operasjon. Enkelte vil da få anbefalt at man åpner opp, setter delene på plass og stabiliserer med plate og skruer. Andre vil være best tjent med at man setter inn en såkalt skulderprotese – kunstig skulderledd på samme måte som i hofte og kne. Rehabiliteringen kan grovt sies å være tilsvarende som for den konservative behandlingen.

Komplikasjoner til behandlingen kan være stiv skulder med såpass dårlig bevegelse og kraft at det går utover funksjonen man ønsker å ha i hverdagen. Manglende tilheling med vedvarende smerter kan forekomme hos noen ved konservativ behandling. Det kan da bli aktuelt med kirurgi på et senere tidspunkt. Ved kirurgi kan man få nerveskade og infeksjon. Sistnevnte kan i verste fall gi et langtrukken forløp med flere inngrep.

BRUDD I OVERARMEN: Brudd i skaftet er mest vanlig, og ofte mindre komplisert. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUDD I OVERARMEN: Brudd i skaftet er mest vanlig, og ofte mindre komplisert. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

2. Brudd i overarmsskaftet

Brudd midt i overarmen kan oppstå ved fall på siden, ved fall på utstrakt hånd eller ved slag mot overarmen. Medisinsk betegnelse: fractura colli chirurgici humeri.

I øvre ende av overarmsbeinet, like nedenfor leddhodet, er det et smalere parti på knokkelen. Det kalles "overarmshalsen" og er et vanlig sted å få brudd ved fall på skulderen eller ved fall på utstrakt arm. Det er flest middelaldrende og eldre som brekker overarmen på dette stedet.

Symptomer

Smerter i skulderen. Smertene blir verre hvis du forsøker å bevege armen. Det kan noen ganger være synlig hevelse i overarmen.

Behandling

Kontakt lege, som vil undersøke deg og få tatt et røntgenbilde for å se hvor bruddet sitter. Overarmskaftbrudd blir vanligvis behandlet på poliklinikk.

Feilstilling i bruddet aksepteres når det ikke har noe konsekvens for funksjonen i armen. Brudd som står i tilstrekkelig god stilling behandles konservativt (ikke-operativt). Behandles da med fatle og ortose.

LES OGSÅ:
image: Subakromialt smertesyndrom

Subakromialt smertesyndrom

Hvis bruddendene står langt fra hverandre, eller hvis det er blitt stor feilstilling der bruddet sitter, er det nødvendig å reponere eller operere bruddet. Dersom det er et åpent brudd, blir det vanligvis operert.

Gjenopptreningen av leddet må starte så tidlig som mulig slik at skulderen ikke skal stivne til mens bruddet gror. I begynnelsen er det vanlig å gjøre pendelbevegelser med armen. Deretter er det en god øvelse å "klatre" opp etter veggen med fingrene. Gjenopptreningen av skulderleddet tar vanligvis lang tid, ofte rundt ett år. Det anbefales å ha veiledning av en fysioterapeut mens treningen pågår.

3. Brudd nederst i overarmen

Brudd i nedre del av overarmsbeinet kan sitte ovenfor, eller gå tvers gjennom, leddhodet (som ser ut som en snelle). Bruddet kan oppstå hvis du faller på utstrakt hånd, eller hvis du faller mot albuen. Det kan samtidig oppstå nerveskade av albuenerven (ulnarisnerven) og spolebeinsnerven (radialisnerven).

Symptomer

Smerter i og ovenfor albuen. Smertene blir verre hvis du forsøker å bevege albuleddet. Ved åpne brudd (sjelden) kan du se beinpiper stikke fram gjennom et sår i huden.

Behandling

Kontakt lege, som vil undersøke deg og få tatt et røntgenbilde for å se hvor bruddet sitter. Som en del av undersøkelsen vil legen kontrollere at nerver og blodårer er uskadd.

Ved brudd helt nederst i overarmen, gjerne inn mot albuleddet, er det viktig å få god stilling på dette. Det blir da operert inn to plater som gjør bruddet så stabilt at du slipper gips. Det er viktig å komme i gang med bevegelsestrening så raskt som mulig. Da kan du unngå at albuen stivner.

Vår ortoped har besvart flere spørsmål om overarmsbrudd:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert av Christian Amdahl, lege, desember 2018. (overarmsbrudd i hals) og av Elisabeth Lofthus, sykepleier (overarmsbrudd skaft og nedre) januar 2019.

Opprinnelig basert på kortere tekst av Cecilie Arentz- Hansen og Kåre Moen.