Brudd i mellomfotsknokkel

Metatarsfraktur er et vanlig brudd oftest forårsaket av tung gjenstand

BRUDD I FOTEN: Mellomfotsbein kan brekke. Smerte, hevelse og vansker med å gå er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
BRUDD I FOTEN: Mellomfotsbein kan brekke. Smerte, hevelse og vansker med å gå er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Mellomfotsknokkelen kalles metatars på medisinsk fagspråk. Brudd i denne kalles metatarsfraktur.

Årsaker

Vanligvis skyldes slik type skade at en tung gjenstand faller på fotryggen, men de kan også oppstå ved vridninger og overbelastning, dette kalles tretthetsbrudd eller stressfraktur.

Osteoporose (benskjørhet) hos eldre øker risikoen.

Knoklene i foten

Mellomfotsknoklene nummeres 1–5 (stortå -> lilletå), og man kan brekke en eller flere samtidig. Den som går til stortåen (nummer 1) er kraftig og brekker sjeldnere enn nummer 2–5. Vanligvis oppstår bruddet i knokkelens skaft eller i underkant av leddhodet like ved der tærne avgår.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

ULIKE BRUDD I MELLOMFOTEN: Metatarsknoklene kan få brudd ulike steder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ULIKE BRUDD I MELLOMFOTEN: Metatarsknoklene kan få brudd ulike steder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Smerte og hevelse i mellomfoten. Blåfarget hud som tegn på blødning. Smertefull og vansker med belastning av skadet fot.

LES OGSÅ: Smerter i foten – hva kan årsaken være?

Behandling

Du bør kontakte lege eller legevakt samme dag dersom du har symptomer på metatarsbrudd. Ved skade sent på kveld eller natt, er det tilstrekkelig å vente til dagen derpå. I mellomtiden er det lurt å holde benet hevet, legge på en kompresjonsbandasje og is.

Legen gjør en klinisk undersøkelse og diagnosen stilles med vanlige røntgenbilder av foten. De fleste brudd kan behandles konservativt (ikke-operativt), også der det foreligger skade på flere knokler samtidig. Det er som regel tilstrekkelig å avlaste 1–2 uker til hevelsen avtar, deretter begynne forsiktig belastning med stiv såle. I noen tilfeller kan en støvelgips være aktuelt. Belastningen kan økes i takt med at symptomene avtar. Som regel tilheler bruddene i løpet av 6 uker.

Dersom det foreligger større feilstillinger, spesielt i metatars 1 som tar større del av vektbæringen, kan det bli aktuelt med operasjon. Det kan da benyttes plate og skruer eller pinner som fiksasjon.

LES OGSÅ:
image: Brudd i en tå

Brudd i en tå

Retur til idrett

Belastningen økes gradvis i henhold til symptomer. Når man kan gå uten smerter og røntgen viser tilhelingsprosesser, kan man begynne å løpe og gradvis trappe opp intensiteten og innføre idrettsspesifikke øvelser. Avhengig av type idrett, kan man forvente at det går to til fire måneder før full retur er mulig.

Komplikasjoner

  • Tilheling i feilstilling kan gi endret anatomi og smerter under foten ved gange.
  • Store knusningsskader som følge av tung gjenstand på foten kan gi betydelig problem med bløtdelene som ligger rundt knoklene (sår og vevsdød) og lang og komplisert behandlingstid.
  • Operativ behandling kan gi infeksjoner rundt metall og bein, likeledes ved åpne brudd.
  • Komplekst regionalt smertesyndrom

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-