Brudd i lårhalsen

Lårhalsbrudd er det vanligste beinbruddet i hofteområdet. Fall på glattisen eller fall ut av sengen er vanlig årsak til lårhalsbrudd hos eldre. Hos yngre er det gjerne trafikkulykker.

LÅRHALSBRUDD: Lårhalsen forbinder lårhodet med lårskaftet. Vinkelen og tykkelsen gjør at lårhalsen er spesielt utsatt for brudd. Dette gjeder spesielt eldre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LÅRHALSBRUDD: Lårhalsen forbinder lårhodet med lårskaftet. Vinkelen og tykkelsen gjør at lårhalsen er spesielt utsatt for brudd. Dette gjeder spesielt eldre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Brudd i lårhalsen kalles også lårhalsbrudd eller Fractura colli femoris (FCF).

Lårhalsen forbinder låret med hoften. Øverst finner vi lårbenets hode, deretter halsen, og nedenfor lårbeinet. Lårhalsen er mer utsatt for brudd enn lårbeinet nedenfor, da det er tynnere og danner vinkel.

LES OGSÅ: Beinbrudd

Hvor vanlig er lårhalsbrudd?

Hoftebrudd omfatter alle brudd som sitter i øvre del av lårbeinet. Årlig er det ca. 10 000 hoftebrudd i Norge. Lårhalsbrudd utgjør den største delen av disse bruddene – rundt 55 %.

LES OGSÅ: Brudd i bekkenringen

Hvem er mest utsatt?

Kvinner knekker lårhalsen omlag tre ganger så ofte som menn. Mange som rammes har dårlig benkvalitet på grunn av benskjørhet (osteoporose). Det er stort sett gamle som brekker lårhalsen, og skaden oppstår etter et såkalt lavenergitraume. Typisk er at man faller fra egen høyde ved gange eller ramler ut av sengen.

Dette til forskjell fra yngre, som må utsettes for et høyenergitraume, for at lårhalsen skal knekke. Det er gjerne i forbindelse med alvorlig trafikkulykker.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

ULIKE LÅRHALSBRUDD: Lårhalsen kan brekkes på ulike steder.
ULIKE LÅRHALSBRUDD: Lårhalsen kan brekkes på ulike steder. Vis mer

Symptomer på brudd i lårhalsen

Hovedsymptomet er smerter i hofte, lyske og/eller lårbein etter fall. De fleste klarer ikke å reise seg ved egen hjelp etter fallet. Dersom de kommer seg på beina, med eller uten hjelp, vil de fleste ikke klare å belaste beinet. Som regel er det feilstilling i lårhalsen etter brudd, og det kan man ofte se ved at det skadde beinet blir litt forkortet (opprykket) og ligger litt utadrotert (utovervendt, "chaplinstilling").

Kan det være noe annet?

Andre skader i hoften og lårbeinet som kan ha lignende symptomer er, ifølge lvh.no:

  • Hoften ut av ledd (hofteluksasjon) etter høyenergitraume. Hvis man har leddprotese kan både totalproteser og delproteser lettere medføre at hoften går ut av ledd, og således kan det skje ved moderate traumer.
  • Brudd i lårbeinet (femurfraktur). Et slik brudd oppstår oftest etter et traume med betydelig energi, men lavenergitraumer kan også gi femurfrakturer hos eldre. Vanlige årsaker er trafikkulykker, fall fra store høyder og kraftfulle direkte slagskader. gir betydelig blødning. Volumtap på 1–2 liter er ikke uvanlig.
  • Brudd i nedre del av låret. Mer uvanlig og komplisert, kan også medføre kneskade.

Hvordan behandles lårhalsbrudd?

Behandlingen av lårhalsbrudd er operasjon og sykehusinnleggelse er nødvendig. De aller fleste blir transportert med ambulanse. Ved sterke smerter tilbys man smertelindring med morfin før avreise.

Diagnosen settes ved hjelp av røntgenbilder. En sjelden gang vil det også være behov for MR-bilder, dette gjelder ved såkalte innkildte brudd.

Operasjon

Når man kommer på sykehuset blir man tatt i mot i akuttmottaket og ofte gitt en nerveblokkade med sprøyte for god smertelindring før inngrepet finner sted. Operasjonen bør gjennomføres innen 72 timer, men man tilstreber vanligvis å operere så hurtig som mulig. Man må være fastende minimum 6 timer før. Årsaken til at noen må vente, kan være at de har andre medisinske tilstander som må optimaliseres på forhånd slik at det er tryggere å operere. Av og til er det kø på operasjonsstuen, og pasienter må dessverre vente av den grunn.

LES MER: Vanlige spørsmål og svar før en operasjon

PROTESE: På bildet ser du en helprotese, der både lårbeinstammen, lårbeinshodet og kulefestet er proteser som settes inn. For lårbeinhalsbrudd er delprotese vanligst. Det vil si at man setter inn lårbeinstamme og lårbeinshode, som på bilde 1, men beholder ditt eget kulefeste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PROTESE: På bildet ser du en helprotese, der både lårbeinstammen, lårbeinshodet og kulefestet er proteser som settes inn. For lårbeinhalsbrudd er delprotese vanligst. Det vil si at man setter inn lårbeinstamme og lårbeinshode, som på bilde 1, men beholder ditt eget kulefeste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

De fleste får delprotese

Tidligere var det svært vanlig å fiksere bruddet med to eller eventuelt tre skruer. Brudd som var feilstilte satte man på plass (reponering) før fiksasjonen. I dag gjøres dette hovedsakelig kun ved brudd som ikke er feilstilte, og disse utgjør en liten andel.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Send inn spørsmål

De fleste lårhalsbrudd er feilstilte, og behandlingen er å sette inn en delprotese. Man fjerner da pasientens leddhode og restene av lårhalsen og setter inn en kunstig stamme med leddhode. Dersom man er forholdsvis ung og/eller har slitasje i hofteleddet, kan det hos noen være aktuelt å sette inn en totalprotese. I dette tilfellet skifter man også hofteskålen.

En protese tåler full belastning fra første stund, og nokså raskt etter operasjonen blir man mobilisert og får gangtrening med hjelp fra sykepleiere og fysioterapeuter. Noen reiser hjem, mens andre har behov for et opphold på sykehjem eller annen rehabiliteringsinstitusjon.

LES OGSÅ: Vanlige spørsmål og svar etter en operasjon

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder

Revisjon av Christian Amdahl, lege, 04.01.2018
Basert på opprinnelig artikkel av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 01.01.2000.