Brudd i lårbeinet

Brudd i lårbeinsskaftet fører til stor indre blødning. Det er ikke uvanlig å miste 1–2 liter blod, og det er stor fare for sirkulasjonssvikt (sjokk).

LÅRBEINSBRUDD: Når lårbeinets skaft brekker kan det oppstå stor blødning. Dette er et komplisert brudd som opereres hos voksne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LÅRBEINSBRUDD: Når lårbeinets skaft brekker kan det oppstå stor blødning. Dette er et komplisert brudd som opereres hos voksne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lårbeinsbrudd har den medisinsk betegnelse: femurfraktur.

Lårbeinet (femur) er et av kroppens største rørknokkel, ofte over 50 cm lang.
Øverst forbinder lårhalsen låret med hoften. Nederst forbindes låret med leggen via kneet.

Lårbeinet kan brekke flere steder:

  • Lårhalsbrudd: Lårbeinet kan brekke øverst i lårhalsen, det er den vanligste typen brudd, særlig hos eldre
  • Brudd i nedre del av lårhalsen. Mer uvanlig og komplisert, kan også medføre kneskade.
  • Mindre vanlig er det at selve skaftet får en bruddskade. Det kan du lese mer om i denne artikkelen nedenfor.

LES OGSÅ: Beinbrudd

Brudd i lårbeinet

Årsaker

Det skal store krefter til før lårbeinet bryter. Vanlige årsaker er trafikkulykker, fall fra stor høyde og kraftige slag mot låret.

Symptomer

  • Kraftig smerte.
  • Huden er stram og varm og hoven (men 1–2 liters blødning gir ikke mer enn 1–2 cm økning i lårets tykkelse).
  • Formen på låret er ofte synlig forandret.
  • Du kan ikke gå på beinet.
  • Tegn på blødningssjokk: kald, blek og klam hud og rask puls. Hvis blødningen fortsetter, kan den skadde bli bevisstløs.

Behandling

  • Førstehjelp. Alle med brudd i lårbeinet står i stor fare for å få sirkulasjonssvikt. Legg den skadde skånsomt med beina høyere enn hodet (sjokkleie). Overvåk BLÅ. Ring 113.
  • Medisinsk behandling. Legen vil gi væske intravenøst for å motvirke sirkulasjonssvikt. Låret kan immobiliseres med en oppblåsbar skinne. Oksygen og sterke smertestillende medisin kan være aktuelt. Den skadde transporteres raskt til sykehus.
  • Lårbeinsbrudd hos barn behandles som regel med strekk. Barnet må ligge til sengs i flere uker mens lårbeinet holdes i riktig posisjon mens det gror. De fleste voksne opereres. Lårbeinet stabiliseres med skruer.

Revisjon 04.01.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer