Brudd i hælbeinet

Hælbruddet forårsaket som oftest av fall på beina fra høyde. Dette beinbruddet er et en alvorlig og komplisert skade.

HÆLBRUDD: Hælknokkelen er stor og det skal store krefter til før man får et beinbrudd her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HÆLBRUDD: Hælknokkelen er stor og det skal store krefter til før man får et beinbrudd her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brudd i hælbeinet skyldes vanligvis fall fra høyde og kan være en komplisert og alvorlig skade.

Hælbeinet heter calcaneus på fagspråket og brudd i denne knokkelen kalles calcaneusfraktur. Bruddet er oftest forårsaket av fall på beina fra høyde og er dermed ikke en veldig hyppig skade.

Hælbeinet er vektbærende og danner et ledd i foten som sitter under ankelleddet (subtalarleddet). Dette er av betydning da brudd med større feilstillinger og/eller affeksjon av leddet, kan gi komplikasjoner dersom ikke behandlet optimalt. Siden skaden er forårsaket av høy energi, foreligger ofte også betydelig bløtdelsskade rundt knokkelen. Det er videre komplisert ved at man kan få tilhelingsproblemer (i hud, bløtdeler og knokkel) både ved operativ og konservativ (ikke-operativ) behandling.

LES OGSÅ: Hælsmerter

HÆLBEINET: Hælbeinet heter calcaneus på latin, og er den største knokkelen i foten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
HÆLBEINET: Hælbeinet heter calcaneus på latin, og er den største knokkelen i foten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Sterke smerter i hælen som gjør det umulig å trå ned på foten. Foten hovner som regel kraftig opp og huden blir blå som følge av blødningen. Det kan tilkomme blemmedannelser i huden på grunn av hevelsen. Noen ganger kan det være synlig forandret form på hælen. Ved høyenergiskade er det også står sannsynlighet for andre skader.

Behandling

Hold foten høyt og kontakt lege. Diagnosen kan ofte stilles ved hjelp av røntgenbilder, men ofte supplerer man med CT for å vurdere skadeomfanget nøyaktig, og alltid før operativ behandling.

Dersom bruddet ikke affiserer ledd og feilstillingen er liten, behandler man stort sett konservativt med krykker og avlastning, deretter gradvis økende belastning. Man begynner umiddelbart å bevege ankelleddet slik at man unngår unødvendig tilstivning. Tilhelingstiden er lang, typisk 4-6 måneder.

Ved kompliserte brudd velger man ofte operasjon hvor anatomien gjenopprettes og stabiliseres med plate og skruer. Det er viktig at hevelsen har gått tilbake før man skjærer, ellers risikerer man store sårproblemer. Man må derfor forvente å vente 10-14 dager i senga, med foten over hjertehøyde hele døgnet, før man er klar for operasjonsstuen.

Røyking er såpass risikoøkende, at enkelte kan anse det som diskvalifiserende for operativ behandling.

LES OGSÅ: Smerter i foten: Hva kan årsaken være?

Komplikasjoner

  • Forsinket eller manglende tilheling.
  • Tilheling i feilstilling.
  • Henfall av hud og bløtdeler med sårdannelse.
  • Komplekst regionalt smertesyndrom (se egen artikkel).
  • Ved kirurgi sår som ikke tilheler, infeksjon.
  • Følgene på litt lengre sikt kan bli slitasje i leddet og smertefull gange.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer