Brudd i hælbeinet

Hælbruddet forårsaket som oftest av fall på beina fra høyde. Dette beinbruddet er et en alvorlig og komplisert skade.

HÆLBRUDD: Hælknokkelen er stor og det skal store krefter til før man får et beinbrudd her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HÆLBRUDD: Hælknokkelen er stor og det skal store krefter til før man får et beinbrudd her. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brudd i hælbeinet skyldes vanligvis fall fra høyde og kan være en komplisert og alvorlig skade.

Hælbeinet heter calcaneus på fagspråket og brudd i denne knokkelen kalles calcaneusfraktur. Bruddet er oftest forårsaket av fall på beina fra høyde og er dermed ikke en veldig hyppig skade.

Hælbeinet er vektbærende og danner et ledd i foten som sitter under ankelleddet (subtalarleddet). Dette er av betydning da brudd med større feilstillinger og/eller affeksjon av leddet, kan gi komplikasjoner dersom ikke behandlet optimalt. Siden skaden er forårsaket av høy energi, foreligger ofte også betydelig bløtdelsskade rundt knokkelen. Det er videre komplisert ved at man kan få tilhelingsproblemer (i hud, bløtdeler og knokkel) både ved operativ og konservativ (ikke-operativ) behandling.

LES OGSÅ: Hælsmerter

HÆLBEINET: Hælbeinet heter calcaneus på latin, og er den største knokkelen i foten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
HÆLBEINET: Hælbeinet heter calcaneus på latin, og er den største knokkelen i foten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Sterke smerter i hælen som gjør det umulig å trå ned på foten. Foten hovner som regel kraftig opp og huden blir blå som følge av blødningen. Det kan tilkomme blemmedannelser i huden på grunn av hevelsen. Noen ganger kan det være synlig forandret form på hælen. Ved høyenergiskade er det også står sannsynlighet for andre skader.

image: Hælsmerter

Hælsmerter

Behandling

Hold foten høyt og kontakt lege. Diagnosen kan ofte stilles ved hjelp av røntgenbilder, men ofte supplerer man med CT for å vurdere skadeomfanget nøyaktig, og alltid før operativ behandling.

Dersom bruddet ikke affiserer ledd og feilstillingen er liten, behandler man stort sett konservativt med krykker og avlastning, deretter gradvis økende belastning. Man begynner umiddelbart å bevege ankelleddet slik at man unngår unødvendig tilstivning. Tilhelingstiden er lang, typisk 4-6 måneder.

Ved kompliserte brudd velger man ofte operasjon hvor anatomien gjenopprettes og stabiliseres med plate og skruer. Det er viktig at hevelsen har gått tilbake før man skjærer, ellers risikerer man store sårproblemer. Man må derfor forvente å vente 10-14 dager i senga, med foten over hjertehøyde hele døgnet, før man er klar for operasjonsstuen.

Røyking er såpass risikoøkende, at enkelte kan anse det som diskvalifiserende for operativ behandling.

LES OGSÅ: Smerter i foten: Hva kan årsaken være?

Komplikasjoner

  • Forsinket eller manglende tilheling.
  • Tilheling i feilstilling.
  • Henfall av hud og bløtdeler med sårdannelse.
  • Komplekst regionalt smertesyndrom (se egen artikkel).
  • Ved kirurgi sår som ikke tilheler, infeksjon.
  • Følgene på litt lengre sikt kan bli slitasje i leddet og smertefull gange.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-