Brudd i finger og hånd

En brukken finger, eller brudd i et bein i hånda er ganske vanlige skader på legevakta. Slik behandles disse skadene.

NABOTEIPING: Ved ukomplisert fingerbrudd, er taping med nabofinger den beste behandling. Man bør gipser ikke fingre, da fingre fort stivner hvis de ikke får bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NABOTEIPING: Ved ukomplisert fingerbrudd, er taping med nabofinger den beste behandling. Man bør gipser ikke fingre, da fingre fort stivner hvis de ikke får bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brudd i finger og hånd er hyppig forekommende skader som ofte kan behandles uten operasjon, men feilstillinger i fingre tolereres dårlig og kan kreve kirurgiske tiltak.

LES OGSÅ: Smerter i tommel: Brudd eller forstuing?

Håndens anatomi

Håndens anatomi er komplisert og det er mange strukturer som kan skades. Hver finger har tre fingerknokler (falanger) Den som sitter nærmest mellomhånden, kalles grunnfalangen. Den som sitter i midten, kalles midtfalangen, og den som sitter ytterst, kalles ytterfalangen. Tommelen har imidlertid bare to, grunnfalang og ytterfalang. I mellomhånden har man bein som kalles metakarper og mellom disse og håndleddet har man to rekker med små håndrotsbein.

Alle beina skades ikke like hyppig. Ulike fingerbrudd er vanlig, likeså skade på metakarpen som går til lillefinger. I håndroten er skade på det såkalte båtbeinet (skafoid), som ligger i forlengelsen av tommelen, vanligst.

Bruddet kan oppstå i forbindelse med idrett, fall og tap av tung gjenstand på hånd eller fingre.

LES OGSÅ: Beinbrudd

FINGRE OG HÅND: Hånda består av en rekke mindre bein. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINGRE OG HÅND: Hånda består av en rekke mindre bein. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer:

  • Smerter
  • Hevelse
  • Blåfarget hud som følge av blødning
  • Eventuell feilstilling.
  • Redusert evne til å bruke eller belaste hånd/fingre.

Kan det være noe annet?

Andre skader kan være leddbåndskader i fingrene eller seneskader i fingeren.

Tiltak:

Ved mistanke om brudd bør man kontakte lege eller legevakt. Dersom det er sent og det ikke foreligger klar feilstilling, kan man vente til påfølgende dag. Diagnosen stilles i de fleste tilfeller ved hjelp av vanlige røntgenbilder. CT kan være aktuelt , spesielt ved mistanke om håndrotsskade.

Behandling:

Brudd uten eller med ubetydelig feilstilling behandles konservativt (ikke-operativ). For fingre er det vanligvis tilstrekkelig å stabilisere ved å teipe til nabofinger i 3-4 uker. Det gjør at man kan opprettholde en viss bevegelse i fingerleddene. Dette er viktig, da de stivner svært fort om bevegelsen opphører. Rehabiliteringstiden kan da bli lang. Brudd i mellomhåndens bein, metakarpene, kan også oftest behandles konservativt, men da gjerne med en gips i 4-6 uker.

Feilstillinger som gir dårlig fingerfunksjon, for eksempel - ved at de krysser seg, vil man behandle. Dersom man ikke klarer å gjenopprette stilling og holde den stabil under tilhelingstiden, må man gjøre dette operativt.

Ofte kommer man til mål ved å manipulere bruddet på plass lukket (uten å skjære det åpent), for så å stabilisere situasjonen med tynne metallpinner satt inn gjennom huden. Disse kan fjernes på poliklinikken samtidig med avgipsing ved endt behandlingstid (4-6 uker). Mer kompliserte skader kan kreve at man åpner opp, setter på plass og stabiliserer med små skruer eller plate og skruer. Disse fjerner man ikke, med mindre de gir plager på sikt.

Som ved andre skader på hånd, kan rehabiliteringen være tung og langvarig før man gjenvinner god bevegelighet og funksjon.

Referanse: Aofundation.org

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer