Brudd i en tå

En brukket tå kan være smertefullt. Dette bør du gjøre ved mistanke om brudd i en tå.

BEINBRUDD I TÆR: Her har to av tærne fått en bruddskade. Her er brudd i stortåa og nabotåa. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
BEINBRUDD I TÆR: Her har to av tærne fått en bruddskade. Her er brudd i stortåa og nabotåa. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tåbrudd har den medisinsk betegnelsen falangfraktur.

Brudd i en tå oppstår typisk ved at man mister tung gjenstand på foten og trenger som regel kun enkel behandling.

Akkurat som fingrene består tærne av tre bein, nemlig en grunn, midt -og ytterfalang. Stortåen består kun av grunnfalang og ytterfalang og er den viktigste på grunn av dens størrelse og funksjon ved gange.

Brudd oppstår i de fleste tilfeller som følge av direkte skade, det vil si at man mister en tung gjenstand på foten eller at man har sparket borti noe med stor kraft. Dette medfører også at det ofte kan foreligge negle – og bløtdelsskade som følge av knusning.

FALANGER: Hver tå har tre ledd og disse kalles falanger. Det minste leddet ytterst er lite (mangler i denne illustrasjonen.) Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FALANGER: Hver tå har tre ledd og disse kalles falanger. Det minste leddet ytterst er lite (mangler i denne illustrasjonen.) Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Smerter og hevelse. Blå hud og/eller under negl som følge av blødning. Smertefull bevegelse og vondt for belastning.

Diagnosen

Kontakt lege, som vil undersøke deg og få tatt et røntgenbilde som gir diagnosen.

Behandling av brudd i de ytre fire tær

Brudd i de små tærne behandles som regel ved at man taper skadet tå til en nabotå og man kan belaste inntil smertegrense umiddelbart. En stiv såle kan være av verdi første 1-2 uker inntil hevelsen har avtatt og man kan bruke normale sko. Bruddet gror som regel i løpet av 4-6 uker.

Ved feilstillinger som er store og åpenbare ved det blotte øye, forøker man gjerne å sette bruddet på plass ved manipulasjon. Dersom stabiliteten er dårlig i etterkant, kan det være aktuelt å sette noen midlertidig tynne metallpinner gjennom huden. Dette er imidlertid sjelden.

Behandling av brudd i stortåen

Hvis det ikke er noen feilstilling behandles brudd i stortå med å tapes sammen med nabotå, eller en liten gipsskinne og belastning inntil smertegrense i en stiv såle.

Dersom det er feilstilling og dårlig stabilitet trenger man å få gjenopprettet stillingen ved manipulasjon, og man setter inn metallpinner gjennom huden som fjernes etter 6-8 uker. Dersom man ikke lykkes med å gjenopprette tilstrekkelig stilling på denne måten, kan det bli nødvendig å åpne opp inn til bruddet, sette det på plass og fiksere med en liten plate og skruer. Denne metallvaren blir stående under huden om de ikke gir vedvarende plager på sikt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer