Ankelbrudd

Beinbrudd i ankelen er et svært vanlig brudd både hos yngre aktive og eldre med benskjørhet

BRUKKET ANKEL: Ved ankelbrudd er behandlingen gips i 6 uker. Noen trenger ogsåoperasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUKKET ANKEL: Ved ankelbrudd er behandlingen gips i 6 uker. Noen trenger ogsåoperasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ankelbrudd har den medisinske betegnelsen: ankelfraktur

Ankelbrudd er hyppige skader på legevakt og i akuttmottak på sykehus. Hos yngre oppstår disse skadene som regel i forbindelse med idrett og aktivitet. Eldre med benskjørhet (osteoporose) kan knekke ankelen ved enkle overtråkk og fall i eget hjem.

LES OGSÅ: Beinbrudd

Ankelleddet

Ankelleddet dannes av nederste del av fibula (leggbeinet) og tibia (skinnebeinet) på den ene siden og av talus på den andre siden (fotsiden). I tillegg stabiliseres det av kraftige leddbånd. Dersom fibula eller tibia (eller begge to) knekker i nivå av ankelleddet, har vi med et ankelbrudd å gjøre. Det at bruddene har nærhet til ledd, er av avgjørende betydning. Uansett hvilken behandling man velger, aksepterer man kun minimal endring i leddets kontur og overflate for å ikke gi grobunn for slitasjegikt (ødelagt leddbrusk) på sikt.

image: Ankelbrudd

Symptomer

Symptomer er smerter og hevelse på utsiden, innsiden eller begge sider av ankelen. Man blir gjerne blå som følge av blødning under huden. Man klarer ikke å legge full belastning på skadet bein. Ved mer alvorlig skade kan det være synlig stor feilstilling og denne kan sette viktige strukturer på strekk og true disse (blodkar, hud, nerver).

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LES OGSÅ:
image: Bruskskade i ankelen

Bruskskade i ankelen

Førstehjelp

Initial behandling er førstehjelp. Dersom det er synlig feilstilling vil lege forsøke å dra ankelen på plass til mer normal form og stilling (grovreponering). Dette gir mindre smerter og gir avlastning av vev som er satt på strekk. Ankelen vil være veldig ustabil i etterkant, og den må holdes støtt inntil man har fått på plass en spjelk eller gips.

Diagnosen

Diagnosen stilles med røntgenbilder. Av og til kan det være behov for CT for nærmere kartlegging av et mistenkt komplisert bruddsystem.

LES OGSÅ: Smerter i ankelen

Endelig behandling

Endelig behandling er gips i 6 uker dersom det er minimal feilstilling og bruddet anses stabilt. Dette utgjør en stor del av alle bruddene. Brudd som er feilstilte og/eller ustabile må, må opereres, vanligvis med plate og skruer.

Om det lar seg gjøre å operere innen 6-8 timer etter skade, kan man gjøre det akutt. Har det gått lengre tid er hevelsen for stor til at man trygt kan skjære i hud og bløtdeler. Man må da ligge med foten over hjertehøyde hele døgnet inntil hevelsen har avtatt tilstrekkelig til at huden lett lar seg rynke. Dette kan ta alt fra 5-6 dager til opp mot 2 uker.

image: Gipsbehandling

Gipsbehandling

Ved konservativ behandling kan man stort sett begynne belastning inntil smertegrense når man fjerne gipsen etter 6 uker. Det tar imidlertid flere måneder å gjenvinne god bevegelighet i ankelleddet og styrke i leggen.

Etter operasjon kan etterbehandlingen variere noe avhengig av type skade. Som regel gipses man noen uker, før man tillates bevegelighetstrening og en gradert belastning opp mot 6-8 uker.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Referanse: Mann's surgery of the foot and ankle, Edition 9