Vann i kneet - hva kan årsaken være?

Når kneleddet blir irritert og hovner opp, kaller vi det å ha vann i kneet. Det er en vrimmel med årsaker til at man kan få vann i kneet, noen uskyldige og noen skumlere.

IRRITASJON OG HOVENT: Væskesamling i kneet kalles ofte "vann i kneet".
IRRITASJON OG HOVENT: Væskesamling i kneet kalles ofte "vann i kneet". Vis mer

Vann i kneet kalles på det medisinske fagspråket hydrops genu, og er en væskeansamling i kneleddet. (1)

Kneleddet er pakket inn i en leddkapsel. Slike kapsler finnes rundt alle ledd. De består av stivt bindevev og skal beskytte leddet. Innsiden av en leddkapsel er kledd med slimhinne. Den lager hele tiden litt slim som smører leddet.

LES OGSÅ: Knesmerter - hva kan årsaken være?

image: Leddbåndskader i kneet

Leddbåndskader i kneet

Årsaker til vann i kneet

Hvis slimhinnen blir irritert, vil den reagere med å lage mye tyntflytende slim. Når et ledd fylles med slim, blir det hovent og vondt å bevege. Er det kneleddet som har blitt irritert og hovner opp, kalles det å ha vann i kneet.

Det er mange grunner til at slimhinnen i kneleddet blir irritert

  • Det er nok at du slår deg kraftig.
  • Hvis kneet blir vridd hurtig, kan menisken skades.
  • Hvis du faller i fart, for eksempel på ski, kan korsbåndet ryke. Både korsbåndene og meniskene ligger inne i kneleddet, og skade på disse gir vann i kneet.
  • Alle former for betennelse inne i kneet gir hevelse. Betennelsen kan skyldes leddgikt, slitasjegikt, urinsyregikt, Bekhterevs sykdom, immunsykdom eller bakterier.
  • Vann i kneet betyr altså bare at det er hevelse i selve kneleddet, men det sier ikke noe om årsaken.

Behandling

Legen vil forsøke å finne ut hva som har skjedd. Hvis hevelsen skyldes skade, vil legen undersøke om noe er ødelagt inne i kneet. Skyldes hevelsen betennelse, er det nyttig å vite årsaken til betennelsen for å kunne gi riktig behandling.Det hender at kneet er så hovent at det må tappes for væske, uansett årsak. Da stikker legen en sprøyte inn i kneet og trekker ut væske. Denne væsken kan undersøkes videre på et laboratorium.

Årsaker

LES OGSÅ: Synovitt - betennelse i leddhinnen

Artikkelen er oppdatert med lenker og bilde 15.05.2018. Kilder ved revisjon: SML.no