Vanlige årsaker til smerter i hoften etter 60

Mange eldre sliter med hoftesmerter. Den vanligste årsaken er artrose, men også andre tilstander og sykdommer kan gi smerter.

HOFTESMERTER: Hoftesmerter kan skyldes mange ulike tilstander. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB
HOFTESMERTER: Hoftesmerter kan skyldes mange ulike tilstander. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hoftesmerter er en vanlig årsak til legebesøk. Her beskriver vi noen vanlige årsaker til smerter i hoften etter 60-års alderen:

1. Hofteartrose

Hofteartrose er den vanligste årsaken til hoftesmerter hos eldre, og forekommer hos opptil ti prosent av befolkningen over 50 år. Artrose utvikler seg som regel gradvis, og skyldes at brusken i hofteleddet blir slitt.

Typiske symptomer er smerter ved bevegelse, stivhet i hofteleddet og smerter ved vektbelastning. Ofte er det nedsatt bevegelighet og påvirket gangfunksjon. Ved utviklet sykdom er det smerter om natta og i hvile. Noen halter ved gange og har bruk for stokk.

2. Smerter nederst i ryggen

Lave ryggsmerter kan gi smerter i hoften. Årsaken kan være aldersforandringer i ryggen, spinal stenose eller en prolaps.

Smertene blir ofte verre ved belastning, og som regel er det samtidig smerter i både ryggen og hofta. Hoftesmertene oppleves bak i hofta.

3. Betennelse av en slimpose i hofta

På yttersiden av hofta, i høyde med hofteleddet, finnes det en rekke slimposer, kalt bursae på fagspråk. De ligger langsmed, og mellom, muskelsenene i området. Slimposene kan bli irriterte og betente, noe som kalles trochanter bursitt.

Betennelse av slimposen forekommer ofte blant middelaldrende, og er vanligere hos kvinner enn hos menn. Også slimposene mellom setemusklene eller ved lysken kan bli betente, men det er mindre vanlig.

Symptomene på betennelse av en slimpose i hofta, er smerter på yttersiden av hofta. Noen ganger kan smertene stråle ned langs yttersiden av låret. Smertene blir ofte verre når du går i trapper eller belaster setemuskelen på annen måte, eller når du ligger på den siden hvor betennelsen er.

Tilstanden oppstår ofte etter langvarig belastning av hofta. Det kan for eksempel være at du har gått eller stått i lang tid. Også fall eller endret gangmønster kan være utløsende årsaker.

Som regel går betennelsen over av seg selv. Det er godt å lage avspenningsøvelser og trene musklene omkring hofta. Hos noen kan det hjelpe med NSAID eller innsprøytning av kortison.

4. Nerve i klemme

Nervus cutaneus femoris lateralis er en nerve som forsyner huden på forsiden og yttersiden av låret. Denne nerven kan komme i klemme i lysken. Vektstigning eller graviditet øker risikoen. Tilstanden ses oftest blant middelaldrende.

Symptomene er nedsatt følsomhet på forsiden og yttersiden av låret, og prikkende eller brennende smerter. Smertene forverres ved gange. Omkring en fjerdedel klager over hoftesmerter.

Ofte blir tilstanden bedre av seg selv. Hvis du er overvektig anbefales vekttap.

5. Beinbrudd

Lårbensbrudd er vanligst hos eldre, og kan gi hoftesmerter. Ofte vil smertene ha kommet i forbindelse med et fall. Man er særlig utsatt hvis man har osteoporose eller har blitt behandlet med kortison gjennom lang tid.

Smertene er til stede ved enhver form for bevegelse, og ofte vil beinet være rotert utover og forkortet.

6. Leddgikt

Forskjellige typer leddgikt kan gi hoftesmerter. Psoriasisleddgikt er en form for leddgikt som oppstår hos personer med hudsykdommen psoriasis.

Leddsymptomene debuterer ofte mellom 30 og 40 år, omkring ti år etter hudsykdommen. Den kan påvirke ryggen, eller leddet mellom korsryggen og bekkenet, noe som ofte oppleves som hoftesmerter.

Andre årsaker

I sjeldne tilfeller er kreft årsaken til smerter i hofta. Også sykdommer i underlivet -eller urinveiene kan gi hoftesmerter. Da har man gjerne symptomer som problemer med vannlating, urininkontinens, underlivssmerter eller blødning fra skjeden i tillegg til hoftesmertene.

Når skal du oppsøke lege?

Mange tilstander kan gi smerter i hofta. Ovenfor har vi beskrevet noen vanlige årsaker hos eldre, men det er viktig å få årsaken undersøkt av en lege.

Har du vedvarende smerter i hofta, smerter som kommer veldig plutselig, eller plagsomme symptomer, bør du søke lege.

Legen vil stille spørsmål omkring symptomene, undersøke deg og eventuelt henvise deg til bildeundersøkelse eller spesialist. Behandlingen avhenger av årsaken.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer