Trokantersyndrom

Smerter i hoften lokalisert til dette beinutspringet kan være tegn på overbelastning.

TROKANTER: Trokanter kalles den delen av lårbenet som du kan kjenne gjennom huden stikker litt ut. Dette utspringet kan hos noen skape problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TROKANTER: Trokanter kalles den delen av lårbenet som du kan kjenne gjennom huden stikker litt ut. Dette utspringet kan hos noen skape problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Muskler gir mulighet for kroppsbevegelse fordi musklenes sener er festet i knokler i begge ender. Idet musklene trekker seg sammen, drar de i knoklene via senene. Som regel fester senene på benframspring. Slike «benkuler» finnes det mange av i kroppen.

Hos de aller fleste er det enkelt å kjenne den store lårbensknuten (trokanter major) på utsida av hoften. Trokanter er utspring og feste for viktige hofte- og lårmuskler, blant annet for deler av setemuskulaturen.

Symptomer

Et smertesyndrom rundt den store lårbensknuten er en velkjent tilstand som er relativt vanlig – det såkalte trokantersyndromet. Smertene er lokalisert ved eller rundt lårbensknuten og det er som regel ømt ved berøring her. Smertene forverres som oftest ved løping eller under trappegange.

Årsak

Årsaken til smertene er betennelse i senene til én eller flere av setemusklene som fester til lårbensknuten. Tidligere antok man at smertene ved den store lårbensknuten var forårsaket av betennelse i en slimpose som ligger plassert her, men undersøkelser har vist at det langt oftere er en betennelsestilstand i senene.

Riktignok er det ikke helt sjelden at pasientene har en slimposebetennelse i tillegg, men dette anses som regel ikke som hovedårsaken til smertesyndromet.

Som for de andre betennelsestilstandene rundt hoften, er det som regel overbelastning som er årsaken.

Behandling

Trokantersyndrom er som oftest selvbegrensende. Dette betyr at de går over av seg selv, og trenger derfor ingen eller bare symptomatisk behandling. Avlastning, fysioterapi og opptrening er førstevalget i behandlingen.

I tillegg kan betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) forsøkes. Ved trokantersyndrom kan det være aktuelt å sette en injeksjon med steroider.

Ifølge Veileder i fysikalsk medisin og rehabilitering, er fysioterapi og manuellterapi dårlig dokumentert foreløpig, men ser ut til å gi lik effekt som steroidinjeksjon over lang tid (1 år). Kirurgi er svært sjelden aktuelt.

Prognose

Prognosen ved denne tilstandene er god.

Kilder:

1. UpToDate. Approach to hip and groin pain in the athlete and active adult. Juli 2019.

2. Harvard. Muscle Strain. Desember 2018.

3. UpToDate. Greater trochanteric pain syndrome. Desember 2018.

4. UpToDate. Overview of overuse (persistent) tendinopathy. Februar 20

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer