Trokantersyndrom

Smerter i hoften lokalisert til dette beinutspringet kan være tegn på overbelastning.

TROKANTER: Trokanter kalles den delen av lårbenet som du kan kjenne gjennom huden stikker litt ut. Dette utspringet kan hos noen skape problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TROKANTER: Trokanter kalles den delen av lårbenet som du kan kjenne gjennom huden stikker litt ut. Dette utspringet kan hos noen skape problemer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskler gir mulighet for kroppsbevegelse fordi musklenes sener er festet i knokler i begge ender. Idet musklene trekker seg sammen, drar de i knoklene via senene. Som regel fester senene på benframspring. Slike «benkuler» finnes det mange av i kroppen.

Hos de aller fleste er det enkelt å kjenne den store lårbensknuten (trokanter major) på utsida av hoften. Trokanter er utspring og feste for viktige hofte- og lårmuskler, blant annet for deler av setemuskulaturen.

Symptomer

Et smertesyndrom rundt den store lårbensknuten er en velkjent tilstand som er relativt vanlig – det såkalte trokantersyndromet. Smertene er lokalisert ved eller rundt lårbensknuten og det er som regel ømt ved berøring her. Smertene forverres som oftest ved løping eller under trappegange.

image: Smerter i hoften - ulike årsaker

Smerter i hoften - ulike årsaker

Årsak

Årsaken til smertene er betennelse i senene til én eller flere av setemusklene som fester til lårbensknuten. Tidligere antok man at smertene ved den store lårbensknuten var forårsaket av betennelse i en slimpose som ligger plassert her, men undersøkelser har vist at det langt oftere er en betennelsestilstand i senene.

Riktignok er det ikke helt sjelden at pasientene har en slimposebetennelse i tillegg, men dette anses som regel ikke som hovedårsaken til smertesyndromet.

Som for de andre betennelsestilstandene rundt hoften, er det som regel overbelastning som er årsaken.

Behandling

Trokantersyndrom er som oftest selvbegrensende. Dette betyr at de går over av seg selv, og trenger derfor ingen eller bare symptomatisk behandling. Avlastning, fysioterapi og opptrening er førstevalget i behandlingen.

I tillegg kan betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) forsøkes. Ved trokantersyndrom kan det være aktuelt å sette en injeksjon med steroider.

Ifølge Veileder i fysikalsk medisin og rehabilitering, er fysioterapi og manuellterapi dårlig dokumentert foreløpig, men ser ut til å gi lik effekt som steroidinjeksjon over lang tid (1 år). Kirurgi er svært sjelden aktuelt.

Prognose

Prognosen ved denne tilstandene er god.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1. UpToDate. Approach to hip and groin pain in the athlete and active adult. Juli 2019.

2. Harvard. Muscle Strain. Desember 2018.

3. UpToDate. Greater trochanteric pain syndrome. Desember 2018.

4. UpToDate. Overview of overuse (persistent) tendinopathy. Februar 20