Stiv og vond nakke - hva kan være årsaken?

Stiv og vond nakke relateres ofte til inaktivitet. Stiv nakke gir også ofte hodepine og svimmelhet. Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse.

STIV NAKKE: Det er ikke alltid legen finner årsaken.  Foto: Anetlanda/ Shutterstock/ NTB scanpix
STIV NAKKE: Det er ikke alltid legen finner årsaken. Foto: Anetlanda/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Nakken er et veldig sammensatt og komplisert organ. Nakken er konstruert for bevegelse, men blir ofte stiv hvis vi får smerter, har Magne Rø, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, tidligere forklart til Lommelegen.

Han forteller at man klinisk skiller mellom spesifikke og uspesifikke årsaker. Disse blir igjen inndelt i fire alvorlighetsgrader. De spesefikke plagene har kjent årsak. De uspesifikke kjenner man ikke årsak til.

Fire grader av nakkesmerter

Man kan kategorisere vond og stiv nakke i fire grader, med ulike årsaker:

  • Grad 1, uspesifikke årsaker: Ingen tegn på alvorlige patologiske forandringer. Liten eller ingen innvirkning på dagliglivets funksjon
  • Grad 2, uspesifikke årsaker: Ingen tegn på alvorlige patologiske forandringer, men nedsatt daglig funksjon.
  • Grad 3, spesifikke årsaker: Tegn til nerverotsaffeksjon - nerveroten er påvirket.
  • Grad 4, spesifikke årsaker: Tegn til alvorlige patologiske forandringer

Patologiske forandringer betyr unormale/sykelige forandringer. Kilde: Artikkel i Tidsskriftet for leger

- Uspesifikke årsaker er plager vi ikke finner noen forklaring på. Det betyr ikke at vi ikke tror på symptomet, men vi mangler forklaring som er forstålig. Hos noen finner vi årsak til plagene slik at vi kan tilby spesefikk behandling, sier Rø.

Kink i nakken

Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv, ifølge Rø. De fleste har på et eller annet tidspunkt opplevd stiv og vond nakke. Kanskje har du sovet i en stilling som utløser plager, snudd deg raskt eller kanskje du ikke vet hvor plagene kommer fra.

- Slike akutte plage skyldes kramper i muskulaturen. Det kan være mange årsaker, fellesnevneren er at man nesten aldri vet hvorfor det oppstår. En kink vil gi seg etter dager eller en uke og er verst de første 2 til tre dagene, sier Rø.

Han forteller at kink i nakken kan være veldig vondt, spesielt ved brå bevegelse, men at man ikke bør legge seg ned.

- Bevegelse er viktig. Man skal ikke overdrive heller, men vi ser mange som får større plager ved redsel for bevegelse.

Ifølge Rø er mangel på bevegelse ofte årsaken til stiv nakke. - Det blir en vond sirkel. Man har litt stiv og vond nakke, som fører til at man er forsiktig og bruker dermed nakken mindre. Da får man større smerter, sier Rø.

Han forteller at dette igjen kan føre til flere problemer:

- Det blir ofte sånn at det ene drar det andre med seg.

NAKKE: Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv Foto: pathdoc/ Shutterstock/ NTB scanpix
NAKKE: Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv Foto: pathdoc/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Forebygge nakkestivhet

- Det vi ofte gjør i helsevesenet er å ufarliggjøre bevegelse hvis vi ikke finner en organisk årsak. Man må sørge for mosjon og bevege seg, sier Rø.

Det er lite forskning på feltet, men trening sammen med leddmobilisering/manipulasjon har vist god effekt i behandling av nakkesmerter uten nerverotsaffeksjon.

LES OGSÅ: Akutte smerter i korsryggen

Årsaker til nakkestivhet

Det finnes mange årsaker til nakkestivhet og smerter i nakken.

- Befolkningen blir eldre. Forkalkning i ledd (artrose) og aldersforandringer i bruskskivene i rygg og nakke som blir lavere, og det kan bli trangt for nervekanalene. Heldigvis er det få som får symptomer i nervesystemet, men man blir stivere med alderen.

En prolaps i nakken gir sjeldent smerter.

- De aller fleste med prolaps har ingen symptomer. Det kan være hvis pasienten har vondt i nakken at man tar en MR og finner en nakkeprolaps. Men prolapsen trenger ikke ha noe med plagene å gjøre. Dersom man får symptomer i nervene i armene, eller beina er affiserte bør man kontakte lege for utredning.

Når nakkestivhet er et tegn på hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er en fryktet, men heldigvis realtivt sjelden infeksjonssykdom. Et av de viktigste symptomene til hjernehinnebetennelse er nakkestivhet. Sammen med feber er dette noe man må ta på alvor. Hjernehinnebetennelse oppstår ifølge Helsenorge når en bakterie infiserer væsken i ryggmargen og rundt hjernen. Symptomer på hjernehinnebetennelse er:

Ved mistanke om hjernehinnebetennelse bør man ringe 113 og få rask medisinsk hjelp.

Andre sykdommer som kan forårsake nakkestivhet

Nakkestivhet er sjelden relatert til andre alvorlige sykdommer, men kan være relatert til:

- Hvis plagene er tiltagende og man har tilleggssymptomer som feber, bør man oppsøke lege. Man bør også oppsøke lege hvis plagene går ut over livskvalitet, og hvis man opplever lammelser i armer eller bein. Men som regel er stiv og vond nakke uspesifikk og selvhelbredende.

Revisjon 19.05.2021: Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer