Stiv og vond nakke - hva kan være årsaken?

Stiv og vond nakke relateres ofte til inaktivitet. Stiv nakke gir også ofte hodepine og svimmelhet. Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse.

STIV NAKKE: Det er ikke alltid legen finner årsaken.  Foto: Anetlanda/ Shutterstock/ NTB scanpix
STIV NAKKE: Det er ikke alltid legen finner årsaken. Foto: Anetlanda/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

- Nakken er et veldig sammensatt og komplisert organ. Nakken er konstruert for bevegelse, men blir ofte stiv hvis vi får smerter, sier Magne Rø, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.

Han forteller at man klinisk skiller mellom spesifikke og uspesifikke årsaker. Disse blir igjen inndelt i fire alvorlighetsgrader. De spesefikke plagene har kjent årsak. De uspesifikke kjenner man ikke årsak til.

LES OGSÅ: Nakkesmerter - derfor får du vondt i nakken

Fire grader av nakkesmerter

Leger kategoriserer vond og stiv nakke i fire grader, med ulike årsaker:

  • Grad 1, uspesifikke årsaker: Ingen tegn på alvorlige patologiske forandringer. Liten eller ingen innvirkning på dagliglivets funksjon
  • Grad 2, uspesifikke årsaker: Ingen tegn på alvorlige patologiske forandringer, men nedsatt daglig funksjon.
  • Grad 3, spesifikke årsaker: Tegn til nerverotsaffeksjon - nerveroten er påvirket.
  • Grad 4, spesifikke årsaker: Tegn til alvorlige patologiske forandringer

Patologiske forandringer betyr unormale/sykelige forandringer. Kilde: Artikkel i Tidsskriftet for leger

- Uspesifikke årsaker er plager vi ikke finner noen forklaring på. Det betyr ikke at vi ikke tror på symptomet, men vi mangler forklaring som er forstålig. Hos noen finner vi årsak til plagene slik at vi kan tilby spesefikk behandling, sier Rø.

LES OGSÅ: Isjias gir strålende smerter som stråler nedover beinet

Kink i nakken

Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv, ifølge Rø. De fleste har på et eller annet tidspunkt opplevd stiv og vond nakke. Kanskje har du sovet i en stilling som utløser plager, snudd deg raskt eller kanskje du ikke vet hvor plagene kommer fra.

- Slike akutte plage skyldes kramper i muskulaturen. Det kan være mange årsaker, fellesnevneren er at man nesten aldri vet hvorfor det oppstår. En kink vil gi seg etter dager eller en uke og er verst de første 2 til tre dagene, sier Rø.

Han forteller at kink i nakken kan være veldig vondt, spesielt ved brå bevegelse, men at man ikke bør legge seg ned.

- Bevegelse er viktig. Man skal ikke overdrive heller, men vi ser mange som får større plager ved redsel for bevegelse.

Ifølge Rø er mangel på bevegelse ofte årsaken til stiv nakke. - Det blir en vond sirkel. Man har litt stiv og vond nakke, som fører til at man er forsiktig og bruker dermed nakken mindre. Da får man større smerter, sier Rø.

Han forteller at dette igjen kan føre til flere problemer:

- Det blir ofte sånn at det ene drar det andre med seg.

LES HOS KK.NO: Slik kan du trene vekk stiv nakke

NAKKE: Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv Foto: pathdoc/ Shutterstock/ NTB scanpix
NAKKE: Plager knyttet til nakken er svært utbredt, og ofte vil plagene gå over av seg selv Foto: pathdoc/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Forebygge nakkestivhet

- Det vi ofte gjør i helsevesenet er å ufarliggjøre bevegelse hvis vi ikke finner en organisk årsak. Man må sørge for mosjon og bevege seg, sier Rø.

Det er lite forskning på feltet, men trening sammen med leddmobilisering/manipulasjon har vist god effekt i behandling av nakkesmerter uten nerverotsaffeksjon.

LES OGSÅ: Akutte smerter i korsryggen

Årsaker til nakkestivhet

Det finnes mange årsaker til nakkestivhet og smerter i nakken.

- Befolkningen blir eldre. Forkalkning i ledd og aldersforandringer i bruskskivene i rygg og nakke som blir lavere, og det kan bli trangt for nervekanalene. Heldigvis er det få som får symptomer i nervesystemet, men man blir stivere med alderen.

En prolaps i nakken gir sjeldent smerter.

- De aller fleste med prolaps har ingen symptomer. Det kan være hvis pasienten har vondt i nakken at man tar en MR og finner en nakkeprolaps. Men prolapsen trenger ikke ha noe med plagene å gjøre. Dersom man får symptomer i nervene i armene, eller beina er affiserte bør man kontakte lege for utredning.

LES OGSÅ: Artrose, slitasjegikt

Når nakkestivhet er et tegn på hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er en fryktet, men heldigvis realtivt sjelden infeksjonssykdom. Et av de viktigste symptomene til hjernehinnebetennelse er nakkestivhet. Sammen med feber er dette noe man må ta på alvor. Hjernehinnebetennelse oppstår ifølge Helsenorge når en bakterie infiserer væsken i ryggmargen og rundt hjernen. Symptomer på hjernehinnebetennelse er:

Ved mistanke om hjernehinnebetennelse bør man ringe 113 og få rask medisinsk hjelp.

Andre sykdommer som kan forårsake nakkestivhet

Nakkestivhet er sjelden relatert til andre alvorlige sykdommer, men kan være relatert til:

- Hvis plagene er tiltagende og man har tilleggssymptomer som feber, bør man oppsøke lege. Man bør også oppsøke lege hvis plagene går ut over livskvalitet, og hvis man opplever lammelser i armer eller bein. Men som regel er stiv og vond nakke uspesifikk og selvhelbredende.