Smerter i nakken: Hva kan være årsaken?

Nakkesmerter - noe som rammer svært mange nordmenn. Trim og aktivitet er det viktigste for å forebygge

NAKKESMERTER: 80% av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet få en eller annen form for muskel, nerve eller skjelettlidelser. Nakkesmerter er vanlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NAKKESMERTER: 80% av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet få en eller annen form for muskel, nerve eller skjelettlidelser. Nakkesmerter er vanlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svært mange nordmenn er plaget av nakkesmerter. For noen kommer det akutt, gjerne etter perioder med mye stress, for andre er det blitt en nærmest kronisk tilstand. Og stikkord når det gjelder “de vanlige” nakkesmertene, altså de som ikke skyldes en skade, er nettopp disse: Stress, overbelastning og feilbelastning.

Mange årsaker

Men årsakene til nakkesmerter kan være mange.

- I mange tilfeller er det mange enkeltfaktorer som virker sammen. Både mekaniske belastninger og spenningstilstander i muskler er vanlige årsaker, forklarer Lommelegens nevrolog Mirza Jusufovic.

Man anslår at omtrent tre prosent av befolkningen oppsøker lege med nakkelidelse som hovedproblem i løpet av ett år – flest kvinner. Kvinner er spesielt overrepresentert når det gjelder kroniske nakkesmerter.

Prolaps gir ikke alltid smerter

NEVROLOG: Mirza Jusufovic er Lommelegens nevrolog. Foto: Lommelegen
NEVROLOG: Mirza Jusufovic er Lommelegens nevrolog. Foto: Lommelegen Vis mer

Vanligste årsaker til nakkesmerter

Dette er de vanligste årsakene til nakkesmerter, forklarer Mirza Jusufovic:

  1. Stramme muskler skyldes gjerne arbeidsbelastning, stress eller psykososial belastning og/eller synsproblemer
  2. Kan skyldes slitasje i nakkeryggsøylen eller et forbigående kink
  3. Nedsatt bevegelighet i ett eller flere av leddene i nakken
  4. Skiveprolaps - en sprukken mellomvirvelskive som trykker på nervene
  5. Slitasjeforandringer (spondylose) i nakkesøylen
  6. Mindre vanlig: leddgikt, Bekhterevs sykdom, reumatisk muskelbetennelse (polymyalgia reumatika)

LES OGSÅ: Ulike typer ryggsmerter og ryggsykdommer

TERT: Mange nakkesmerter kan skyldes stress og for mye jobbing foran skjerm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TERT: Mange nakkesmerter kan skyldes stress og for mye jobbing foran skjerm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik arter smertene seg

- Smertene stråler ofte fra nakken til naboområder som hode, skulder og arm, forklarer Jusufovic. Tabellen viser hvilke type smerter som kjennetegner de forskjellige tilstandene/årsakene:

Tilstand

(se nummererte punkter i avsnitt ovenfor)

Symptomer

Tilstand 1, 3

Diffuse, brennende smerter, oftest lokalisert på begge sider i nakken og skuldrene, ofte ledsaget av diffus hodepine

Tilstand 4

Akutt eller langsomt med gradvis innsettende symptomer. Kan gi utstrålende smerter og nummenhet og prikking ut i hendene

Tilstand 5

Nedsatt aktiv og passiv bevegelighet ved alle nakkebevegelser. Gir i seg selv ingen eller bare moderate plager i form av dumpe smerter i nakken med utstråling til skuldrene og øvre del av armene.

LES OGSÅ: Sannsynlig prolaps i nakken

Spør legen om nakkesmerter

Mange nakkesmerter starter akutt, og blir som regel bedre etter et par dager. Da kjennes nakken øm og vond, særlig ved bevegelse. Smerten kan stråle ut til hode og skuldre. Hvis armen eller hånden føles nummen og svak bør du sannsynligvis oppsøke legen din, da dette kan skyldes en prolaps. Dette vil legen finne ut.

- Ved mistanke om skiveprolaps, eller ved tilstander som ikke blir bedre tross legens råd og behandling, kan henvisning til spesialist være aktuelt. I noen få tilfeller kan det være aktuelt med operasjon, særlig personer ved store prolapser og personer som har lammelser i armen (klart svekket kraft ved bestemte bevegelser), sier Jusufovic.

For mange vil det være nødvending med smertelindring, som for eksempel paracet eller ibuprofen.

- Avlastning med nakkekrage kan kanskje også hjelpe litt, hvis den bare brukes i perioder. Men egentrening er nok den aller beste behandlingen. Det synes som om det å være aktiv er viktigere enn type trening, sier nevrologen.

Flere typer nakkesmerter kan bli kroniske. Derfor er det viktig å oppsøke lege.

- Vi oppfordrer folk til å oppsøke lege ved nakkesmerter, og generell sykdomsfølelse eller slapphet, sier nevrologen, og sier at det ofte vil være aktuelt med rekvisisjon til fysioterapeut.

Mange går også til kiropraktor. Nå pågår det også et norsk studie som skal se om det kan ha forebyggende effekt å gå i behandling i forhold til nakkesmerter.

LES LEGESVAR: Nakkesmerter og behandling

KIROPRAKTOR: Helen Ditlev-Simonsen er Lommelegens kiropraktor. Foto: Fornebu kiropraktorsenter
KIROPRAKTOR: Helen Ditlev-Simonsen er Lommelegens kiropraktor. Foto: Fornebu kiropraktorsenter Vis mer

Skjermskader gir nakkesmerter

- Det antas at feilbelastning over tid, statisk belastning, stress, traumer , ulykker eller fall – og lite fysisk aktivitet er de vanligste årsakene til nakkesmerter. Stress både fysisk og psykisk påvirker muskel, nerve og skjelettsystemet, men foreløpig er det forsket lite på dette, sier Lommelegens kiropraktor, Helen Ditlev-Simonsen.

Kiropraktoren tror den økende graden av nakkesmerter kan ha sammenheng med den økende bruken av skjermer – på alle mulige måter.

- Vi er den nye I-generasjonen, som sitter altfor mye med nettbrett, pc og telefon, og da sitter vi foroverlutet med nakken, i det som kalles fleksjon over tid. Dette er ingen god stilling, heller ikke en naturlig stilling for nakken. Optimalt skal vi sitte med øynene rett frem mot skjermen, verken se ned eller opp eller til siden, sier kiropraktoren.

Kjenner du deg igjen? Vi er vel flere som har sittet i sofaen krumbøyd over en liten skjerm, mens vi heiser skuldrene samtidig som vi luter nakken. Eller sittet foran en skjerm på kontoret uten å tenke over sittestilling – og hvor skjermen er plassert i forhold til blikket. Og stress – det er altså en av nakkenes verste fiender - gir nakkesmerter.

LES OGSÅ: Nakkesmerter som stråler ut i armen

Sørg for godt utstyr

- De mest utsatte er mest sannsynlig de med lite eller feil aktivitetsnivå, i tillegg til mye stress. Jeg ser at de som sitter mange timer foran skjerm, og de med høyt stressnivå, oftere kommer til behandling enn de som er mer aktive og trener regelmessig, sier Ditlev-Simonsen.

Og her danner det seg gjerne en vond sirkel: Stress kommer ofte av for mye jobbing – da kan det blir mindre tid til trening eller fysisk aktivitet. Og man får mindre overskudd. Og hva gjør man når man er sliten etter en lang dag på jobben? Mange drar hjem og ser på tv – med smarttelefon, nettbrett eller pc i fanget.

- Bærbare pcer, smarttelefoner og Ipad er noe av det verste for nakken. Jobber man mye på disse bør man ha ett eksternt tastatur, og sette pcen eller skjermen oppå noe som gjør den litt høyere. Da ser øynene rett frem, og man sitter ikke med nakken bøyd forover hele tiden, sier Ditlev-Simonsen.

Nakkesmerter arter seg på mange forskjellige måter, og siden smerte er subjektivt er det et vanskelig område å forske på.

- Noen har et jevnt ubehag i nakken som forverres ved lite aktivitet – andre igjen har smerter som forverres med aktivitet. Her er vanskelig å finne en fasit. Men i de aller fleste tilfellene vil nakkesmertene gå over, sier kiropraktoren.

Isjias gir smerter som stråler nedover beina

FEIL SITTESTILLING: Mye skjermbruk og feil sittestilling er begge deler nakkens fiender. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FEIL SITTESTILLING: Mye skjermbruk og feil sittestilling er begge deler nakkens fiender. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Kroniske korsryggsmerter

Slik kan du forebygge nakkesmerter:

  • Nok søvn
  • Stressmestring
  • Riktige – og varierte - bevegelser og trening
  • Riktig arbeidsstilling – unngå ensformige arbeidsstillinger
  • Yoga eller mer tidkrevende øvelser
  • Hverdagstrim – litt mer bevegelse hver dag. Ta deg tid til tøy og strekk noen sekunder/minutter per dag.
  • Viktig å være i aktivitet

Kilde: Kiropraktor Helen Ditlev-Simonsen og nevrolog Mirza Jusufovic

Dette er de vanligste formene for senebetennelse

Hverdagstrim mot nakkesmerter

Ditlev-Simonsen understreker at det er mange ting man kan gjøre i hverdagen for å få litt mer trim – uten nødvendigvis å løpe ned nærmeste treningsstudio

- Parker lengst vekk fra butikken, gå i trapper i stedet for heis, gå til butikken, bruk handleposer som vekter, reis deg opp på jobben i 20 sekunder hver time, stå og jobb – eller puss tennene med motsatt hånd enn den du pleier. Her er det mange muligheter. Noen arbeidsplasser jeg har oppsøkt har hengt opp strikker rundt omkring, så har du fem minutter, så kan du trene litt med de.

- Tall i dag viser at 80% av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet få en eller annen form for muskel, nerve eller skjelettlidelser. Så det er viktig å forebygge og ta vare på kroppen sin, sier Lommelegens kiropraktor Helen Ditlev-Simonsen.

Kilder:

Første gang publisert 29.02.2016
Revisjon 20.11.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer