Smerter i halebein etter fall: Fire tegn på at du bør oppsøke lege

Halebeinssmerter kan vise seg som flere typer smerter. Ofte vil smertene forsvinne av seg selv, men noen ganger bør man bli undersøkt av lege.

HALEBEINET: Halebeinet utgjør den nederste delen av ryggsøylen. Bilde: SciePro / Shutterstock / NTB
HALEBEINET: Halebeinet utgjør den nederste delen av ryggsøylen. Bilde: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter i halebeinet skyldes som regel et fall eller annen form for ulykke. Det kan være svært ubehagelig og smertefullt. Heldigvis kan man gjøre flere tiltak selv for å minske plagene.

Hvor sitter halebeinet?

Halebeinet utgjør den nederste delen av ryggsøylen og består av fire til fem virvler som hos de fleste vokser helt eller delvis sammen rundt pubertetsalderen.

Årsaker til halebeinssmerter

Halebeinssmerter skyldes som oftest en form for ulykke. Typisk vil det være et fall bakover hvor man lander direkte på halebeinet. Halebeinssmerter kan også oppstå etter en vanskelig fødsel, eller etter et raskt og stort vekttap.

Det behøver ikke nødvendigvis være en ulykke som utløser smertene. Halebeinssmertene kan oppstå hvis man sitter på harde, smale eller ukomfortable overflater ofte og i lang tid av gangen.

Sjeldnere kan det oppstå smerter omkring halebeinet på grunn av andre lidelser. Dette kan blant annet være infeksjoner, kronisk prostatitt, skiveprolaps, rektale fistler, hemoroider, eller i svært sjeldne tilfeller kreft.

Symptomer

Typiske symptomer ved halebeinssmerter er:

  • Borende smerter omkring halebeinet, som kan bli til en skarp smerte ved enkelte triggende bevegelser.
  • Smerter i sittende stilling når du lener deg bakover.
  • Smerter når du reiser deg fra sittende stilling.
  • Smerter når du sitter på harde eller veldig myke overflater.
  • Smerter ved langvarig stående stilling.
  • Smerter ved avføring.
  • Smerter ved samleie.

Overvektige og undervektige personer er mer utsatt for å få halebeinssmerter, på grunn av økt trykk mot halebeinet ved overvekt, eller økt friksjon i underhudsvevet hos undervektige. Halebeinssmerter oppstår oftere hos kvinner enn hos menn.

Undersøkelser

Legen vil starte med å stille spørsmål om hvordan smertene utviklet seg, og hva som kan ha påvirket dem. Som regel husker du nok når smertene oppsto, spesielt hvis de skyldes et fall eller annen ulykke.

Legen vil deretter undersøke rygg og halebein ved å trykke med fingrene mot halebeinet, og registrere om smertene på denne måten kan fremprovoseres. Det kan også være nødvendig med en rektalundersøkelse, hvor legen undersøker endetarmen med fingeren. Dette kan gi lokale smerter.

Hvis legen er i tvil om diagnosen, og ønsker å utelukke for eksempel fraktur, slitasjeforandringer eller kreft, vil det være nødvendig med bildediagnostiske undersøkelser, som røntgen eller MR-skanning.

Ikke-medisinsk behandling av halebeinssmerter

Halebeinssmerter blir først og fremst behandlet avventende, og ut fra hvilke symptomer du har. I størstedelen av tilfellene forsvinner plagene av seg selv innenfor få uker til måneder.

Behandling med varme og kulde kan være lindrende. I tillegg vil det være en fordel å tenke over sittestilling, og eventuelt bruke en ergonomisk sittepute med utsparing for halebeinet, som avlaster under sitting.

Bekkenbunnstrening, og trening med fysioterapeut, kan være en hjelp for mange.

Fire tegn på at du bør oppsøke lege

Det er en god idé å søke lege hvis:

  • Smertene ikke er til å holde ut.
  • Smertene ikke går over av seg selv ved hjelp av ikke-medisinske tiltak.
  • Man er i tvil om hvordan eller hvorfor smertene oppsto.
  • Man har andre allmenne symptomer, som uønsket vekttap, nedsatt matlyst, feber, nattesvette og slapphet.

Medisiner og operasjon

Du kan bruke smertestillende medikamenter, som NSAID, i perioder. Det er viktig å være oppmerksom på bivirkninger eller kontraindikasjoner ved bruk av NSAID.

Hvis behandlingen med sittepute, bekkenbunnstrening og smertestillende medisiner ikke er nok, vil du ofte få tilbud om injeksjon med steroider i den aktuelle regionen av halebeinet.

Operasjon

Kirurgi er den siste behandlingsmuligheten, og blir først vurdert etter 6 måneder med avventende behandling.

Hvis du har prøvd alle tiltakene vi har skrevet om her, uten at det har hjulpet deg, kan en operasjon være aktuelt. Da fjerner man den delen av halebeinet som er smertefull.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer