Skuldersmerter – hva kan årsaken være?

Det finnes mange årsaker til skuldersmerter og skulderplager. Årsaken kan være en skade, overbelastning eller en sykdom. Les mer om de vanligste årsaker til smerter og vondt i skulderen.

SMERTER OG PLAGER I SKULDERLEDDET: Dette er de vanligste skulderplagene og tilstandene som rammer skulderen. Legene Naeem, Wasim og sykepleier Elisabeth ser nøyere på skulderleddet. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skuldersmerter er et symptom som innen det medisinske fagmiljøet ofte omtalt som Rotator-cuff-syndrom. Betegnelsen omfatter alle typer skader i muskler og sener som er i skulderen.

LES OGSÅ: Stiv og vond nakke - hva kan være årsaken?

Hva kan årsaken til skuldersmerter være?

Det kan være mange ulike årsaker som ligger bak skuldersmerter. Her skal det omtales noen vanlige årsaker med sine mest typiske fremtredende symptomer. Det gjøres oppmerksom at hverken listen av mulige sykdommer eller de beskrevne symptomer under ikke er uttømmende.

SENEBETENNELSE: SMerter i skulderen er ofte et tegn på senebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SENEBETENNELSE: SMerter i skulderen er ofte et tegn på senebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdommer og skader i skulderen:

Senebetennelse (tendinitt):

En senebetennelse kjennetegnes blant annet ved smerter ved aktiv bevegelse av den betente senen. Når man trykker på den betente senen gjør dette også vondt.

Les mer om senebetennelse i skulderen

BURSITT I SKULDER: Flere slimposer i skulderen kan bli betent og forårsake smerter i skulder. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
BURSITT I SKULDER: Flere slimposer i skulderen kan bli betent og forårsake smerter i skulder. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Slimposebetennelse (bursitt):

En slimposebetennelse kan oppstå på grunn av overbelastning eller på grunn av infeksjon. Ved infeksjon med bakterier kan man som regel se et område som er hovent, varmt og rødt. Smertene vil ofte oppstår raske og kan være så intense at pasienten kan ha vansker med å sove. Bevegeligheten i skulderen er sterk innskrenket slik at pasienten ofte har vansker med å kle på seg.

Les mer om bursitt

FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Frozen shoulder (kapsulitt):

Frozen shoulder er en tilstand der skulderens kapsel har en fortykket synovialhinne (= den indre hinnen av skulderkapselen som blant annet danner leddvæsken) og er preget av sammenvoksninger. Ved frozen shoulder øker smertene gradvise og bevegligheten i skulderen er nedsatt. Ofte har pasientene smerter om natten og vansker med å ligge på den affiserte skulderen.

Les mer om frozen shoulder

Impingement syndrom

Kalles også Subakromialt smertesyndrom. Ved impingement syndrom ligger ofte en nerve i klem. Smertene forverres ved bevegelse, men særlig når man prøver å løfte armen over hodet.

Les mer om subakromialt smertesyndrom

Skulderluksasjon:

betyr at skulderen er «ute av ledd». En skulderluksasjon er som regel svært smertefull. Pasienten unngår å bevege den affiserte armen og støtter gjerne albuen. Den vanlige konturen av skulderen fremstår som endret.

LES MER:

Seneruptur (revet sene):

Seneruptur gjelder oftest enten bicepssenen eller supraspinatussenen. Ved bicepsseneruptur vil pasienten ofte høre et smell og får smerter i skulderen som går forbi. Man vil kunne se en unormal kontur på overarmen. Ruptur i supraspinatussenen vil som regel fører til et funksjonstap der pasienten ikke kan løfte armen.

LES MER:
image: «Skipper’n-muskel». Disse er mest utsatt for skaden

«Skipper’n-muskel». Disse er mest utsatt for skaden

Artrose (slitasjegikt):

Artrose er leddsykdommen som forekommer hyppigst etter 60-års alderen. Hovedsymptomene er lokale smerter og stivhet særlig ved belastning. Plagene økes gradvis. I noen tilfeller kan leddet være hovent.

Les mer om artrose

Akutte skader

Eksempel på akutte skader er

Sykdommer i nervesystemet

Dersom en nerve eller en nerverot ligger i klem kan dette stråle ut fra skulderen til overarmen. Eksempler for slike sykdommer er:

Nakkeprolaps:

Nakkeprolaps gir gjerne smerter i nakken, ofte også hodepine. Ved nakkeprolaps som kommer bort i en nerverot kan man også ha utstrålende smerter som for eksempel smerter i skulderen. Ofte har man nummenhetsfølelse eller følelse av elektriske støt utover armen i tillegg.

Thoracic-outlet syndrom:

Syndromet beskriver en tilstand der nerver og kar mellom nakken og aksel blir komprimerte, noe som kan ha ulike årsaker. Ved thoracic-outlet syndrom har pasienten gjerne brennende og heftige smerter i skulderen og/eller armen. Vanligvis forverrer smertene seg dersom man løfter armen. I tillegg har man som ofte nummenhetsfølelse på innsiden av armen ned til lillefingeren.

LEGEN SVARER: Hva er Thoracic-outlet syndrom?

REFERERT SMERTE: Skuldersmerte kan stamme fra andre steder i kroppen. Et vanlig eksempel er skuldersmerter ved hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
REFERERT SMERTE: Skuldersmerte kan stamme fra andre steder i kroppen. Et vanlig eksempel er skuldersmerter ved hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Referert smerte

Det er sykdommer i en rekke andre organer som kan gi skuldersmerter via referert smerte. Referert smerte skyldes at nerver som går fra et sted i kroppen, for eksempel et organ, samles i en nervecelle eller i ryggmargen. Et kjent eksempel på dette er at man kan få smerter i venstre arm ved hjerteinfarkt. Referert smerte som kan gi skuldersmerter kan komme fra blant annet følgende organer (og dermed tyde på sykdom i de respektive organene):

Polymyalgia rheumatica

Ved polymyalgia rheumatica pleier smertene å være symmetriske. Det medfølger gjerne også stivhet i de store ledd som gir mindre bevegelighet. Noen pasienter kan ha sykdomsfølelse og feber. Sykdommen opptrer gjerne etter 50-års alderen og er hyppigst hos kvinne

Les mer om polymyalgia rheumatica

Revmatiske sykdommer

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Revmatiske sykdommer som for eksempel revmatoid artritt. Les mer om revmatiske sykdommer og revmatoid artritt.

Kreft

I noen sjeldne tilfeller kan kreft gi skuldersmerter. Noen eksempler der kreftsykdom kan gi skuldersmerter er metastaser (spredning) og lungekreft. Ofte har kreftpasienter også andre diffuse symptomer som for eksempel nattesvette eller ufrivillig vekttap.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

lvh.no, nhi.no, helsebiblioteket.no
Revisjon 05.08.2021