Severs sykdom

Klager barnet over vondt i hælen? Går barnet på tå for å unngå smerte? Dette kan være symptomer på severs sykdom.

SYMPTOM PÅ SEVERS: Hvis barnet går på tå for å avlaste hælen, kan man mistenke Severs sykdom, eller en annen tilstand i foten. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOM PÅ SEVERS: Hvis barnet går på tå for å avlaste hælen, kan man mistenke Severs sykdom, eller en annen tilstand i foten. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Severs sykdom kalles også morbus Severs eller apofysitis calcanei på latinsk. Det er barn som rammes og hælsmerter er symptomet. Smertene er i hælens vekstsone i den delen av et ben der lengdeveksten skjer hos barn, på bakre del av hælen der akillessenen fester seg. Disponerende faktorer for Severs sykdom er rask lengdevekst og mye fysisk aktivitet.

Årsak til Severs sykdom

Tilstanden Severs sykdom er vanligst blant barn og skyldes overbelastning der akillessenen fester seg i brusk og ben i vekstsonen på hælen - ved aktiviteter som løping og hopping påføres denne delen gjentatte små traumer i form av drag fra senen. (1)

Enkelt forklart kan man si at veksten av bein og senefeste er i utakt. Når begge deler er ferdig utviklet, vil problemet forsvinne.

Når barnet er ferdig utvokst, vil problemet bli borte. Severs sykdom er på mange måter lik Schlatters sykdom, en annen sykdom som forårsaker smerte i kneet på grunn av de samme mekanismer.

SEVERS SYKDOM: Det oppstår en betennelse der akillessenen fester seg i brusk og ben i vekstsonen på hælen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SEVERS SYKDOM: Det oppstår en betennelse der akillessenen fester seg i brusk og ben i vekstsonen på hælen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Utbredelse av Severs sykdom

Dette er en vanlig tilstand hos barn. Severs sykdom opptrer hyppigt hos barn i alderen 9 til 11 år. (1) Noe hyppigere hos gutter enn jenter (3)

LES OGSÅ: Senebetennelse

Symptomer på Severs sykdom

Dragene på senen kan gi irritasjon og betetennelse i området, samt av og til også mindre brudd og skjelettforandringer som kan påvises på røntgen.

Noen barn kan i perioder gå på tærne for å unngå hælsmertene, det er vanlig symptom ved Sevres sykdom.

Hælsmertene forekommer på begge hæler samtidig hos ca. 60% av alle som plages.

Har barnet smerter i midtre del av foten, eller mot innsiden, kan det være tegn på Køhlers sykdom.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Diagnosen

Diagnosen Severs sykdom kan ofte stilles av legen basert på symptomer alene, men av og til tas røntgen som noen ganger kan vise typiske forandringer.

Behandling av Severs sykdom

Behandlingen innebærer som regel avlasting og å unngå særlig smertefulle aktiviteter, utprøving av bedre skotøy, tøyeøvelser samt eventuelt forsøke betennelsesdempende medikamenter (NSAIDs).

Prognose og varighet

Severs sykdom er ganske uskyldig med en god prognose. Varighet varierer. Vekstsonen lukkes og området blir mer robust omkring 15-årsalderen.

Kilder:

Kilder 1) UpToDate 2) Lommelegen, hælsmerter 3) Emedisine.Medshape.com
Revisjon 29.11.18 av Lofthus.