Seneskader i fingren

Fingersenene er nødvendig for å kunne bevege fingrene normalt. Skade på en eller flere av disse krever behandling og rehabiliteringstiden kan være lang

FINGERSENESKADE: Hvis senene i fingrene blir skadet, blir det vankselig å bevege fingrene normalt. Droppfinger kan bli resultatet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINGERSENESKADE: Hvis senene i fingrene blir skadet, blir det vankselig å bevege fingrene normalt. Droppfinger kan bli resultatet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sener er fibrøse endestykker av en muskel og fester til bein slik at en muskel kan utøve bevegelse over et ledd. I hånden har vi mange sener som sørger for at fingrene kan bøyes og strekkes. Muskelbukene til disse senene ligger i underarmen.

LES OGSÅ: Smerter i tommel: Brudd eller forstuing?

Åpne eller lukkede seneskader i finger

Seneskader i fingrene kan oppstå som følge av kutt, typisk ved arbeid med skarpe redskaper som sirkelsag, kniv og lignende. Bitt, vanligvis fra husdyr, som gir skade på sener forekommer. Dette er åpne skader, det vil si at huden er brutt.

Seneskader kan også være lukkede, altså med intakt hud. Det kan skje ved for eksempel stuking av en finger i forbindelse med idrett eller ved klemskade. Enkelte kan ha bakenforliggende sykdom som utløsende årsak. Et eksempel på det er leddgikt, som kan gi senebetennelser i hånd og dermed dårlig kvalitet på senene.

SENER I HÅNDEN: Kobler muskler i armen til fingerbeina, og gjør at fingrene kan bevege seg.
SENER I HÅNDEN: Kobler muskler i armen til fingerbeina, og gjør at fingrene kan bevege seg. Vis mer

Symptomer på seneskade i finger:

  • Redusert eller manglende evne til å bøye eller strekke en eller flere fingre.
  • Endret utseendet, for eksempel at fingeren henger (droppfinger). Droppfinger er en skade på fingertuppen som vanligvis oppstår når en ball treffer fingerspissen i forbindelse med idrett, for eksempel håndball, volleyball eller baseball. Denne tilstanden kalles også Mallets finger.

Hvilken finger og hvilket ledd som får endret evne til bevegelse vil avhenge av hvor seneskaden sitter. Det er dessuten ikke alltid all bevegelse opphører, da det ofte er andre intakte sener som også bidrar til den bevegelsen som skadet sene utfører.

Fingrene har også leddbånd som kan skades, symptomer er smerte, hevelse og evt. feilsteilling.

Når bør man kontakte lege?

Ved mistanke om åpen seneskade bør man kontakte lege eller legevakt raskt. Ved lukket skade er det tilstrekkelig å kontakte lege neste dag dersom det er sent.

SKADET SENE: Hvis en sene blir skadet vil vi få problemer med å bevege leddet. Droppfinger, eller «baseballfinger» kan bli resultatet.
SKADET SENE: Hvis en sene blir skadet vil vi få problemer med å bevege leddet. Droppfinger, eller «baseballfinger» kan bli resultatet. Vis mer

Diagnose og undersøkelser

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse ved at legen inspiserer hånden og funksjonstester den for ulike bevegelser. Røntgenbilder kan være aktuelt for å utelukke tilleggsskader som brudd i finger. Dersom det er aktuelt med operasjon, bør denne utføres innenfor 2-3 døgn. Ved åpen skade får man sårstell og en midlertidig lukking av huden i påvente av definitiv kirurgi. Forebyggende antibiotika gis vanligvis, da infeksjon i en sene er en komplisert tilstand man ønsker å unngå.

Behandling

Enkle strekkeseneskader kan behandles konservativt (ikke-operativt) med skinner i typisk seks uker. Mer avanserte strekkeseneskader og skader på bøyesenene må opereres ved at man syr de mot hverandre. Dersom det er stort substanstap, kan det bli aktuelt å flytte på andre sener for å gjenskape funksjonen.

Sener bruker lang tid på å tilhele, rundt 12 uker. Rehabiliteringstiden er en kombinasjon av avlastning i gips/skinne og gradvis økende bevegelighet og belastningstrening. Ved større skader krever det stor innsats å gjenvinne god funksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer