Seneskader i fingren

Fingersenene er nødvendig for å kunne bevege fingrene normalt. Skade på en eller flere av disse krever behandling og rehabiliteringstiden kan være lang

FINGERSENESKADE: Hvis senene i fingrene blir skadet, blir det vankselig å bevege fingrene normalt. Droppfinger kan bli resultatet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FINGERSENESKADE: Hvis senene i fingrene blir skadet, blir det vankselig å bevege fingrene normalt. Droppfinger kan bli resultatet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sener er fibrøse endestykker av en muskel og fester til bein slik at en muskel kan utøve bevegelse over et ledd. I hånden har vi mange sener som sørger for at fingrene kan bøyes og strekkes. Muskelbukene til disse senene ligger i underarmen.

LES OGSÅ: Smerter i tommel: Brudd eller forstuing?

Åpne eller lukkede seneskader i finger

Seneskader i fingrene kan oppstå som følge av kutt, typisk ved arbeid med skarpe redskaper som sirkelsag, kniv og lignende. Bitt, vanligvis fra husdyr, som gir skade på sener forekommer. Dette er åpne skader, det vil si at huden er brutt.

Seneskader kan også være lukkede, altså med intakt hud. Det kan skje ved for eksempel stuking av en finger i forbindelse med idrett eller ved klemskade. Enkelte kan ha bakenforliggende sykdom som utløsende årsak. Et eksempel på det er leddgikt, som kan gi senebetennelser i hånd og dermed dårlig kvalitet på senene.

SENER I HÅNDEN: Kobler muskler i armen til fingerbeina, og gjør at fingrene kan bevege seg.
SENER I HÅNDEN: Kobler muskler i armen til fingerbeina, og gjør at fingrene kan bevege seg. Vis mer

Symptomer på seneskade i finger:

  • Redusert eller manglende evne til å bøye eller strekke en eller flere fingre.
  • Endret utseendet, for eksempel at fingeren henger (droppfinger). Droppfinger er en skade på fingertuppen som vanligvis oppstår når en ball treffer fingerspissen i forbindelse med idrett, for eksempel håndball, volleyball eller baseball. Denne tilstanden kalles også Mallets finger.

Hvilken finger og hvilket ledd som får endret evne til bevegelse vil avhenge av hvor seneskaden sitter. Det er dessuten ikke alltid all bevegelse opphører, da det ofte er andre intakte sener som også bidrar til den bevegelsen som skadet sene utfører.

Fingrene har også leddbånd som kan skades, symptomer er smerte, hevelse og evt. feilsteilling.

Når bør man kontakte lege?

Ved mistanke om åpen seneskade bør man kontakte lege eller legevakt raskt. Ved lukket skade er det tilstrekkelig å kontakte lege neste dag dersom det er sent.

SKADET SENE: Hvis en sene blir skadet vil vi få problemer med å bevege leddet. Droppfinger, eller «baseballfinger» kan bli resultatet.
SKADET SENE: Hvis en sene blir skadet vil vi få problemer med å bevege leddet. Droppfinger, eller «baseballfinger» kan bli resultatet. Vis mer

Diagnose og undersøkelser

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse ved at legen inspiserer hånden og funksjonstester den for ulike bevegelser. Røntgenbilder kan være aktuelt for å utelukke tilleggsskader som brudd i finger. Dersom det er aktuelt med operasjon, bør denne utføres innenfor 2-3 døgn. Ved åpen skade får man sårstell og en midlertidig lukking av huden i påvente av definitiv kirurgi. Forebyggende antibiotika gis vanligvis, da infeksjon i en sene er en komplisert tilstand man ønsker å unngå.

image: Brudd i finger og hånd

Brudd i finger og hånd

Behandling

Enkle strekkeseneskader kan behandles konservativt (ikke-operativt) med skinner i typisk seks uker. Mer avanserte strekkeseneskader og skader på bøyesenene må opereres ved at man syr de mot hverandre. Dersom det er stort substanstap, kan det bli aktuelt å flytte på andre sener for å gjenskape funksjonen.

Sener bruker lang tid på å tilhele, rundt 12 uker. Rehabiliteringstiden er en kombinasjon av avlastning i gips/skinne og gradvis økende bevegelighet og belastningstrening. Ved større skader krever det stor innsats å gjenvinne god funksjon.