Prolaps i ryggen

Smerter i rygg er svært vanlig, og som regel skyldes det ikke prolaps. Man kan ha prolaps uten å ha smerter.

PROLAPS: Prolaps kan være symptomfritt, men hos noen kan det oppstå en irritasjon i nerven i ryggmargskanalen som forårsaker smerter. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
PROLAPS: Prolaps kan være symptomfritt, men hos noen kan det oppstå en irritasjon i nerven i ryggmargskanalen som forårsaker smerter. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

- Prolaps skyldes en rift i ytre del av skiven. Det vanligste er at prolaps rammer i de to nederste skivene, sier Øystein P. Nygaard, overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer.

Selv om man snakker om en skiveutglidning, er det ingenting i ryggraden som har glidd ut av stilling. Ifølge Helsenorge.no er det en av skivene som sitter mellom hver ryggvirvel som har blitt skadet. Det oppstår en rift i det ytre skallet til skiven og den sentrale del av skiven presser seg ut og komprimerer nerven som passerer forbi i ryggkanalen. Det er dette som forårsaker smertene, men det er ikke nødvendigvis slik at man har smerter når man har prolaps.

- Du kan gå med prolaps uten symptomer. Det er når det i tillegg oppstår en irritasjon i nerven (inflammasjon) at du får smerter i rygg med utstråling til beinet, sier Nygaard.

Dette er isjias

LES OGSÅ:
image: Vondt i ryggen – hva kan årsaken være?

Vondt i ryggen – hva kan årsaken være?

Ryggsmerter

Man vet ikke helt hvorfor noen får prolaps, men genetikk og alder er ifølge Nygaard mest sannsynlige årsaker. På samme måte som ved andre rygglidelser som for eksempel skoliose.

- I løpet av livet endrer ryggen og nakken seg dramatisk. Det starter som regel i skiven, som medfører en kaskade av forandringer som berører ledd og leddbånd, hos noen også posisjon og virvler, forklarer Nygaard.

Ifølge Oslo Universitetssykehus rammes 60-80 prosent av befolkningen en eller flere ganger i livet av smerter i rygg eller nakke. Disse smertene er i de fleste tilfeller ikke forårsaket av et prolaps.

- Prolaps utgjør 10-15 prosent av alle pasienter med ryggsmerter, sier Nygaard.

Smerter som stråler fra ryggen nedover benet kan skyldes trykk mot en nerverot fra et skiveprolaps eller en forkalkning (forandringer i ben, leddbånd og ledd).

LES OGSÅ: Lumbago - eller hekseskudd - gir korsryggsmerter

DETTE ER PROLAPS: Den bløtere kjernen (rosa) presses ut og kan trykke mot nerverøtter (rødt) som går ut av ryggmargen. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
DETTE ER PROLAPS: Den bløtere kjernen (rosa) presses ut og kan trykke mot nerverøtter (rødt) som går ut av ryggmargen. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Et prolaps klassifiseres etter utbredelsen og omfang

 • Det finnes brede og bukende skiver. – Ses ofte hos personer som ikke er plaget i det hele tatt. Ofte ser vi at pasienten har en MR-undersøkelse der den bukede skiven påvises, men det er ikke den som er årsaken til smertene, sier Nygaard.
 • Klart definert prolaps. – En skikkelig ert som trykker på nerven.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til muskelvondt

LES OGSÅ: Hammertå

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

GODE RESULTATER: Øystein P. Nygaard, overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer Foto: Privat
GODE RESULTATER: Øystein P. Nygaard, overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer Foto: Privat Vis mer

Symptomer på prolaps

Invaliditetsgraden kan variere betydelig hos en person med prolaps i ryggen. Fra ingen ryggsmerter til voldsomme smerter som behandles med morfin.

- Smerten er ofte avhengig av aktivitet. Pasienten har ofte problem med sitte, og smerten øker med mye fysisk aktivitet. Den beste aktiviteten er gjerne å gå rolig i litt mykt ulendt terreng, sier Nygaard.
Skiveprolaps kan gi smerte som stråler fra ryggen ned i hofte, lår, legg og/eller fot. Noen har også nummenhetsfølelse i huden eller dårligere kraft i hele eller deler av beinet.

- Det kan også gi en følelse av nummenhet, prikking og tyngdefornemmelse i beinet. Det kan også påvirke underlivet med følelse av nummenhet og problemer med å late vannet, forklarer Nygaard.

Han forteller at nasjonale retningslinjer er at man bør oppsøke lege hvis man har hatt ryggsmerter med utstråling i 3-4 uker, eller veldig sterke smerter. Man bør også oppsøke lege hvis man har nedsatt kraft i beinet eller vannlatingsproblemer.

- Ved moderate smerter kan man gjerne avvente, sier Nygaard.

Slik undersøker legen deg ved ryggsmerter

KOMPLIKASJONER: All kirurgi innebærer risiko. Skade på nerverøtter i ryggen, som kan gi kroniske smerter og bevegelsesvansker er en av de fryktede komplikasjoner etter prolapskirurgi. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
KOMPLIKASJONER: All kirurgi innebærer risiko. Skade på nerverøtter i ryggen, som kan gi kroniske smerter og bevegelsesvansker er en av de fryktede komplikasjoner etter prolapskirurgi. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvordan behandles prolaps?

- Det er viktig å få fram at veldig mange opplever spontan bedring etter ryggsmerter med utstråling, sier Nygaard, som legger til at en spontan bedring skyldes aktive mekanismer i ryggen. De fleste med skiveprolaps blir ifølge Helsenorge.no bedre uten operasjon. Det finnes ting man kan forsøke som kan lette smertene i mellomtiden.

 • Å holde seg aktiv. Innebærer å opprettholde normale aktiviteter, inkludert jobb, så langt som mulig. Du bør unngå å sitte stille lenge av gangen. Turgåing og svømming kan hjelpe.
 • Smertestillende legemidler som paracetamol kan hjelpe på kort sikt.
 • Noen mener at bruk av isposer eller varmebehandling kan redusere ryggsmerter. Det har ikke vært forsket på om det reduserer smerter ved prolaps. Ikke legg is eller varme direkte på huden.

Nygaard forteller at de velger mellom to strategier ved prolaps i ryggen.

 • Avvente, se om det blir bedring.
 • Operasjon av prolaps

- Annen behandling har ingen dokumentert effekt, men vi anbefaler selvsagt at pasient er i aktivitet i den tiden man venter og ser, sier Nygaard.

LES OGSÅ: Derfor får du leamus

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Send inn spørsmål

Operasjon av prolaps

- Kirurgi gir pasienten raskere bedring, og vi tror at dette er hovedgevinsten av kirurgi, sier Nygaard.

Han forteller at i noen tilfeller avventer man for å se om det kommer en spontan bedring, i andre tilfeller opererer man så raskt som mulig.

- Man bør ikke vente for lenge. Etter 6-8 måneder uten bedring, så bør man ikke vente mer. Det spørsmålet man bør stille seg, er om smertene er akseptable med et tidsperspektiv på rundt ett år.

Operasjon kan ifølge Helsenorge.no utføres på følgende tre måter:

 • Standard kirurgi
 • Kirurgi der man bruker et mikroskop
 • Kikkhullskirurgi

- Standard operasjonsmetode i Norge i dag er mikrokirurgi, der vi lager en liten åpning i hud der man bruker mikroskop, sier Nygaard.

LES OGSÅ: Stiv og vond nakke? Dette er de vanligste årsakene.

Tre spørsmål om behandling av prolaps:

Han forteller at det er tre spørsmål pasienter med ryggsmerter ønsker svar på.

 • Blir jeg bedre etter operasjon?
 • Blir jeg verre etter operasjon?
 • Er operasjon farlig?

- Operasjon av prolaps er en trygg og sikker operasjon. Risikoen for alvorlige komplikasjoner er under én prosent. I Norge ha vi god kontroll på resultatene etter en operasjon av prolaps. 70 prosent av alle pasientene blir mye bedre eller helt bra etter operasjon, og risikoen for forverring er liten, sier Nygaard.

Har du spørsmål om sykdommer i hjernen, ryggmargen eller nervene? Send spørsmål til nevrolog Mirza Jusufovic hos Lommelegen

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-