Plantar fascitt er en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet. På folkemunne kalt senebetennelse. Tilstanden gir smerter når du tråkker ned på hælen og er verst når du reiser deg.
- Det er en overbelastning som gir smerter i festet til den store seneplaten under foten. Denne senen går fra hælen til tærne, forteller fysioterapeut ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI), Maren Stjernen. Hun forteller at overbelastning er årsaken til Plantar fascitt. - Da blir det smerter, sier hun.
LES OGSÅ: Plattfothet, medfødt og ervervet

Risikogrupper
Ifølge Stjernen har to grupper mennesker større sannsynlighet for betennelse i seneplaten:
- Løpere
- Mennesker med yrker som går på hardt underlag
- Løpere har trent mye og belastet hælen. Og mennesker som går mye i jobben, for eksempel sykepleiere eller folk som jobber på fabrikk og bruker vernesko, er også utsatt.
Lommelegens egen ortoped, Gard Kristian Andressen, forklarer det slik:
- Lidelsen begynner ofte gradvis uten at pasienten kan erindre noe spesielt traume, men man ser det også i etterkant av plutselig endring i treningsaktivitet, skotøy eller underlag.
LES OGSÅ: Akillessenebetennelse - en smerte du skal ta på alvor

Symptomer på plantar fascitt
Plantar fascitt gir smerte og plager under hælen.
- Det gir smerter under hælen. Som regel sitter smerten på innsiden av foten og hælen, sier Stjernen.
Hun legger til at det er mange grader av tilstanden.
- For noen er det vondt å gå og stå vanlig oppreist. For andre blir det først smerter ved at man løper eller belaster foten. Det klassiske er at det gjør vondt om morgenen når man står opp, men det blir bedre med en gang man har gått seg varm. Og så blir det vondt igjen når man blir kald etter å ha belastet mye, forteller Stjernen.
Ifølge Helsebibliotektet kan hælsmerten føles skarpt som knivstikk på undersiden av foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg. Etter å ha stått en stund kan smerten kjennes mer som en dump verk. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen ved plantar fascitt. Smerten brer seg ofte fra midt under hælen din og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke.
LES OGSÅ: NSAID - medikamenter ved betennelse

Fotens anatomi og fysiologi
Hælspore
Hælsmertene kan i intensitet spenne fra irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan gå.
Noen utvikler en hælspore, en beinet utvekst der plantarfascien fester seg til hælbenet. Dette kan gjøre hælen smertefull.

Behandling av plantar fascitt
Plantar fascitt går ikke over raskt, men det kan gå over av seg selv uten behandling.
Ifølge Helsebiblioteket er det lite forskning som kan dokumentere effektiv behandling. Men det er likevel ting du kan prøve:
For å lindre smertene, kan du prøve:
- Varmt fotbad eller varmebehandling
- Smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen
- Å hvile føttene dine. Prøv idrett som ikke innebærer å legge for mye vekt på foten, som sykling og svømming, i stedet for å løpe.
LES OGSÅ: Kramper i bena?
Tøyeøvelser
Helsebiblioteket viser også til at tøyeøvelser kan ha noe effekt. Å tøye plantarfascien tre ganger daglig i åtte uker kan redusere hælsmertene. Slik gjør du det:
- Sitt ned og kryss det vonde benet over det andre benet
- Plassér fingrene over undersiden av tærne
- Trekk tærne tilbake til du kjenner strekk i fotbuen
Mer forskning er nødvendig for å finne ut hvor mye tøyningsøvelser hjelper for hælsmerter og om det er noen risiko. Forskning viser at øvelser og bruk av en hælkappe eller tilpassede innleggssåler i skoene dine kan avlaste hælsmerter mer enn bare å gjøre tøyningsøvelser.
LES OGSÅ: Tennis og golfalbue, senebetennelse i armen.

Pronasjon: Trenger du spesielle joggesko?
Prognose
Hælsmerter blir vanligvis bedre av seg selv, men det kan ta flere måneder før man blir smertefri. Noen mennesker har hælsmerter som ikke går over på flere år.
- Det forsvinner ikke på 1-2-3, og det kan ta litt tid. Det er et veldig vanlig problem, og jeg ser mye av det i min jobb, sier Stjernen.
- Alt fra noen måneder til ett år er normal rehabiliteringstid. Nesten alle blir kvitt dette i løpet av ett år, sier Stjernen.
LES OGSÅ: