Osteoporose

Osteoporose, eller benskjørhet, er en sykdom i benstrukturen.

OSTEOPOROSE: Kan gi smerter fra ryggvirvelen og oppdages gjerne først ved et brudd. Foto: NTB Scanpix
OSTEOPOROSE: Kan gi smerter fra ryggvirvelen og oppdages gjerne først ved et brudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Osteoporose er vanlig i Norge, vi ligger faktisk på verdenstoppen i hoftebrudd hos kvinner. Nærmere 250 000 mennesker antas å ha osteoporose på landsbasis. Vi har sett at benbrudd har gått ned med nesten 20 prosent i Norden siden 1990, så dette er en positiv utvikling.

Osteoporose, eller benskjørhet, er en sykdom i skjelettets benstrukturen. Osteoporose betyr “porøst ben.” Friske benmasser ser ut som biers vokskake. Når man får osteoporose blir hullene i benmassen større slik at det ser ut som en mindre tett vokskake. Dette betyr at bena har mistet benmasse og fått en lavere tetthet, som igjen gjør dem svakere og mer utsatt for brudd.

LES OGSÅ: Lårhalsbrudd, en alvorlig tilstand.

Slik bygger kroppen et sterkt skjelett

Vi bygger benmasse frem til vi er rundt 30 år. Derfor er det viktig med et godt kosthold, rikt på kalsium og mye fysisk aktivitet i barndom og ungdomsår. Begge disse faktorene medvirker til sterke ben, og jo høyere benmasse man har klart å bygge opp, jo lavere er sjansen for å utvikle osteoporose.

Måten kroppen vedlikeholder benmasse på er en kompleks mekanisme av oppbygging og nedbryting av ben. En type celler bygger opp benmasse og lager kollagen som binder kalsium. Skjelettet vårt brukes som et lager for kalsium. Andre celler bryter så ned benmasse og frigjør kalsium som kroppen bruker til mange forskjellige ting.

Når vi er unge lager kroppen ny benmasse fortere enn den bryter benmasse ned, når vi blir eldre brytes benmasse ned fortere enn den bygges opp og risikoen for osteoporose øker.

LES OGSÅ: Smerter i hoften - ulike årsaker

OSTEOPOROSE: Når man får osteoporose blir hullene i benmassen større, slik at skjelettet blir mindre kompakt. Ryggsmerte fra kollapset ryggvirvel er et vanlig symptom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
OSTEOPOROSE: Når man får osteoporose blir hullene i benmassen større, slik at skjelettet blir mindre kompakt. Ryggsmerte fra kollapset ryggvirvel er et vanlig symptom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Symptomer på osteoporose

Det er vanligvis ingen symptomer inntil man får et benbrudd, ofte i ryggsøylen, hoften eller underarmen/håndleddet.

Man kan også se at man taper høyde, og at man blir krum i ryggen. Dette skyldes at lavere benmasse fører til kollaps i ryggsøylen med tap av høyde og forkrumning.

Ryggsmerter fra kollapset ryggvirvel er også et vanlig symptom.

Hoftebrudd kan føre til dødelighet og og andre komplikasjoner inkludert postoperative problemer og nedsatt førlighet.

Kroniske ryggsmerter kan ha mange ulike årsaker

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Risikofaktorer for osteoporose

LES OGSÅ: Vondt i ryggen - hva kan årsaken være?

Diagnose

Benskjørhet diagnostiseres ved en bentetthetsmåling, en smertefri røntgenundersøkelse som tar ca 10 minutter. I Norge anbefales kvinner over 50 som har hatt et brudd å ta denne. Hvis man har en mor med brudd i hofte, ryggsøyle eller underarm/håndledd, anbefales man også å ta denne prøven da risikoen for benskjørhet er høy i denne gruppen.

Har man osteoporose har man økt risiko for tretthetsbrudd

OSTEOPOROSE BETYR "PORØST BEIN": Mindre beintetthet gir større risiko for benbrudd. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
OSTEOPOROSE BETYR "PORØST BEIN": Mindre beintetthet gir større risiko for benbrudd. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Behandling for osteoporose

Les egen artikkel på Lommelegen om behandling ved osteoporose.

Det finnes nå veldig effektive medisiner, bisfosfonater, som kan hjelpe på å øke bentettheten. Disse gis til pasienter som har en høy statistisk risiko for brudd de neste 10 årene. Disse kan gis i pilleform eller intravenøst.

I tillegg kan kvinner ta østrogen rundt overgangsalderen hvis de har osteoporose, eller de kan ta en medisin, raloxifen, som hermer etter østrogen, men som ikke har de risikable bivirkningene østrogen kan ha som blodpropp og brystkreft.

Noen menn kan trenge testosteron.

Hvis det er andre sykdommer som fører til osteoporose, må disse behandles for seg. Noen ganger kan dette føre til øket bentetthet uten behandling spesielt for benskjørhet.

For folk som har hatt ryggvirvelbrudd er smertebehandling viktig.

LES OGSÅ: Isjias - symptomer og behandling

Forebygging av osteoporose

Man kan forebygge noe av det som ikke er genetisk betinget ved å være fysisk aktiv, ha en variert kost høy i kalsium og eventuelt ta ekstra kalsium, unngå høyt alkohol inntak og passe seg for ikke å falle ved å bruke riktige sko, ikke ha løse tepper i huset, og ha hjelpemidler som håndtak i dusjen.

Prognose er god, men skader som allerede har skjedd, som for eksempel hoftebrudd eller ryggvirvelbrudd og tap av høyde, kan ikke forandres. Det er derfor veldig viktig å forebygge og være tidlig ute med diagnose.

LES OGSÅ: Ribbeinsbrudd, vanlig komplikasjon ved ostoporose

Kilder: nof.org, fhi.no, pubmed.gov, mayo.org, tidskriftet.no