Osteoporose er vanlig i Norge, vi ligger faktisk på verdenstoppen i hoftebrudd hos kvinner. Nærmere 250 000 mennesker antas å ha osteoporose på landsbasis. Vi har sett at benbrudd har gått ned med nesten 20 prosent i Norden siden 1990, så dette er en positiv utvikling.
Osteoporose, eller benskjørhet, er en sykdom i skjelettets benstrukturen. Osteoporose betyr «porøst ben». Friske benmasser ser ut som biers vokskake. Når man får osteoporose blir hullene i benmassen større slik at det ser ut som en mindre tett vokskake. Dette betyr at bena har mistet benmasse og fått en lavere tetthet, som igjen gjør dem svakere og mer utsatt for brudd.

Lårhalsbrudd, hoftebrudd
Slik bygger kroppen et sterkt skjelett
Vi bygger benmasse frem til vi er rundt 30 år. Derfor er det viktig med et godt kosthold, rikt på kalsium og mye fysisk aktivitet i barndom og ungdomsår. Begge disse faktorene medvirker til sterke ben, og jo høyere benmasse man har klart å bygge opp, jo lavere er sjansen for å utvikle osteoporose.
Måten kroppen vedlikeholder benmasse på er en kompleks mekanisme av oppbygging og nedbryting av ben. En type celler bygger opp benmasse og lager kollagen som binder kalsium. Skjelettet vårt brukes som et lager for kalsium. Andre celler bryter så ned benmasse og frigjør kalsium som kroppen bruker til mange forskjellige ting.
Når vi er unge lager kroppen ny benmasse fortere enn den bryter benmasse ned, når vi blir eldre brytes benmasse ned fortere enn den bygges opp og risikoen for osteoporose øker.
LES OGSÅ: Smerter i hoften – ulike årsaker

Symptomer på osteoporose
Det er vanligvis ingen symptomer inntil man får et benbrudd, ofte i ryggsøylen, hoften eller underarmen/håndleddet.
Man kan også se at man taper høyde, og at man blir krum i ryggen. Dette skyldes at lavere benmasse fører til kollaps i ryggsøylen med tap av høyde og forkrumning.
Ryggsmerter fra kollapset ryggvirvel er også et vanlig symptom.
Hoftebrudd kan føre til dødelighet og andre komplikasjoner inkludert postoperative problemer og nedsatt førlighet.

Revmatolog: Vondt i hoften? Dette er de vanligste årsakene
Risikofaktorer for osteoporose
- Kjønn, kvinner har en nesten dobbelt så stor risiko for brudd som menn
- Alder
- Tidligere brudd
- Tidlig menopause (overgangsalder), lavere østrogen fører til lavere bentetthet fordi østrogen regulerer formasjon av cellene som lager og bryter ned ben
- Genetiske faktorer, arvelighet
- Kroppsbygning, folk med en tynnere og mindre bygning har en høyere risiko
- Sykdommer som cøliaki, Crohns, revmatisme, skjoldbruskkjertelsykdommer, lave kjønnshormoner, lupus, multippel sklerose, Cushings syndrom, biskjoldbruskkjertelsykdommer, binyresykdommer, multippel myelom, leukemi, andre blodsykdommer, Parkinsons, slag, bariatrisk kirurgi for fedme, anoreksi, brystkreft, prostatakreft, AIDS/HIV, KOLS, nyre og leversykdommer, overtrening med tap av menstruasjon, polio, mangelfullt kosthold og andre.
- Diett med lavt kalsium inntak
- Visse medisiner, særlig kortikosteroider
- Høyt alkoholinntak
- Røyking
- Lite sol
- Stillesittende livsstil
- Etnisitet, hvite og asiatiske kvinner har høyest risiko, afroamerikanske har lavere risiko

Diagnose
Benskjørhet diagnostiseres ved en bentetthetsmåling, en smertefri røntgenundersøkelse som tar cirka 10 minutter.
I Norge anbefales kvinner over 50 som har hatt et brudd å ta denne. Hvis man har en mor med brudd i hofte, ryggsøyle eller underarm/håndledd, anbefales man også å ta denne prøven da risikoen for benskjørhet er høy i denne gruppen.

Disse bør måle beintetthet
Har man osteoporose har man økt risiko for tretthetsbrudd
Behandling for osteoporose
Les egen artikkel på Lommelegen om behandling ved osteoporose.
Det finnes nå veldig effektive medisiner, bisfosfonater, som kan hjelpe på å øke bentettheten. Disse gis til pasienter som har en høy statistisk risiko for brudd de neste 10 årene. Disse kan gis i pilleform eller intravenøst.
Kalsium og Vitamin D tilskudd kan også være aktuelt hvis du har osteoporose, spør lege om dette.
Hvis det er andre sykdommer som fører til osteoporose, må disse behandles for seg. Noen ganger kan dette føre til øket bentetthet uten behandling spesielt for benskjørhet.
For folk som har hatt ryggvirvelbrudd er smertebehandling viktig.

Isjias
Forebygging av osteoporose
Man kan forebygge noe av det som ikke er genetisk betinget ved å være fysisk aktiv, ha en variert kost høy i kalsium og eventuelt ta ekstra kalsium, unngå høyt alkohol inntak og passe seg for ikke å falle ved å bruke riktige sko, ikke ha løse tepper i huset, og ha hjelpemidler som håndtak i dusjen.
Prognose er god, men skader som allerede har skjedd, som for eksempel hoftebrudd eller ryggvirvelbrudd og tap av høyde, kan ikke forandres. Det er derfor veldig viktig å forebygge og være tidlig ute med diagnose.
LES OGSÅ: Ribbeinsbrudd, vanlig komplikasjon ved osteoporose