Nakkesmerter som stråler ut i armen – hva kan årsaken være?

Smerten kan sitte i en eller begge armer.

VOND NAKKE OG ARM: Kan ha flere årsaker. FOTO: Ntb Scanpix/Shutterstock
VOND NAKKE OG ARM: Kan ha flere årsaker. FOTO: Ntb Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter i nakke og arm har den medisinsk betegnelsen: cervikobrakialgi

Årsaker

 • Muskelsmerter.
 • Klem på nerver fra ryggmargen. Skyldes som regel prolaps av en mellomvirvelskive (mellomvirvelskivebrokk). Den delen av mellomvirvelskiven som er glidd ut, klemmer på nervene som kommer ut fra ryggmargen.
 • Sykdom eller skade i nervefletningen ved skulderen (plexus brachialis). Nervefletningen er et flettverk av nerver som kommer fra ryggraden. Skader eller sykdom på denne er sjeldne, men kan oppstå ved traume (ulykkesskade) eller ved mekanisk trykk fra kreftsvulster eller ribbeinsbuen.

Symptomer ved muskelsmerter

 • Langvarige smerter i nakke, skuldre og armer (en eller begge).
 • Det gjør vondt å bevege nakken, eventuelt også skuldrene og armene.
 • Når legen undersøker deg vil hun finne at alle refleksene er normale og at muskelkraften i hånden fungerer bra.
 • Smerter som stråler helt ut i fingrene taler imot muskelsmerter i nakken.

Symptomer ved klem på nerver like ved ryggmargen

 • Typisk for slike smerter er at de stråler ut i armen(e) etter et bestemt mønster. Smertene stråler gjerne ut i noen av fingrene også.
 • Grundig undersøkelse hos lege kan vise at spesielle nerverøtter fra ryggmargen er i klem. Det vises på reflekser i armene, dovenhetsfølelse på spesielle steder i huden eller nedsatt kraft for enkelte bevegelser i arm eller hånd.
NERVESKADE: Ved mistanke om nerveskade bør du henvises til nevrolog. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NERVESKADE: Ved mistanke om nerveskade bør du henvises til nevrolog. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer ved skade i nervefletningen ved skulderen (plexus brachialis)

 • Smertene er gjerne sterke og sitter i skulder, armhule og arm.
 • Når legen undersøker nervene i armen, kan hun finne bortfall av reflekser, hudfølelse eller muskelkraft.
 • Noen ganger er det ikke tydelige bortfall, og da er diagnosen vanskeligere å stille.

Behandling

For behandling ved plagsomme smerter i nakken og armene, bør du gå til lege. Legen vil undersøke deg og forsøke å finne ut om smertene skyldes vonde muskler eller skade av spesielle nerver. Hvis det er mistanke om nerveskade, kan du bli undersøkt videre av en nevrolog.

Røntgen av nakken kan noen ganger være aktuelt, eventuelt også mer avanserte undersøkelser med kontrastvæske rundt ryggmargen eller MR (magnetundersøkelse).

Muskulære plager blir som regel behandlet med å endre på utløsende faktorer (f.eks. dårlig arbeidsstilling), samt bevegelse og styrketrening. Tillegg av betennelsesdempende medisiner som Naproxen, Diclofenac eller Ibuprofen kan være aktuelt i en periode.

Operasjon?

Et prolaps i nakken kan bli operert. Snarlig operasjon er viktig hvis nervene står i fare for å bli varig skadet. Det er nevrokirurger som gjør disse operasjonene og som foretar undersøkelsene og vurderingen på forhånd, gjerne i samarbeid med nevrolog.

Medisiner

Ved klem på nervefletningen ved skulderen er behandlingen avhengig av årsaken. Har nervene fått for liten plass, kan sjenerende ribbein opereres bort. Dersom smertene skyldes et sjeldent tilfelle av kreftinfiltrasjon, er det nødvendig med operasjon eller annen kreftbehandling.

Kilder

Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger. 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer