Muskellosjesyndrom

Muskellosesyndrom kan være en akutt tilstand som er svært smertefull og krever rask medisinsk hjelp. Det finnes også et ikke-akutt variant som gir smerter i leggen hos idrettsutøvere.

SMERTER:
SMERTER: Vis mer

Muskellosjesyndrom er det samme som det samme som kompartmentsyndrom. Vi skiller mellom to typer:

  • Akutt muskelosjesyndrom. Akutt medisinsk tilstand som krever øyeblikkelig hjelp.
  • Ikke-akutt muskelosjesyndrom, aktuelt for idrettsutøvere. Se lenger ned i saken.

LES OGSÅ: Muskelsmerter, vanlige årsaker

Hva er en muskellosje?

Hver enkelt muskelgruppe er omgitt av en lite ettergivelig muskellomme laget av bindevev (fascie). En slik lomme kalles en muskellosje eller et muskelkompartment. (1)

LES OGSÅ:
image: Vondt i leggen? Dette kan være årsaker

Vondt i leggen? Dette kan være årsaker

Hva er akutt muskellosjesyndrom?

Muskellosjesyndrom, er en tilstand som skyldes trykkøkning i en muskellosje. Hvis trykket inne i en muskellomme stiger kraftig, vil blodårene trykkes sammen slik at blodtilførselen til muskelen stanser. Da er det fare for at muskelen inne i lommen skal dø av mangel på oksygen og næringsstoffer. (1)

Hva er årsaken?

Akutt muskellosjesyndromet kan oppstå etter skader som fører til mye hevelse eller blødning inne i musklene. Det rammer oftest muskellosjen i underarmen eller på leggen.

Tilstanden kan oppstå etter bruddskader (spesielt brudd i legg), muskelskader og etter akutte overbelastninger av muskelgrupper. (1) Muskellosjesyndrom kan også oppstå når blodtilførselen blir gjenopprettet til områder som har vært uten sirkulasjon en stund, som etter kirurgisk fjerning av blodpropp eller ved karskader. (2)

LES OGSÅ: Polymyositt gir muskelsvakhet i kroppens midtre muskler

Symptomer

Smerte og hevelse over den skadde muskelen. Det viktigste tegnet er smerter som ikke står i forhold til skaden og som ikke lindres av vanlige smertestillende medikamenter. Smerten forverres ved passiv strekk av muskulaturen. (1)

Smerten blir verre hvis du forsøker å bruke den. Noen kan få litt feber. Etter hvert som trykket øker og stadig mindre blod kommer fram til muskelen, blir den blek, følelsesløs og lam.

LES OGSÅ:
image: Venøse leggsår

Venøse leggsår

Behandling

Kontakt lege ved mistanke om akutt muskellosjesyndrom. Rask behandling er nødvendig. Eventuell gips må straks klippes opp, og det er behov for rask operasjon for å åpne muskellommene slik at trykket skal avta. Det gjøres ved at bindevevet som danner muskellommene, skjæres opp.

LES OGSÅ: Leddsmerter - hva er årsaken?

Hva er kronisk muskellosjesyndrom?

Kronisk kompartmentsyndrom kommer derimot gradvis over tid. Denne tilstanden må ikke forveksles med akutt kompartmentsyndrom / muskellosjesyndrom. Tilstanden er vanlig blant idrettsutøvere som driver med løp- og hoppidretter, for eksempel friidrett, håndball og fotball og gir smerter i leggen. Menn og kvinner under 30 får det oftest. (3)Under trening strømmer blod til muskulaturen, og dette fører til at innholdet i et muskellomme øker i størrelse. Om trykket blir for stort i forhold til plassen, kan det resultere i at musklene ikke får nok oksygen. Det kan oppleves smertefullt, men smertene forsvinner når man stanser aktiviteten. Fysioterapi eller kirurgi kan i noen tilfeller avhjelpe. (3)

Kilder:

Denne saken ble i sin helhet oppdatert og utvidet. Kilder ved revisjon: 1) Metodebok ortopedi 2) sml.snl.no 3) Skadefri.no
Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, 1. januar 2000